Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marţi, la Istanbul, cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Turcia, discutând cu aceştia despre recentele atacuri teroriste, ocazie cu care a afirmat că prin solidaritate şi prietenie între ţări există o şansă de a rezolva aceste probleme.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"După cum din păcate ştim cu toţii, astăzi este o zi neagră pentru UE. Bruxelles-ul a fost sub atac terorist. UE este sub atac teroriost şi, din păcate, şi Turcia a fost sub atac terorist. Aceste lucruri ne arată că terorismul este prezent peste tot în civilizaţie. Aceste lucruri ne arată că problemele lumii sunt departe de a fi rezolvate, dar acolo unde putem să intervenim noi cu prietenii între ţări, cu solidaritea între noi, avem o şansă foarte bună să rezolvăm aceste probleme", a spus Klaus Iohannis, la sosirea în Turcia.

Şeful statului le-a spus românilor din Istanbul, oraş recent lovit de mai multe atacuri teroriste, că "solidaritatea" este cuvântul care se potriveşte cel mai bine în această situaţie.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Acestor atacuri trebuie să le contrapunem dorinţa noastră de pace, de colaborare, solidaritatea noastră în rezolvarea marilor probleme cu care ne confruntăm în regiunea în care trăim şi noi românii şi turcii", a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a enumerat terorismului, migraţia şi războiul din Siria ca probleme "care ne reţin atenţia mai mult decât am fi dorit" şi care trebuie depăşite împreună.

"Am toată încrederea că împreună cu partenerii noaştri vom birui, vom ajunge să rezolvăm aceste probleme şi dacă ne reîntoarcem privirea spre chestiunile noastre foarte apropiate, între România şi Turcia, dumneavoastră sunteţi ambasadorii noştri şi vă mulţumesc", le-a spus Iohannis românilor care trăiesc şi lucrează în Turcia.

Preşedintele a vorbit şi despre relaţia apropiată dintre România şi Turcia, afirmând că şi românii de peste graniţă pot ajuta la realizarea unui "pod" între ţările în care se află şi ţara mamă.

"Acest pod nu este unul nou. Între ţările noastre de multă vreme există legături foarte bune, care s-au realizat şi la nivel instituţional, dar şi la nivel personal, s-au realizat în zona economică, dar în acelaşi fel şi în zona culturală. Toate acestea ne fac să credem că România şi Turcia pot construi împreună în continuare foarte multe lucruri bune", a încheiat preşedintele.

Pe 13 martie, 32 de oameni au murit şi alţi 75 au fost răniţi în explozia unei maşini capcană, la Ankara, în apropierea ministerelor Justiţiei şi de Interne, iar duminică, un atentator sinucigaş s-a aruncat în aer la Istanbul, provocând moartea a 5 persoane şi rănirea a altor 36. Ambele atentate par a fi fost operaţiuni ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Un alt atac terorist major a avut loc, marţi, în Bruxelles, la aeroportul Zaventem şi la staţia de metrou Maelbeek, în care şi-au pierdut viaţa 31 de persoane, iar alte 198 au fost rănite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.