Ministerul Afacerilor Externe a transmis Autorităţii Electorale Permanente (AEP) propunerile privind sediile a 950 de secţii de votare din străinătate la alegerile prezidenţiale şi la alegerile parlamentare, AEP având temen trei zile pentru apobarea acestora. Cele mai multe secţii vor fi în Italia - 157, urmată de Spania - 147, Marea Britanie - 107. Nu vor putea fi organizate secţii de votare în Afganistan, Rostov-pe-Don, Odesa, Sudan, Venezuela, Libia şi Phenian.
”Ministerul Afacerilor Externe a transmis Autorităţii Electorale Permanente propunerile privind sediile a 950 de secţii de votare din străinătate la alegerile pentru Preşedintele României şi la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024, realizate pe baza informaţiilor şi datelor primite de la Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României. Comparativ cu scrutinul europarlamentare din 9 iunie 2024, pentru care au fost organizate 915 secţii de votare, pentru alegerile prezidenţiale şi alegerile parlamentare a fost propusă înfiinţarea unui număr suplimentar de 35 de secţii. Cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în Republica Italiană (şi Malta) – 158 de secţii, Regatul Spaniei – 147 de secţii, Regatul Unit – 107 secţii, Republica Franceză (şi Principatul Monaco) – 68 de secţii, Republica Moldova – 59 de secţii, SUA – 48 de secţii, Regatul Belgiei – 29 de secţii, Regatul Ţărilor de Jos – 21 de secţii”, anunţă MAE.
La fel ca în cazul alegerilor europarlamentare din 9 iunie 2024, din motive obiective, nu vor putea fi organizate secţii de votare în: Afghanistan (militarii români au fost retraşi din teatrele de operaţiuni), Rostov-pe-Don (oficiul consular este în curs de închidere), Odesa (activitatea oficiului consular este suspendată temporar), Sudan (activitatea misiunii preluată de către Ambasada României la Addis Abeba), Venezuela (misiunea diplomatică a fost închisă), Libia (misiunea diplomatică a fost relocată la Tunis) şi Phenian (activitatea misiunii este temporar suspendată).
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
De asemenea, două secţii de votare organizate la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 (Freising şi Ludwigsburg din Republica Federală Germania) nu vor mai fi organizate, din cauza lipsei unui spaţiu adecvat care să permită desfăşurarea alegerilor pentru trei tururi consecutive de scrutin. Alegătorii din cele două zone vor putea opta pentru secţii de votare alternative, aflate la distanţe de aproximativ 50 km.
Comparativ cu localităţile în care au fost organizate secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, pentru alegerile prezidenţiale şi alegerile parlamentare, 51 de secţii au fost relocate în localităţi sau zone apropiate, ca urmare a consultărilor cu reprezentanţii comunităţilor de cetăţeni români, ca urmare a inexistenţei unor imobile disponibile pe durata tuturor celor opt zile în care se vor desfăşura alegeri în străinătate. Totodată, în cazul a 11 secţii de votare din Finlanda, Republica Franceză, Regatul Spaniei şi Regatul Unit vor fi utilizate adrese diferite între primul tur al alegerilor prezidenţiale, alegerile parlamentare, respectiv al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
MAE recomandă alegătorilor din străinătate să se informeze din timp asupra adresei/adreselor secţiei de votare la care intenţionează să îşi exercite dreptul de vot.
În conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 98/2024, la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024, operaţiunile electorale se desfăşoară în aceleaşi secţii de votare organizate pentru Preşedintele României din anul 2024. Potrivit prevederilor Legii nr. 370/2004, la alegerile prezidenţiale votarea în străinătate se desfăşoară pe durata a trei zile la fiecare tur de scrutin (22, 23 şi 24 noiembrie 2024, respectiv 6, 7 şi 8 decembrie 2024). Reamintim că, la alegerile prezidenţiale pot vota la secţiile organizate în străinătate toţi cetăţenii români cu drept de vot aflaţi în străinătate, pe baza unui act de identitate emis de autorităţile române, aflat în perioada de valabilitate.
Potrivit prevederilor Legii nr. 208/2015, la alegerile parlamentare votarea în străinătate se desfăşoară pe durata a două zile (30 noiembrie şi 1 decembrie 2024). La alegerile parlamentare pot vota la secţiile de votare organizate în străinătate doar cetăţenii cu drept de vot care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate.
Mai multe detalii despre exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidenţiale şi la alegerile parlamentare din anul 2024 se regăsesc pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe: https://www.mae.ro/node/64178.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 208/2015, în termen de cel mult 3 zile de la data comunicării de propuneri din partea MAE, Autoritatea Electorală Permanentă aprobă, prin hotărâre, propunerile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare privind sediile secţiilor de votare din străinătate şi aduce la cunoştinţă publică lista finală a sediilor secţiilor de votare din străinătate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.