Liderii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin-Popescu Tăriceanu, s-au întâlnit marţi cu negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru retragerea Marii Britanii din UE, Michel Barnier. Ei au discutat despre poziţia României în procesul Brexit şi despre drepturile cetăţenilor români care locuiesc în Marea Britanie.
Vizita în România a negociatorului şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, şi discuţia cu cei doi lideri ai Parlamentului vine în contextul în care retragerea UK din UE are loc în perioada deţinerii de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
Potrivit unui comunicat al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea şi Michel Barnier au discutat despre drepturile cetăţenilor şi decontul financiar, Dragnea dând asigurări că România va sprijini procesul Brexit pentru o relaţie apropiată între UE şi Marea Britanie în viitor. De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat importanţa unei abordări comune a celor 27 de state membre, astfel încât să poată fie găsită o soluţie avantajoasă pentru ambele părţi, care să fie conformă cu principiile UE, dar să respecte şi liniile Marii Britanii.
La rândul său, negociatorul-şef pentru Brexit şi-a exprimat încrederea faţă de rezultatul negocierilor şi a transmis că poziţionările părţilor privind guvernanţa Acordului de retragere pricind drepturile cetăţenilor, decontul financiar şi perioada de tranziţie, şi indicaţiile geografice vor putea fi agreate, cel mai probabil, la finalul procesului de negociere.
Şi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a avut o întrevedere cu Michel Barnier, principalele teme abordate fiind progresele din ultima perioadă înregistrate de negocierile în procesul Brexit şi poziţia României, precum şi garantarea drepturilor cetăţenilor români cu reşedinţa în Marea Britanie, conservarea dreptului la mobilitate şi liberă circulaţie şi aplicarea necondiţionată a principiilor reciprocităţii şi non-discriminării.
"Preşedintele Senatului a evidenţiat importanţa încheierii unui acord cât mai cuprinzător UE-UK, care să nu se limiteze la o cooperare economică în materie de comerţ, ci să acopere o arie cât mai largă de domenii, precum securitatea şi apărarea. Domnul Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat importanţa menţinerii unei voci unitare şi coerente a UE27, în scopul facilitării etapei finale a procesului de negociere”, a transmis Senatul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.