Peste 200 de sesizări privind nereguli la vot s-au înregistrat, duminică, de la deschiderea secţiilor de votare, iar jumătate dintre acestea au fost confirmate, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog. Ea a precizat că problemele cele mai multe au fost legate de fraudă la vot.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”De la începerea votării s-au primit 208 sesizări cu privire la săvârşirea unor contravenţii sau infracţiuni legate de procesul electoral. 107 sesizări s-au confirmat, 42 sunt în curs de verificare, iar 59 nu s-au confirmat. În legătură cu două dintre sesizări s-a stabilit că nu erau de competenţa MAI, aşa că una a fost transmisă pentru soluţionare către Autoritatea Electorală Permanentă, iar a doua către un birou electoral judeţean. Au fost aplicate 80 de sancţiuni contravenţionale, respectiv 56 de avertismente şi 24 de amenzi în valoare de 38.900 de lei. Totodată, se efectuează cercetări cu privire la 25 de posibile infracţiuni”, a declarat Monica Dajbog.
 
Ea a dat şi câteva exemple în legătură cu neregulile semnalate. 
 
Astfel, poliţiştii tulceni au fost sesizaţi cu privire la faptul că o persoană ar fi încercat să voteze de mai multe ori la aceeaşi secţie de votare din municipiul Tulcea. Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal pentru fraudă la vot.
 
De asemenea, poliţiştii din Bistriţa-Năsăud au fost sesizaţi prin numărul unic 112 cu privire la faptul că în apropierea unei secţii de votare din judeţ sunt comercializate băuturi alcoolice. 
 
”În urma verificărilor a fost identificată o persoană care, în calitate de angajat al unui local public, ar fi servit consumatorilor băuturi alcoolice. Aceasta a fost sancţionată contravenţional cu avertisment”, a adăugat purtătorul de cuvânt al MAI.
 
Totodată, un membru al unei secţii de votare din judeţul Mehedinţi a sesizat lipsa unei ştampile cu menţiunea ”Votat”. Din verificări, a reieşit faptul că există posibilitatea ca ştampila respectivă să fi căzut în urna în care sunt introduse buletinele de vot, aspect ce va fi confirmat la finalizarea procesului electoral.
 
O altă situaţie a fost înregistrată după ce poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare au fost sesizaţi de jandarmii care asigurau paza unei secţii de votare din municipiul Carei cu privire la faptul că vicepreşedinta comisiei s-a deplasat, împreună cu un membru, cu urna mobilă, la domiciliul a două persoane, fără a fi însoţite de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne. Cele două persoane şi-au exercitat dreptul de vot în aceste condiţii. A fost deschis dosar penal nerespectarea regimului urnei de vot.
 
O persoană din judeţul Teleorman a sesizat Poliţia, prin apel la 112, cu privire la faptul că însoţitorul ales pentru a-o ajuta să voteze i-a sugerat cu cine să voteze în timp ce se aflau în cabina de vot şi chiar a votat candidatul indicat, fără consimţământul său. În cauză a fost întocmit dosar penal. 
 
Preşedintele unei secţii de votare din Vrancea a sesizat Poliţia prin apel la 112 cu privire la faptul că la secţia de votare s-a prezentat o persoană care avea interdicţia de a vota. Persoana le-a declarat poliţiştilor că ar fi crezut că măsura interdicţiei a expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal.
 
Tot în Vrancea, un membru al unui birou electoral de la o secţie de votare a sesizat Poliţia că o persoană ar fi votat de mai multe ori. 
 
”În urma verificărilor, s-a constatat că persoana respectivă s-a prezentat în secţia de votare, însoţită de doi alegători cu handicap, care au solicitat buletine de vot, după care persoana respectivă a pătruns singură în cabina de vot unde a ştampilat buletinele de vot pentru cei doi alegători. Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru fraudă la vot”, a precizat Monica Dajbog. 
 
De asemenea, poliţiştii din Bacău au întocmit un dosar penal pentru fraudă la vot în cazul unei persoane care a votat atât în Belgia, cât şi la o secţie de votare din comuna Răcăciuni.
 
Poliţiştii de la o secţie din judeţul Alba, s-au sesizat, din oficiu, pentru săvârşirea infracţiunii de fals după ce în cursul zilei de sâmbătă un bărbat din comuna Ighiu ar fi completat cererea de urnă mobilă pentru un alt cetăţean, dar acesta susţine că nu a solicitat de fapt să voteze prin intermediul urnei mobile. 
 
Tot în judeţul Alba, un reprezentant al unei secţii de vot a sesizat poliţiştii după ce un tânăr s-a prezentat să voteze la o secţie de vot, deşi votase deja la o altă secţie. Cercetările sunt continuate pentru tentativă la fraudă la vot.
 
Totodată, poliţiştii au primit sesizări cu privire la persoane care îşi fotografiază sau filmează buletinul de vot, precum şi cu privire la continuarea propagandei electorale pe reţelele de socializare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.