Peste 300 de sesizări au fost semnalate, sâmbătă, cu privire la posibile incidente electorale, iar 33 dintre acestea nu s-au confirmat şi 87 sunt în curs de verificare, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog. Ea a adăugat că au fost deschise trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni. De asemenea, au fost date amenzi de aproape 70.000 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Monica Dajbog a declarat că pe parcursul nopţii, cât timp cele 18.968 de secţii de vot organizate la nivel naţional s-au aflat sub protecţia efectivelor MAI, nu au fost înregistrate incidente, iar duminică dimineaţă toate secţiile au fost predate preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de vot cu sigiliile intacte.
”Pe parcursul nopţii şi în cursul zilei de ieri, au fost semnalate 306 sesizări cu privire la posibile incidente electorale dintre care 33 nu s-au confirmat. Alte 87 sunt în continuare în verificare.
Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracţiuni. De asemenea, angajaţii MAI au aplicat 43 de amenzi, în valoare de aproape 70.000 de lei şi 110 avertismente pentru contravenţii referitoare la procesul electoral. Cele mai multe sesizări au vizat continuarea propagandei electorale”, a declarat Monica Dajbog.
Ea a adăugat că persoana care continuă propaganda electorală, după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul  reţelelor de socializare, considerate spaţiu public, poate fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei.
”Aproximativ 70% din sancţiunile aplicate ieri au fost însă sub formă de avertisment, scopul fiind de a descuraja încălcarea cadrului legal. Printre persoanele sancţionate se numără reprezentanţi şi simpatizanţi ai mai multor formaţiuni politice, dar şi candidaţi. Vă asigurăm că fiecare sesizare cu privire la încălcarea legii a fost tratată cu imparţialitate de angajaţii MAI, indiferent de persoanele implicate”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al MAI. 
Monica Dajbog a mai declarat că aproximativ 45.000 de angajaţi MAI sunt mobilizaţi duminică, pentru a asigura desfăşurarea în condiţii de siguranţă a alegerilor.
”Peste 8.700 de efective au ca principală sarcină menţinerea climatului de ordine publică la nivelul întregii ţări, în timp ce aproximativ 20.500 de angajaţi sunt responsabili cu protecţia secţiilor de vot.
În acelaşi timp, sunt pregătite echipe care să asigure intervenţia şi verificarea imediată a sesizărilor privind producerea unor incidente electorale, respectiv comiterea unor contravenţii şi infracţiuni care au legătură cu procesul de vot”, a mai afirmat Monica Dajbog. 
Ea a prezentat şi principalele fapte interzise în ziua votului, precum şi pedepsele prevăzute de lege.
Astfel, persoana care continuă propaganda electorală sau sfătuieşte alegătorii, la sediul secţiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei.
Tot cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 lei poate fi sancţionată persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi.
Nerespectarea dispoziţiilor legale privind prezenţa altor persoane în cabina de vot se sancţionează cu amendă cuprinsă între 4.500 lei şi 10.000 lei.
De asemenea, prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.
Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoţitorul nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor
Totodată, comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, între orele 7,00 – 21,00 se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.
Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. 
Monica Dajbog a mai adăugat că votarea de două sau mai multe ori sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât este legal, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă, însă atunci când fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.