Secţiile de votare pentru alegerile europarlamentare şi locale se închid la ora 22.00, existând posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetăţenii care se află în sediul secţiei sau la rând în afara acestuia. Votul din străinătate la alegerile europarlamentare continuă până luni la ora 8.00. Prezenţa la vot la ora 22.00 a fost 51,12% la alegerile europarlamentare şi 49,95% pentru alegerile locale. În Bucureăti, prezenţa a fost de 44.19% la alegerile europarlamentare şi 41,28% la locale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La scrfutinele similare precedente, la închiderea urnelor, care a fost la ora 21.00, prezenţa la europarlamentarele din 2019 a fost 49,02%, iar la alegerile locale din 2020 a fost, 46,02%.

La alegerile de duminică au fost organizate, pe teritoriul României, 18.955 de secţii de votare, iar în străinătate 915 secţii de votare.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

În ţară, votarea a început duminică, la ora 07:00. Procesul de vot poate fi prelungit până la ora 23:59 pentru cetăţenii care, la ora 22:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot. Aceleaşi reguli privind programul secţiilor de votare se aplică şi la cele organizate în străinătate.

Votul în străinătate a început sâmbătă, în Noua Zeelandă, la ora 22.00, ora României şi se încheie luni la ora 8.00, pe coasta de vest a SUA şi Canadei.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DUPĂ ÎNCHIDEREA URNELOR. STABILIREA REZULTATULUI

ALEGERI LOCALE

În cazul alegerilor locale, după numărarea voturilor, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare încheie, separat pentru consiliul local, pentru consiliul judeţean, pentru primar, precum şi pentru preşedintele consiliului judeţean, câte un proces-verbal, în două exemplare. Pentru fdiecare tip de scrutin se întocmeşte câte un dosar care cuprinde: procesul-verbal şi contestaţiile formulate, precum şi buletinele de vot nule şi cele contestate. Dosarele se sigilează, se ştampilează, se transportă sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne şi se predau biroului electoral de circumscripţie.

După primirea dosarelor de la birourile electorale ale secţiilor de votare, biroul electoral de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală şi de sector al municipiului Bucureşti le ordonează pe categorii de autorităţi ale administraţiei publice locale pentru care au avut loc alegeri. Dosarele sunt predate apoi  biroului electoral de circumscripţie judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.

Alegerile pentru consilieri, pentru primari şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene sunt valabile, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot.
Pentru repartizarea mandatelor de consilier, biroul electoral de circumscripţie stabileşte pragul electoral al circumscripţiei, reprezentând 5% din numărul total al voturilor valabil exprimate în circumscripţia respectivă. În cazul alianţelor politice sau alianţelor electorale, la pragul de 5% se adaugă pentru al doilea membru al alianţei 2%. Pentru alianţele cu cel puţin 3 membri, pragul electoral este de 8%. Pragul electoral este egal cu numărul întreg, fără zecimale, nerotunjit, rezultat din înmulţirea acestor puncte procentuale cu numărul total al voturilor valabil exprimate într-o circumscripţie electorală.
Pentru funcţia de primar, centralizarea voturilor se face de biroul electoral de circumscripţie. Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. În caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidaţii care se află în această situaţie.
 
ALEGERI EUROPARLAMENTARE
După numărarea voturilor şi totalizarea lor, urmează procedura de distribuire a mandatelor.
 
Pentru partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice şi alianţele electorale, pragul electoral de atribuire a mandatelor reprezintă 5% din totalul voturilor valabil exprimate, la nivel naţional.
Candidaţilor independenţi li se pot atribui mandate dacă au obţinut, fiecare în parte, un număr de voturi valabil exprimate cel puţin egal cu coeficientul electoral naţional. Coeficientul electoral naţional reprezintă partea întreagă a raportului dintre numărul total de voturi valabil exprimate şi numărul de mandate de parlamentari europeni ce revin României, în 2024 acesta fiind 33/
Atribuirea mandatelor de parlamentar european se face de către Biroul Electoral Central.
Biroul Electoral Central înmânează candidaţilor aleşi un certificat constatator al alegerii
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.