Preşedintele Iohannis ar putea face o vizită de stat în Republica Estonia în cursul lunii iunie, dacă vor permite condiţiile epidemiologice, invitaţia fiindu-i lansată de preşedintele Republicii Estonia, Kersti Kaljulaid, cu ocazia unei convorbiri în format videoconferinţă, la aniversarea a 100 de ani de relaţii diplomatice bilaterale. Temele discutate au fost cooperarea bilaterală, gestionarea pandemiei de COVID-19, cooperarea cu ţările din Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, precum şi Iniţiativa celor Trei Mări. La solicitarea părţii estone, preşedintele României a informat în legătură cu vizita pe care a făcut-o la Chişinău, la finalul anului trecut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut o convorbire, în format videoconferinţă, cu Preşedintele Republicii Estonia, doamna Kersti Kaljulaid, în contextul aniversării a 100 de ani de relaţii diplomatice, la data de 26 februarie 2021. În cadrul convorbirii au fost abordate subiecte din sfera cooperării bilaterale, gestionarea pandemiei de COVID-19, cooperarea cu ţările din Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, precum şi Iniţiativa celor Trei Mări. În contextul aniversării a 100 de ani de relaţii diplomatice, Preşedintele României a salutat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale, bazate pe valori şi interese comune. Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat dialogul intensificat şi cooperarea aprofundată dintre cele două ţări, atât în plan bilateral şi european, cât şi în cadrul formatelor de cooperare regională şi internaţională”, transmite Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele a subliniat nevoia de a consolida cooperarea bilaterală în sfera economică, în ceea ce priveşte asigurarea tranziţiei la economia şi societatea digitale, precum şi în combaterea efectelor schimbărilor climatice.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cei doi şefi de stat s-au informat reciproc cu privire la măsurile naţionale implementate în contextul pandemiei de COVID-19 şi la stadiul procesului de vaccinare.

În privinţa Vecinătăţii Estice, Preşedintele României a accentuat necesitatea unui angajament politic mai puternic faţă de statele din Parteneriatul Estic, în special cele asociate Uniunii Europene, precum şi a unei atenţii mai mari acordate soluţionării conflictelor prelungite din regiune.

La solicitarea părţii estone, Preşedintele României a informat în legătură cu vizita pe care a efectuat-o la Chişinău la finalul anului trecut, prilej cu care a transmis un mesaj puternic de susţinere pentru agenda de reformă a noului preşedinte al Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. În context, Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că România a mobilizat un nou pachet de sprijin pentru cetăţenii Republicii Moldova, constând în asistenţă de urgenţă pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

În ceea ce priveşte cooperarea în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, Preşedintele României a exprimat aprecierea pentru succesul Summitului găzduit de Preşedintele Kersti Kaljulaid în toamna anului trecut, într-un context epidemiologic dificil. Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat că Iniţiativa celor Trei Mări oferă, mai mult ca niciodată, o platformă adecvată pentru redresare economică în perioada post-pandemie, bazată pe dezvoltarea conectivităţii. Din această perspectivă, Preşedintele României a subliniat că obiectivul principal rămâne implementarea proiectelor strategice de interconectare.

La invitaţia omologului eston, Preşedintele României a acceptat să efectueze o vizită de stat în Republica Estonia în cursul lunii iunie, dacă vor permite condiţiile epidemiologice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.