Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare a României în valoare de 500 de milioane de euro (2,5 miliarde RON) pentru sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producţie a biocombustibililor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Conform CE, schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar de criză şi de tranziţie (TCTF) pentru măsuri de ajutor de stat, adoptat de Comisie la 9 martie 2023 şi modificat la 20 noiembrie 2023 şi la 2 mai 2024.

”În cadrul acestei scheme, pe care România intenţionează să o finanţeze prin intermediul Fondului pentru modernizare al UE, ajutoarele vor fi sub formă de granturi directe. Măsura va sprijini investiţiile în noi capacităţi de producţie a biocombustibililor avansaţi vizaţi, şi anume bioetanolul, combustibilul de aviaţie sustenabil şi uleiul vegetal hidrotratat. Prin sprijinirea biocombustibililor avansaţi, măsura va genera reduceri semnificative ale gazelor cu efect de seră, limitând în acelaşi timp impactul asupra agriculturii în comparaţie cu biocombustibilii convenţionali produşi din culturi alimentare”, precizează comisia într-un comunicat.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
Comisia a constatat că schema României este conformă cu condiţiile stabilite în TCTF.
”În special, ajutoarele  vor sprijini introducerea accelerată a energiei din surse regenerabile şi, prin urmare, vor contribui la atingerea obiectivelor UE în materie de climă şi de energie, vor respecta intensitatea maximă a ajutorului şi  vor fi acordate cel târziu până la 31 decembrie 2025. Comisia a concluzionat că schema României este necesară, adecvată şi proporţională pentru a accelera tranziţia verde şi a facilita dezvoltarea anumitor activităţi economice care sunt importante pentru Planul REPowerEU, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi cu condiţiile stabilite în TCTF”, explică CE.
 

Pe baza acestor considerente, Comisia Europeană a aprobat schema notificată de România în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.