Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi, la o întâlnire cu cetăţenii, care a avut loc la Bucureşti, că societatea românească a demonstrat în ultimele luni că nu permite să i se răpească unul dintre drepturi, făcând referire la protestele care au început în luna februarie şi că i-a admirat ”foarte mult” pe români pentru acţiunile lor. El a vorbit despre corupţia din România ca fiind un ”rău” prezent şi în alte state, dar care trebuie eradicat şi a spus că ţara nu trebuie părăsită din descurajare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, şi Corina Creţu, comisar european pentru dezvoltare regională, au participat joi, la Muzeul Naţional de Artă al României, la un dialog cu cetăţenii despre viitorul Europei.

”Mă voi exprima în franceză, pentru că România este membră a francofoniei”, a spus Juncker, care a vizitat pentru prima dată ţara noastră în 2003. ”Nu menţionez niciodată Bulgaria când vin aici, pentru că ştiu că mereu se fac comparaţii. Am de gând să mă întorc curând, pentru că m-am săturat să vorbesc despre România şi să nu o fi văzut”, a anunţat el. 

Întrebat cum poate fi redus nivelul corupţiei, preşedintele CE a spus: ”Corupţia este un rău, este destul de mare aici, însă nu este singura ţară în care există. Trebuie să luptăm împotriva ei, trebuie eradicată. De asta am creat MCV-ul. I-am îndemnat pe conducătorii români să facă tot ce pot pentru a reduce nivelul corupţiei. Nu doar vorbe, vorbe, trebuie făcute lucruri concrete”.

Privind plecarea tinerilor din ţară, el consideră că există elemente de ordin social şi economic care favorizează asta. ”Tinerii români din statele europene fac ţării lor o imagine onorabilă. Când condiţiile materiale o vor permite, aceştia s-ar putea întoarce. Nu trebuie să ne părăsim patria din descurajare. E bine ca ei să circule, însă locul lor e aici. Nu părăsiţi România. România vă merită!”, a susţinut Juncker.

Preşedintele CE consideră că, în ultimii zece ani, de la aderarea la Uniunea Europeană, România a făcut progrese. ”Trebuie să absoarbă mai bine fondurile europene. Rolul UE e de a vă ajuta, nu de a dicta”.

Despre rolul Comisiei, Juncker a mai spus că aceasta are în vedere problemele majore şi nu intervine în viaţa de zi cu zi a statelor.

"Cetăţenii români ştiu să se mobilizeze atunci când sunt probleme interne. Societatea românească a demonstrat chiar în ultimele luni că nu lasă să i se răpească unul dintre drepturi. I-am admirat foarte mult pe români pentru ce au făcut la începutul anului”, a afirmat el, făcând referire la protestele care au avut loc în România în luna februarie.

La dialogul care a durat aproximativ o oră au participat numeroşi studenţi, cei mai mulţi dintre ei de la facultăţi de relaţii şi afaceri internaţionale, dar şi politicieni.

Între temele abordate în discuţie s-au numărat dialogul social, părăsirea Uniunii Europene de către Marea Britanie, corupţia, plecarea tinerilor din România în alte state europene.

Prin intermediul reţelelor de socializare au putut fi transmise mesaje, folosind hashtag-urile #Eudialogues şi #FutureofEurope.

În timpul dialogului au fost adresate celor prezenţi două întrebări la care a existat o modalitate de răspuns prin vot. 

La întrebarea dacă viaţa s-a îmbunătăţit în România de când ţara este membră a Uniunii Europene, 92% dintre cei prezenţi care au votat au răspuns afirmativ, spre mulţumirea lui Juncker.

La a doua întrebare - ”Credeţi că vocea dumneavoastră este auzită în Uniunea Europeană?” - doar 57% dintre repondenţi au răspuns ”da”. 

”România nu este un stat de mâna a doua. Aud asta în dezbateri. Scoateţi-vă din cap această idee. Demnitatea acestui stat este la fel ca a celorlalte. Părerea României o ascult, pentru că o iubesc”, a încheiat Juncker.

Evenimentul a punctat şi Ziua Europei (9 mai), zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană şi 60 de ani de la înfiinţarea Uniunii.

Preşedintele CE, cel mai longeviv lider din Uniunea Europeană, a ţinut joi un discurs în Parlamentul României, a fost primit la Cotroceni, unde a avut loc şi o recepţie şi s-a întâlnit şi cu premierul Sorin Grindeanu.

Pe contul său de Twitter, Jean-Claude Juncker a scris joi: ”Sunt fericit să sărbătoresc Ziua Europei alături de prietenul meu Klaus Iohannis. România şi Europa pot face lucruri mari împreună”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.