Şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a declarat, marţi, la o dezbatere a Grupului de Dialog Social privind preşedinţia României la Consiliul European, că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans vor veni în România pentru dezbateri legate de viitorul Uniunii Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Angela Cristea a dat asigurări, în cadrul dezbaterii de la GDS, că decizia legate drumul viitor al Uniunii Europene nu a fost încă luată, ca dovadă fiind prezenţa preşedintelui şi prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene la două dezbateri organizate în România în această primăvară, dezbateri legate tocmai de calea pe care ar trebui să o adopte UE în viitor.

”Am văzut luări de poziţie, nu numai în România, ci şi în alte state membre, cum că este doar un exerceţiu de imagine, că se ştie deja ce se vrea. Fiţi convinşi că nu este aşa şi am să vă dau două argumente cu două date şi cu un loc. Prima dată este 20 aprilie, Bucureşti, la Muzeul Naţional de Artă – dezbatere publică cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Timmermans la care toată lumea este invitată în limita locurilor disponibile. A doua dată este 11 mai, tot la Muzeul Naţional de Artă, tot în sala de 400 de locuri – dezbatere publică cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker”, a spus Angela Cristea.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a prezentat, pe 1 martie, ideile prin care UE ”să deschidă un nou capitol” după şocul Brexitului, îndemnându-i pe liderii de la nivel naţional la ”unitate şi leadership” pentru a scoate Europa din marasm.

Într-o ”Carte albă”, el a propus cinci scenarii, care merg de la o Europă care se mulţumeşte să fie o piaţă unică şi până la o Uniune Europeană şi mai integrată decât în prezent, trecând printr-o Europă ”cu mai multe viteze”.

”Contribuţia” sa enumeră cinci piste diferite.

Una sugerează ca Europa să se ”recentreze” asupra pieţei unice, ţinând astfel cont de faptul că Cei 27 ”nu sunt capabili să găsească un teren de înţelegere într-un număr tot mai mare de domenii”.

Altă pistă propune, din contră, ”să facem mai mult împreună”, prin extinderea competenţelor împărtăşite de Cei 27 şi accelerând luările de decizii UE.

Între cele două, el trasează căi intermediare, ca cea a unei Europe cu mai multe viteze, ”în care cei care vor mai mult fac mai mult” împreună, în domenii ca apărarea, de exemplu, fără să fie blocate de cele mai reticente.

Comisia a optat să nu detalieze, în acest stadiu, fiecare scenariu în parte, dorind ca într-o primă fază să provoace dezbaterea, pe care vrea să o vadă avansând încă din acest an, pentru a se finaliza la alegerile europene din iunie 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.