Ministrul Cercetării, Digitalizării şi Inovării, Bogdan Ivan, a afirmat că a avut discuţii cu oficiali din marile companii de tehnologie prin care încearcă să se asigure că România nu va fi în perioada următoare ţinta unor valuri masive de deepfake.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Bogdan Ivan a fost întrebat miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, dacă există posibilitatea ca viitorul apropiat să fie creat în România un centru de date al Google.

“Există discuţii la cel mai înalt nivel cu marile companii de tehnologie, în special cu cele din Statele Unite ale Americii, pentru dezvoltarea de capacităţi şi capabilităţi noi pe teritoriul României, într-o deschidere extraordinară a Guvernului României şi a premierului Marcel Ciolacu. Exemplul pe care l-aţi dat mai devreme este unul real. Sunt şi alte exemple şi alte discuţii pe care le purtăm cu marile companii mondiale din industria de tehnologie şi vă spun că România este unul dintre statele cele mai atractive pentru investiţii. Sper că în cel mai scurt timp să vă pot da nişte date concrete, în speţă până la jumătatea anului 2024, să venim cu nişte informaţii concrete. În momentul de faţă, date fiind informaţiile sensibile, discutate, nu avem acordul celorlalţi parteneri ca să dezvăluim aceste date. Dar vă garantez că în secunda în care vom avea lucruri foarte clare cu oricare dintre companiile mari de tehnologie care vor veni să investească masiv în România, veţi fi primii care o să aflaţi, pentru că este interesul direct al României să avem aceste capabilităţi pe teritoriul României”, a afirmat ministrul Cercetării, Digitalizării şi Inovării.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El a fost întrebat dacă va mai avea negocieri cu oficiali Google. “Am negocieri şi discuţii şi cu oficialii Google, şi Meta, şi Microsoft, şi IBM, şi cu foarte multe companii mari de tehnologie, atât în contextul investiţiilor lor în România, cât şi în contextul perioadei complicate pe care o tranzităm, de la ameninţările care vin de la softul de inteligenţă artificială până la deepfake. Şi nu vă ascund faptul că inclusiv ieri am avut discuţii cu oficiali din marile companii de tehnologie prin care încercăm să ne asigurăm că România nu va fi în perioada următoare ţinta unor valuri masive de deepfake”, a explicat Bogdan Ivan.

Ministrul a mai fost întrebat ce măsuri ia ministerul pe care îl conduce într-un an cu patru rânduri de alegeri pentru a nu vedea influenţa Rusiei în acest an electoral.

“Pot să vă spun chiar astăzi, după trei luni de discuţii, consultări cu industria, cu mediul privat, cu universităţile, am trimis înspre avizare proiectul de hotărâre de guvern pentru stabilirea strategiei de inteligenţă artificială a României, care pe de o parte aduce în faţa industriei şi în faţa ecosistemului de cercetare din România oportunităţile generate de inteligenţa artificială şi noile instrumente tehnologice, dar în acelaşi timp ne ajută să prevenim efectele asupra, inclusiv a alegerilor şi dezinformării”, a subliniat Bogdan Ivan.

Întrebat ce se va întâmpla dacă vor apărea filmuleţe false în online cu candidaţii din alegeri, ministrul Cercetării, Digitalizării şi Inovării a răspuns: “Acum lucrez la un mecanism împreună cu platformele mari de tehnologie care sunt baza de distribuire a unor astfel de teme ca şi conţinut, iar în momentul în care avem un acord general împreună cu ei, pot să vă spun că lucrăm la încă două acte normative şi anume Digital Service Act, care e o reglementare la nivel european şi pentru care noi încă din luna decembrie am transmis-o, am trecut-o de guvern şi am transmis-o către Parlament pentru a fi adoptată în cel mai scurt timp posibil. Şi în acelaşi timp avem o iniţiativă legislativă din luna iulie 2023, care în momentul de faţă se află la Camera Deputaţilor, legea Deep Fake, prin care acele persoane sau entităţi care generează astfel de conţinut folosind instrumente de AI şi care nu specifică foarte clar că acel conţinut nu este creat într-o formă reală, adică nu este creat cu acordul persoanei care apare acolo, trebuie sau să afişeze acest lucru, sau că este un pamflet, dacă nu, vor suporta rigorile legii. Iar rigorile legii sunt de la amendă până la 200.000 de lei sau chiar închisoare, în situaţii mai complexe”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.