Ambasadoarea Franţei în România, Michèle Ramis, a ţinut vineri, cu ocazia celebrii Zilei Naţionale a Franţei, un discurs în care a vorbit despre relaţiile dintre cele două ţări şi „dorinţa comună a liderilor lor de a le consolida şi mai mult”, a felicitat autorităţile române pentru Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi a subliniat că statul de drept trebuie menţinut şi respectate drepturile pe care le presupune.
La recepţia de la Ambasada Franţei de la Bucureşti participă prim-ministrul Viorica Dăncilă, diplomaţi şi politicieni români şi străini.
Ziua Naţională a Franţei comemorează Revoluţia din 14 iulie 1789, iar anul acesta data semnifică şi încheierea Sezonului Franţa-România.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Adresându-se prim-ministrului, Ramis a spus: „Prezenţa dumneavoastră este o mărturie a caracterului excepţional al relaţiilor de prietenie dintre ţările noastre şi a dorinţei comune a liderilor lor de a le consolida şi mai mult. Anul acesta, România va sărbători 30 de ani de la Revoluţia din 1989, care a dat naştere democraţiei române. România este pentru Franţa un partener esenţial în această regiune a Europei, alături de care vrem să construim un proiect european ambiţios şi echilibrat. Cunoaştem ataşamentul poporului român faţă de Europa şi de proiectul politic european”.
Ambasadoarea a vorbit şi despre provocările cu care se confruntă Europa în prezent, „fie că provin din exteriorul sau din interiorul Uniunii Europene”.
„De puţin timp s-a încheiat prima preşedinţie română a Consiliului Uniunii Europene şi doresc să felicit autorităţile române pentru succesul acesteia. În ciuda unei agende încărcate şi a unor constrângeri politice puternice, pe durata preşedinţiei române s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte numeroase dosare, dintre care unele sunt deosebit de importante pentru Franţa”.
Ea a dat exemplu crearea Autorităţii europene a muncii şi reforma drepturilor de autor în cadrul pieţei unice digitale.
„Summit-ul de la Sibiu privind viitorul Uniunii Europene a pregătit în cele mai bune condiţii posibile Agenda strategică a Uniunii Europene pentru perioada 2019-2024, adoptată la Consiliul European din iunie”.
Ramis a continuat: „Preşedintele Republicii Franceze a plasat campania alegerilor europene sub semnul renaşterii Europei. Odată cu instalarea noilor echipe la direcţia diferitelor instituţii europene, credem că ar trebui să ne mobilizăm pentru ambiţiile privind schimbările climatice, care reprezintă mesajul pe care tinerii noştri îl transmit în întreaga Europă; protejarea Europei şi a suveranităţii sale, care se traduce prin apărarea europeană, controlul frontierelor noastre şi refondarea spaţiului Schengen; implementarea unui nou model economic şi social, prin promovarea competitivităţii şi a convergenţei sociale”.
Europa este, de asemenea, o comunitate de valori, care stau la baza ei şi îi dau putere, a adăugat Ramis.
„Printre aceste valori, consacrate de articolul doi din Tratatul privind Uniunea Europeană, statul de drept este de o importanţă primordială. Trebuie să păstrăm acest cadru democratic şi să respectăm drepturile pe care acesta le presupune”.
Proiectul european presupune, a mai spus ea, ca ţările noastre pot avea o voce puternică pe scena internaţională. „Franţa va contribui la acest lucru, în special în timpul preşedinţiei franceze a G7, al cărei summit va avea loc la Biarritz în perioada 24 - 26 august, şi a cărei axă principală va fi lupta împotriva tuturor tipurilor de inegalităţi care reprezintă o ameninţare la adresa coeziunii societăţilor noastre, şi, în special, inegalităţile de gen”.
Franţa va găzdui cea de-a doua ediţie a Forumului de Pace de la Paris, în perioada 11 - 13 noiembrie 2019. „Această întâlnire anuală se adresează actorilor statali şi non-statali şi îi invit pe toţi potenţialii creatori de proiecte, organizaţii publice sau private, ONG-uri, asociaţii, companii, să participe la acest forum”.
Despre Sezonul România-Franţa ea a precizat că „a fost un veritabil succes”, în special în rândul tinerilor, cu peste 800 de evenimente organizate în 160 de oraşe diferite, din Franţa şi România.
Închiderea Sezonului va fi marcată, pe 14 iulie, în Parcul Carol I din Bucureşti, printr-o serie de evenimente publice.
Ramis a adăugat: „Schimburile comerciale sunt echilibrate şi au înregistrat o creştere în 2018. Prezenţa economică a Franţei în România este solidă, cu peste 2.300 de companii, reprezentând 120.000 de locuri de muncă. Societăţile franceze doresc să investească în România”.
În încheiere, ambasadoarea Franţei şi-a exprimat speranţa ca cele două ţări „să conlucreze tot mai strâns, în spiritul prieteniei care le-a animat întotdeauna, pentru idealul nostru comun – o Europă a păcii, a democraţiei, a valorilor şi a prosperităţii”.
„Nu pot încheia fără un cuvânt de încurajare pentru Simona Halep, la turneul de la Wimbledon”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.