Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect privind stimularea horticulturii în medii controlate şi a horticulturii urbane iniţiat de către liderul deputaţilor minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal pentru realizarea horticulturii în medii controlate, precum şi a horticulturii urbane. Legea merge la promulgare.
Iniţiativa legislativă îşi propune reglementarea etichetării produselor, a surselor de finanţare şi a subvenţiilor, stabilirea unor obligaţii în sarcina autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi regimul sancţionator aplicabil în acest domeniu.
Potrivit proiectului, horticultura în medii controlate este o modalitate de creştere a plantelor în spaţii izolate din punct de vedere climatic, chimic şi biologic în scopul utilizării producţiei obţinute pentru consumul uman, ca hrană în stare proaspătă sau procesată, în scopuri medicinale precum şi pentru obţinerea furajelor verzi pentru animale.
„Horticultura în medii controlate este o modalitate de creştere a plantelor în spaţii izolate din punct de vedere climatic, chimic şi biologic în scopul utilizării producţiei obţinute pentru consumul uman, ca hrană în stare proaspătă sau procesată, în scopuri medicinale precum şi pentru obţinerea furajelor verzi pentru animale”, potrivit proiectului de lege.
Unitatea de producţie horticolă în medii controlate este o entitate economică care produce bunuri horticole necontaminate chimic şi biologic în spaţii echipate în acest scop.
„Într-o încăpere plantele pot fi crescute pe suprafeţe etajate. În acest caz suprafaţa cultivată este dată de produsul dintre suprafaţa unui etaj şi numărul de etaje sau, dacă suprafeţele etajelor diferă, de suma acestora. În cazul în care tehnologia utilizată permite o densitate mai mare a plantelor, valorii suprafeţei cultivate i se aplică un coeficient supraunitar reprezentând raportul dintre densitatea culturii realizate în tehnologia respectivă şi cea a culturii de acelaşi tip realizate în horticultura convenţională”, conform iniţiativei legislative.
De asemenea, horticultura urbană este practica cultivării plantelor horticole legumicole, inclusiv a ciupercilor, pomicole, sau floricole comestibile, în scopul utilizării lor ca hrană în stare proaspătă sau procesată sau în scopuri medicinale în spaţiul intravilan al localităţilor.
Plantele produse în medii controlate se etichetează prin utilizarea uneia dintre sintagmele produs în mediu controlat sau produs necontaminat chimic şi biologic.
Produsele realizate prin prelucrarea plantelor produse în medii controlate pot fi etichetate dacă pentru realizarea lor a fost utilizată doar materie primă obţinută în medii controlate.
La etichetarea produselor realizate prin prelucrarea plantelor produse în medii controlate se va menţiona natura substanţelor nutritive folosite la creşterea plantelor.
Etichetarea se face doar cu autorizarea prealabilă a unităţii de producţie horticole emisă de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
În scopul asigurării unei concurenţe loiale între diferitele metode de cultivare:
„a) toate subvenţiile aferente unei anumite culturi se aplică identic în cazul culturilor de acel tip realizate în medii controlate sau în horticultura urbană:
b) în cazul în care subvenţiile provin din fonduri pentru care există specificări exprese privind eligibilitatea unei anumite metode de cultivare care nu face parte din metodele utilizate în horticultura în medii controlate sau horticultura urbană, echivalentul acestei subvenţii va fi asigurat de la bugetul de stat”, mai prevede proiectul.
Totodată, în politica agricolă a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, vor fi cuprinse anual măsuri privind stimularea dezvoltării horticulturii în medii controlate cum ar fi:
„a) fonduri nerambursabile destinate achiziţionării de echipamente şi instalaţii pentru realizarea de unităţi de producţie horticolă în medii controlate;
b) fonduri nerambursabile destinate asigurării independenţei energetice parţiale sau totale a unităţilor de producţie horticolă în medii controlate;
c) fonduri nerambursabile destinate cursurilor de iniţiere şi pregătire a personalului în vederea realizării şi întreţinerii unităţii de producţie horticolă în medii controlate;
d) fondurile prevăzute la lit.a) - c) vor fi stabilite anual în bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi vor fi alocate prin intermediul acestuia;
e) beneficiarul fondurilor are obligaţia menţinerii specificului investiţiei pentru o perioadă de 10 ani de la data accesării fondurilor şi va prezenta anual finanţatorului un raport privind situaţia economico-financiară a unităţii de producţie horticole realizată utilizând fondurile respective”, potrivit proiectului de lege.
Fondurile vor fi stabilite anual în bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi vor fi alocate prin intermediul acestuia.
De asemenea, „beneficiarul fondurilor finanţate din bugetul de stat are obligaţia menţinerii specificului investiţiei pentru o perioadă de 10 ani de la data accesării fondurilor şi va prezenta anual finanţatorului un raport privind situaţia economico-financiară a unităţii de producţie horticole realizată utilizând fondurile respective”.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Educaţiei asigură integrarea cunoştinţelor privind horticultura în medii controlate în programele instituţiilor de învăţământ public de stat de profil, atât la nivel liceal cât şi universitar, precum şi dotările necesare pentru derularea procesului de învăţământ.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Cercetării şi Digitalizării pot înfiinţa centre de cercetare-dezvoltare în domeniul horticulturii în medii controlate finanţate de la bugetul de stat.
„Primăriile localităţilor cu un număr mai mare de 100.000 de locuitori au obligaţia să întocmească şi să obţină aprobarea consiliilor locale, în termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, strategii privind horticultura urbană în spaţiul intravilan al localităţii şi amplasarea unităţilor de producţie horticole în medii controlate”, mai indică sursa citată.
Primăriile localităţilor cu un număr mai mic de 100.000 de locuitori pot să întocmească strategii privind horticultura urbană în spaţiul intravilan al localităţii şi amplasarea unităţilor de producţie horticole în medii controlate.
Pe 30 mai, Senatul a adoptat proiectul de lege, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei Deputaţilor a fost decizional şi astfel legea merge la promulgare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.