Istoricul Adrian Cioroianu consideră că scandalul Bâstroe este mai degrabă un conflict de politică internă între PSD şi preşedintele Klaus Iohannis. Fostul ministru de Externe le cere liderilor politici să se gândească la interesul României. ”Fiecare om cu capul pe umeri să-şi pună totuşi problema: cu cine vrem să ne învecinăm? Vreme de 30 de ani i-am avut pe ucraineni, vreme de alţi 70 de ani i-am avut pe sovietici. Nu ştiu dacă suferim cu ucrainenii foarte mult”, a spus Adrian Cioroianu în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV.
”Sunt convins că e un scandal artificial. Cei care îl propagă sunt oameni care oricum nu-l simpatizau foarte mult pe Zelenski, sunt oameni care spuneau că lui Zelenski i se dă prea mare atenţie”, a explicat Adrian Cioroianu.
La remarca potrivit căreia acest scandal a pornit chiar de la o declaraţie a vicepremierului Sorin Grindeanu, istoricul Adrian Cioroianu a răspuns: ”Da, asta ne arată şi calitatea dezbaterii politice la noi şi a oamenilor politici. Un om politic e interesat de popularitatea lui, fără îndoială şi nu pot să condamn. Dar una e să pari apărătorul intereselor româneşti, alta e ca promovarea intereselor româneşti să te arunce în braţele cui nu te aştepţi. Genul acesta de retorică: ”Noi ajutăm şi ei ne seacă Delta”, unu la mână că încă nu ştim dacă acolo se petrece ceva. Înainte de a ieşi cu o afirmaţie, normal e să întrebi: ”Măi, frate, eu observ că draghezi acolo. Tu ai război şi ai timp să draghezi în acelaşi timp?”. Lucrurile acestea puteau fi discutate de ministrul nostru înainte de a ieşi public. A ieşit ministrul Transporturilor de la PSD arătând cu degetul către Externe, unde e domnul Aurescu, fost consilier al lui Iohannis. Mie meciul acesta mi s-a părut de politică internă, dar subiectul a prins”.
Fostul ministru de Externe avertizează că în cazul în care armata lui Vladimir Putin ar câştiga războiul cu Ucraina, ne-am putea învecina direct cu Rusia.
”Care e interesul României, totuşi? Preferăm să avem un vecin Ucraina, cu care ne certăm pe zece mii de subiecte, dar, atenţie, dacă ei vor să se apropie de UE, vor avea nevoie de votul nostru şi altfel discuţi cu ei. Deci, Ucraina, un stat democratic, cu pretenţii europene. Sau preferi să vină ruşii până la Chilia? Că au mai fost, vorba aia, şi să dragheze fără să te întrebe nimic. Tu să te mulţumeşti că nu-ţi draghează un canal până la Focşani, că aşa vor ei. Fiecare om cu capul pe umeri să-şi pună totuşi problema. Cu cine vrem să ne învecinăm? Vreme de 30 de ani i-am avut pe ucraineni, vreme de alţi 70 de ani i-am avut pe sovietici. Nu ştiu dacă suferim cu ucrainenii foarte mult”, a explicat istoricul.
Adrian Cioroianu compară subiectul Bîstroe cu problema minorităţii româneşti din Ucraina.
”Povestea cu Bîstroe e veche, la fel ca disensiunile dintre noi şi ei pe problema minorităţilor. Vreţi să vă dau o veste? Noi avem probleme cu minorităţile şi cu sârbii, şi cu maghiarii, şi cu ucrainenii, şi cu grecii. Cum Dumnezeu se face că reapar poveştile astea în contextul în care se apropia un an de zile (de război – n.r.)? Unul dintre mesajele pe care Vladimir Putin le-a dat deschis la începutul războiului a fost: ”Ucraina e un stat artificial. Ei sunt ruşi, dar nu ştiu. E un stat creat de Lenin, cu teritorii luate de la noi, de la România, din Ungaria, de la Polonia”. Un fel de a spune:”Fraţilor, eu îmi iau partea mea, vedeţi dacă nu cumva luaţi şi voi!”. Cu regret vă spun, dar acesta a fost mesajul dat de Ribbentrop când naziştii au desfăcut în bucăţi Cehoslovacia. Ei au spus: ”Sudeţii sunt de-ai noştri, dar poate aveţi şi voi teritorii prin Cehoslovacia”. Unii dintre vecinii noştri de atunci aproape că au muşcat momeala. Noi, din fericire, nu”, a conchis Adrian Cioroianu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.