Ministrul Proiectelor Europene afirmă că din cele 6,3 miliarde de euro pe care România le-a primit până acum prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu au fost cheltuite fonduri până în prezent. În ceea ce priveşte depunerea de către România a celei de-a treia cereri de finanţare prin PNRR Marcel Boloş susţine că aceasta „este, poate partea cea mai grea” a planului, care include jaloane şi ţinte numeroase şi dificile, dar şi alte aspecte colaterale.
Aproximativ 6,3 miliarde de euro a primit România, până în prezent prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Potrivit ministrului Marcel Boloş, din această sumă aproximativ 900 de milioane o reprezintă împrumuturi, restul fiind sume nerambursabile.
Boloş a explicat, miercuri, la Europa FM, că cea mai mare parte din această sumă este alocată pentru componenta de investiţii, arătând că până în prezent sume din aceşti bani nu au fost deocamdată cheltuite.
Întrebat când estimează că va începe folosirea acestor bani pentru proiectele propuse prin PNRR; ministrul a răspuns: „Odată cu sezonul cald, când şantierele încep să funcţioneze”, el subliniind că investiţiile de mare amploare sunt un proces îndelungat.
Întrebat când va fi depusă a treia cerere de finanţare în cadrul Planului de Rezilienţă, ministrul a răspuns că această cerere este asociată unui număr mare de jaloane foarte importate, estimând că în mai sau iunie ar putea fi depusă.
„Aici vine partea, poate, cea mai grea a PNRR-ului pentru că cererea de plată numărul trei, pe lângă că are 79 de jaloane şi ţinte, are şi o serie de reforme importante pe care va trebui să le acomodăm cu observaţiile care vin de la Comisie şi nu e de ascuns faptul că avem proiectul de lege şi legea pensiilor speciale, apoi problema decarbonizării şi a modului în care ducem la bun sfârşit acest pilon important al PNRR-ului, fiindcă ne-am obligat la aceste lucruri prin PNRR în ceea ce priveşte decarbonizarea. Deci practic, cu alte cuvinte, atât din perspectiva jaloanelor este importantă, dar mai e ceva: trebuie să negociem în această perioadă inclusiv capitolul Repower EU. (...) Cererea de plată trei nu trebuie văzută doar prin prisma doar acestor jaloane şi ţinte, colateral cu cererea de plată numărul 3 avem reducerea de grant, avem ajustarea de preţ. Mai-iunie ar fi rezonabil pentru complexitatea cererii ş timpul pe care îl avem la dispoziţie pentru a purta negocieri”, a declarat Marcel Boloş la Europa FM.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.