Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, prezent la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE cu ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba, la Stockholm, a pledat pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina la nivelul UE şi a subliniat că România susţine cu fermitate tragerea la răspundere a celor vinovaţi de crimele din Ucraina, inclusiv de crima de agresiune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Reuniunea de tip Gymnich a avut loc sâmbătă, a la Stockholm.
 
Potrivit unui comunicat de presă, de sâmbătă, al Ministerului de Externe, ministrul ucrainean de externe a prezentat evoluţiile privind situaţia din teren şi s-a referit la sprijinul de care Ucraina are nevoie în continuare, precum şi la perspectivele privind implementarea Formulei pentru Pace propus de Preşedintele Zelenski. 
 
De asemenea, ministrul ucrainean de externe Kuleba a reamintit, cu apreciere, propunerea ministrului Aurescu de organizare la Kiev a unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe şi a reiterat invitaţia către toţi miniştrii de externe europeni de a vizita, în acest format, capitala Ucrainei. 
 
”Cu prilejul discuţiilor, şeful diplomaţiei române a subliniat aprecierea pentru rezilienţa deosebită a Ucrainei în contextul războiului de agresiune şi a pledat pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina la nivelul UE, dar şi bilateral, pe multiple dimensiuni, atât timp cât va fi necesar, pentru a învinge Rusia. A prezentat sprijinul României, inclusiv pentru cei peste 4,2 milioane de refugiaţi care au intrat în România de la începutul războiului şi pentru tranzitul produselor agricole (cca.15,5 milioane tone). Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că România susţine cu fermitate tragerea la răspundere a celor vinovaţi de crimele din Ucraina, inclusiv de crima de agresiune. A reamintit că este necesară găsirea unei baze juridice solide pentru înfiinţarea cât mai curând posibil a unui Tribunal Special pentru sancţionarea crimei de agresiune săvârşite în Ucraina, România făcând parte din Grupul Nucleu pentru crearea acestuia. De asemenea, a subliniat că extinderea UE este o opţiune strategică pentru UE însăşi şi a evidenţiat susţinerea fermă pentru parcursul european al Ucrainei şi Republicii Moldova şi pentru o decizie de deschidere a negocierilor de aderare la UE cu cele două state până la finalul anului”, se arată în comunicat.
 
Potrivit sursei citate, şeful diplomaţiei române a subliniat ”necesitatea unei reflecţii la nivelul UE asupra diferitelor componente ale Formulei pentru Pace propuse de Preşedintele Zelenski, inclusiv privind reconstrucţiei Ucrainei, astfel cum a fost discutat, la propunerea sa, cu ocazia celei de-a doua reuniuni trilaterale România-Ucraina-Republica Moldova, găzduită de şeful diplomaţiei române la Bucureşti, în urmă cu exact o lună, cu participarea miniştrilor aparării, concomitent cu găzduirea primei Conferinţe privind Securitatea Mării Negre, co-organizată împreună cu Ucraina”, se mai precizează în comunicat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.