Parlamentul European va dezbate şi supune votului, în sesiunea de joi, condusă de la Bruxelles, propunerea de a opri „zborurile fantomă” cauzate de pandemia de Covid-19 şi va adopta măsuri pentru investiţii în răspunsul la coronavirus. Legislativul european îşi exercită atribuţiile esenţiale prin proceduri extraordinare de vot la distanţă pentru a aproba măsurile UE urgente de combatere a pandemiei.
Începând cu ora României 11:30, Consiliul şi Comisia vor prezenta şi discuta cu deputaţi cu privire la măsurile pe care UE trebuie să le ia pentru a răspunde în mod eficient şi coordonat în faţa provocărilor Covid-19.
Până în prezent, măsurile propuse au inclus sprijin financiar imediat pentru ţările care au nevoie de ajutor, sprijin sectorial pentru industriile aflate în pericol de colaps, precum şi sprijin logistic şi material pentru a obţine echipamente medicale necesare acolo unde este nevoie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Parlamentul va dezbate şi va vota cu privire la suspendarea temporară a normelor UE privind sloturile orare, pentru a opri zborurile goale cauzate de pandemia Covid-19.
Normele aeroportuare obligă companiile aeriene să exploateze cel puţin 80% din sloturile lor de decolare şi de aterizare, dacă nu doresc să le piardă în sezonul următor (începând cu luna octombrie 2020). Acest lucru a împins mulţi transportatori aerieni să opereze zboruri goale de la sfârşitul lunii ianuarie, când virusul a început să se răspândească în întreaga lume.
Aşa-numitele „zboruri fantomă” au un cost economic şi de mediu ridicat şi, prin urmare, PE s-a angajat să pună capăt acestei practici cât mai curând posibil. PE va vota cu privire la suspendarea temporară a regimului „foloseşti sau pierzi”, la mai puţin de două săptămâni de la depunerea propunerii de către Comisie. Această regulă a fost deja suspendată temporar de mai multe ori, de exemplu în 2009, ca răspuns la criza economică şi la impactul acesteia asupra transportatorilor aerieni.
În vederea adoptării rapide a revizuirii temporare a normelor, Comisia pentru transporturi a solicitat utilizarea procedurii de urgenţă în temeiul articolului 163 din Regulamentul de procedură, astfel încât propunerea să poată fi votată direct în plen. Consiliul a convenit asupra poziţiei sale la 20 martie, modificând normele pentru a permite renunţarea la regula „foloseşti sau pierzi” până la 24 octombrie 2020 (în propunerea Comisiei termenul era de 30 iunie 2020).
Deputaţii urmează să dea undă verde pentru a canaliza fonduri UE în valoare de 37 miliarde de euro pentru a sprijini cetăţenii, regiunile şi ţările care luptă împotriva pandemiei Covid-19.
PE va aproba extinderea Fondului de solidaritate al UE (FSUE) pentru a acoperi urgenţele în domeniul sănătăţii publice, punând la dispoziţie până la 800 de milioane de euro în 2020.
Ca parte a răspunsului coordonat comun al UE la epidemia Covid-19, Comisia a propus includerea crizelor în domeniul sănătăţii publice în lista situaţiilor de urgenţă ce pot fi susţinute din FSUE.
Modificările vor permite ca: nivelul plăţilor în avans pentru toate tipurile de dezastre să fie majorat la 25% din contribuţia prevăzută de FSUE, limitată la maximum 100 milioane de euro; nivelul total al creditelor pentru avansurile FSUE din bugetul anual să fie majorat de la 50 milioane de euro la 100 milioane de euro; operaţiunile eligibile să fie extinse pentru a include acordarea de sprijin într-o situaţie de urgenţă majoră în domeniul sănătăţii publice, inclusiv asistenţă medicală, precum şi măsuri de prevenire, monitorizare sau control al răspândirii bolilor.
La ora României 23:30, preşedintele PE, David Sassoli, va anunţa rezultatele voturilor finale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.