Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat, joi, la B1 TV, că decizia procurorului general Augustin Lazăr de infirmare a rechizitoriului în care este acuzat de ameninţare la adresa Gabrielei Firea arată ar trebui să fie ”o abordare şcoală” pentru toate parchetele din România, Băsescu adăugând că la fel de riguroasă era şi Codruţa Kovesi înainte ”să se adapteze sistemului coclit”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Traian Băsescu a precizat că decizia procurorului general privind rechizitoriul împotriva sa nu îl scoate de sub urmărire penală. ”A văzut rechizitoriul şi a emis o infirmare, nu o scoatere de sub urmărire penală”, a spus fostul preşedinte adăugând că decizia lui Augustin Lazăr pune sub semnul întrebării profesionalismul cu care a fost instrumentat dosarul.

Preşedintele PMP a apreciat că alegerea pentru postul de procuror general a unui procuror din provincie se dovedeşte inspirată întrucât procurorii care nu sunt din Bucureşti sunt străini de jocurile de putere din Capitală.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Fac o recomandare, ca om bătrân şi care a trecut prin mai multe funcţii în stat, inclusiv prin cea supremă, pentru procurori, indiferent că-s de la DNA, DIICOT: să citească ordonanţa pentru că este o lecţie pentru instituţiile din procuratură. Mi-aş dori mult ca astfel de abordări să devină şcoală”, a spus Băsescu.

El a spus că aceeaşi rigurozitate a arătat-o, iniţial, şi Codruţa Kovesi, în perioada cât a fost procuror general. ”Pe urmă abia s-a adaptat sistemului coclit şi a luat abordările bătrânicioase ale interesului politic şi ale interesului de imagine. Sper ca Iohannis să fi avut o mână mult mai bună din punct de vedere al purităţii cu care va rămâne procurorul general până îşi va termina şi al doilea mandat”, a declarat Băsescu.

Procurorul general al Parchetului instanţei supreme, Augustin Lazăr, a infirmat soluţia de trimitere în judecată a lui Traian Băsescu în dosarul în care Gabriela Firea îl acuză de ameninţare, pentru “lipsa unei anchete efective, care să respecte exigenţele în materia conţinutului rechizitoriului şi standardelor de claritate în prezentarea acuzării în instanţă”. Ancheta va fi reluată, pentru clarificarea acuzaţiilor penale, completarea materialului probator, “în vederea lămuririi tuturor aspectelor cauzei”, urmând să se adopte “o soluţie legală şi temeinică în cauză”.

În dosarul privind plângerea formulată de fostul senator Gabriela Firea, în prezent primar general al Capitalei, împotriva fostului preşedinte Traian Băsescu, pentru ameninţare, "prin ordonanţa procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din 27 iulie 2016, examinându-se din oficiu, conform dispoziţiilor art. 64 alin. 3 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară (republicată), legalitatea rechizitoriului s-a dispus infirmarea soluţiei”, a anunţat, joi, PICCJ.

Prin rechizitoriul procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, verificat sub aspectul legalităţii şi temeiniciei de către procurorul- şef de secţie, în 21 iulie, s-a dispus trimiterea în judecată a fostului preşedinte, pentru ameninţare, în formă continuată (două acte materiale).

În urma controlului ierarhic de legalitate efectuat, s-a constatat "lipsa unei anchete efective, care să respecte exigenţele în materia conţinutului rechizitoriului şi standardelor de claritate” în prezentarea acuzării în instanţă, impuse de jurisprudenţa în materie şi practica Curţii Europene a Drepturilor Omului, rezultând astfel faptul că nu au fost respectate prevederile articolului 328 alineatul 1 teza I, coroborat cu articolul 286 alineatul 2, litera c) din Codul de procedură penală, cu referire la dispoziţiile articolului 1, alineatul 2, articorlului 8, articolului 10 din Codul de procedură penală, articolului 6 paragraful 3, litera a) din CEDO şi ale articolului 6 din Directiva 2012/13/UE.

În urma infirmării soluţiei iniţiale dispuse de procurori, cercetările vor fi reluate de Secţia de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, "pentru clarificarea acuzaţiilor penale, completarea materialului probator, în vederea lămuririi tuturor aspectelor cauzei”.

Ulterior, se va efectua o nouă evaluare a întregului material probator, în raport şi de doctrina şi jurisprudenţa în materie, „pentru a adopta o soluţie legală şi temeinică în cauză”, a precizat PICCJ.

Gabriela Firea a depus, în 16 aprilie 2014, o plângere în care îl acuză pe Traian Băsescu, atunci peşedinte al României, de ameninţare şi şantaj, după declaraţii făcute de acesta la emisiuni televizate.

În denunţul depus împotriva lui Traian Băsescu se arată: "Într-un interviu la postul de televiziune Realitatea TV, difuzat în seara zilei 13.04.2014, în cadrul emisiunii "Jocuri de putere", referindu-se la activitatea parlamentară a d-nei senator Firea Gabriela, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi, a afirmat: "Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului ei unde este primar, că s-ar putea să nu-l găsească într-o zi acasă dacă... Nu-i atentă... Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele". 

viewscnt

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.