Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că speră ca acordul încheiat între ţările UE şi Turcia să "reducă semnificativ" sau chiar să stopeze migraţia ilegală, prin noul mecanism privind relocările voluntare, dând asigurări că acest acord nu presupune sporirea cotelor de migranţi pentru statele Uniunii Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Este deosebit de important că am reuşit să ajungem la un acord în ceea ce priveşte propunerile suplimentare de cooperare avansate de partea turcă la summitul UE-Turcia din 7 martie. Am agreat o declaraţie UE-Turcia care cuprinde angajamentele reciproce privind gestionarea migraţiei. Salut înţelegerea la care am ajuns şi sper că aceasta va conduce la reducerea semnificativă sau chiar la stoparea fluxurilor de migranţi ilegali care pătrund în UE dinspre Turcia", spus Klaus Iohannis, la finalul Consiliului European şi al reuniunii UE-Turcia.

Preşedintele a spus că, prin acest acord, se va consolida şi protecţia frontierelor externe ale UE.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Poziţia României la aceste negocieri a privit asigurarea compatibilităţii măsurilor cu legislaţia europeană şi internaţională, a mai spus Iohannis. Şeful statului a făcut şi precizări cu privire la noul mecanism care va intra în vigoare pentru stoparea migraţiei ilegale dinspre Turcia.

"S-a agreat asupra returnării în Turcia a noilor migranţi ilegali care ajung în Grecia, în însulele greceşti din Turcia, (...) cazurile de returnare urmând a fi analizate individual. Deci nu poate fi vorba de expulzări colective", a explicat preşedintele.

Mecanismul "unul la anul", adică cel prin care, pentru fiecare migrant sirian care a venit ilegal în insulele greceşti şi a fost returnat în Turcia, UE va prelua un migrant sirian din Turcia, nu va presupune cote suplimentare pentru statele membre UE, subliniază Iohannis.

"Acest migrant va fi relocat din afara UE într-o ţară a Uniunii, însă în cadrul schemelor deja existente. Deciziile de astăzi nu introduc cote noi, nu introduc cote suplimentare pentru România. Se va face în cadrul cotelor aprobate anul trecut deja", a explicat şeful statului.

Iohannis spune că o altă concluzie a reuniunii este ca, odată ce vor fi stopate trecerile ilegale dintre Turcia spre UE sau se va reduce semnificativ numărul acestora, va putea fi activiată schema de admisie umanitară voluntară.

Implementarea acordului va începe luni, 20 martie. Astfel, migranţii care ajung luni pe insulele elene vor putea să fie expulzaţi în Turcia dacă nu au documentele necesare.

De asemenea, preşedintele cipriot, care a ameninţat până acum că se va opune prin veto acordului, dacă Ankara nu recunoaşte independenţa insulei, a declarat că este pregătit să accepte ultimul draft prezentat.

Partea turcă s-a arătat mulţumită cu draftul negociat cu liderii europeni, care va permite ridicarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii turci din iunie.

Turcia se va angaja să primească înapoi toţi migranţii care ajung în insulele greceşti fără a avea documentele necesare. Însă propunerea liderilor europeni ar putea să ducă la creşterea efortului depus de Grecia pentru a gestiona criza migranţilor. Astfel, autorităţile elene vor fi nevoite să creeze tribunale speciale pentru a procesa rapid cererile de azil.

Acordul prevede că pentru fiecare refugiat sirian pe care Turcia îl primeşte înapoi, statele UE se angajează să preia un refugiat sirian direct de pe teritoriul turc, iar cei care nu au încercat până acum să traverseze Marea Egee vor avea prioritate.

De asemenea, Turcia a cerut ridicarea vizelor pentru cetăţenii turci. Ankara trebuie să îndeplinească 72 de criterii până la sfârşitul lunii aprilie pentru ca executivul european să recomandă statelor membre să elimine vizele necesare pentru călătorii de scurtă durată până în iunie.

Pentru eliminarea vizelor, Turcia trebuie să îndeplinească un criteriu dificil, anume recunoaşterea statului Cipru. Însă Ankara a ridicat atât de sus aşteptările cu privire la ridicarea vizelor, încât ar putea să fie forţată să accepte compromisul în schimbul eliminării restricţiilor de circulaţie în blocul comunitar.

Un alt punct cheie al acordului este promisiunea făcută de UE în legătură cu dublarea ajutorului pentru refugiaţii din Turcia, până la 6 miliarde de euro, care vor fi virate până în 2018. Cea mai mare problemă este ridicată de sursa banilor şi de lipsa dovezilor cu privire la îndeplinirea condiţiilor acordului de către Ankara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.