Nu numai în România, ci în întreaga lume se simte lipsa forţei de muncă calificate. 75% dintre angajatorii europeni nu îşi pot dezvolta eficient afacerile din această cauză. Aşa că statele europene cu economii dezvoltate şi-au intensificat investiţiile în ultimii ~20 de ani în învăţământul profesional şi tehnic, în special în sistem dual. Creşterea competenţelor profesionale în rândul tinerilor şi asigurarea unei tranziţii rapide de pe băncile şcolii în câmpul muncii înseamnă nu doar un şomaj în scădere, ci şi o contribuţie reală la dezvoltarea economiei, astfel că investitorii contribuie în mod direct la formarea profesională a muncitorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În România s-a procedat taman pe dos în ultimii 30 de ani: s-au desfiinţat şcolile profesionale. Aşa că azi plătim scump preţul acestei erori educaţionale strategice. Din cei 2.370.000 de elevi înscrişi în forme de învăţământ preuniversitare în anul şcolar 2023-2024, doar 174.000 se aflau într-o formă de învăţământ profesional sau postliceal, conform Institutului Naţional de Statistică (INS). Iar din cei aproape 180.000 de elevi de clasa a VIII-a, doar 9.000 au optat pentru sistemul dual. Mai mult, elevii care nu s-au regăsit în formele de învăţământ post-gimnaziale au ales să renunţe de tot la educaţie, astfel încât 1 din 4 copii care azi intră în clasa I nu termină liceul. De aceea România este pe locul 1 în Europa la abandonul şcolar (16.6%).

Mai mult, recent, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei au declarat că „scopul ministerului nu este să creeze nişte planuri în concordanţă cu oferta de forţă de muncă de pe piaţă”. Lipsa sincronizării dintre guvern şi mediul de afaceri se reflectă în deficitul la nivelul angajaţilor blue şi grey collar„Candidaţii sunt slab pregătiţi.”, „Nu le place ceea ce fac.”, „Azi vin, mâine pleacă.” – se plâng angajatorii români. 67% dintre aceştia identifică lipsa de competenţe a candidaţilor drept principala barieră în procesul de recrutare, alături de dificultăţile în procesul de atragere a talentelor în industrie, conform unui raport elaborat de Forumul Economic Mondial (Future of Jobs Report 2025). Aceeaşi sursă ne arată şi că 94% dintre companiile incluse în raport intenţionează să facă investiţii în ʽupskilling’, pentru a îmbunătăţi abilităţile angajaţilor şi a-i ajuta să-şi dezvolte competenţe noi, astfel încât să ţină pasul cu evoluţia tehnologică. 

În satele româneşti, situaţia este şi mai complicată iar, în loc să se găsească soluţii, se pune capacul. Recent s-a anunţat că cele 3 campusuri şcolare rurale pe care Ministerul Educaţiei intenţiona să le construiască în Gorj, Bistriţa Năsăud şi Maramureş nu vor mai fi executate, fiindcă vom achita penalităţi de 30 milioane euro dacă proiectele nu sunt finalizate până la 30 iunie 2026. Astfel că, în lipsa programelor de formare profesională la sat, oficial, 1 din 3 elevi de la sat abandonează şcoală după clasa a VIII-a. Ce opţiuni au? Să-şi lucreze pământul, să muncească cu ziua prin alte gospodării sau să-şi încerce norocul emigrând. Cei care aleg să rămână să muncească în sat, fără a avea vreo formă de calificare „îngroaşă” ponderea populaţiei aflată în risc de sărăcie (suntem cei mai săraci din Europa, conform celui mai recent raport al Băncii Mondiale.). Iar în zonele rurale, riscul de sărăcie este de 6 ori mai mare decât în oraşe, peste 70% dintre persoanele sărace din România locuind la sat. Veniturile românilor ar trebui să se dubleze pentru a atinge standardul minim de prosperitate de pe continent.

Aşadar, cum putem să soluţionăm colapsul de pe piaţă muncii? Rezolvand mai întâi criză din educaţie, pentru că acestea merg mână în mână. Spre exemplu, anul 2023, când migraţia lucrătorilor români spre Occident atingea cel mai înalt nivel din ultimii 30 de ani, cu 700.000 de români plecaţi definitiv în acel an, conform INS, - „completând” cele 10 milioane de români care-au emigrat până în prezent -, a fost şi anul în care raportul naţional de literaţie ne-a arătat că 89% dintre elevii de şcoală generală se găseau la un nivel nefuncţional sau minim funcţional. În aceste condiţii, nu putem să nu ne întrebăm ce şanse avem să evoluăm că societate când 9 din 10 copii sunt analfabeţi funcţional şi nu sunt capabili să extragă şi să sintetizeze informaţia dintr-un text dat? 

Însă, regândind programa şcolară şi optimizând sistemul de învăţământ profesional dual acolo unde-i şade mai bine (la sat), le oferim tinerilor şansa de a avea o pregătire profesională temeinică şi o educaţie de calitate în ansamblul ei, adaptată timpului prezent. Punctul forte al acestui sistem educaţional de inspiraţie germană este că le asigură elevilor nu numai o calificare certificată, ci şi locuri de muncă bine plătite după absolvire. În plus, generaţiile care au posibilitatea să înveţe meserie încă de pe băncile şcolii duale vor avea aptitudinile necesare pentru a face performanţă la locul de muncă, dovedind loialitate faţă de compania care a contribuit financiar la pregătirea lor practică.

Meserii de viitor & locuri de muncă bine plătite

Multe dintre meseriile care figurează în topurile platformelor de recrutare sunt tocmai cele pe care tinerii le pot deprinde în şcolile profesionale. Future of Jobs Report 2025, elaborat de Forumul Economic Mondial pe baza răspunsurilor a peste 1.000 de angajatori care reprezintă 14 milioane de angajaţi din 55 de economii naţionale, arată că piaţa muncii va trece în următorii 5-10 ani prin schimbări drastice. Printre factorii puternici care stau la baza acestor schimbări se numără digitalizarea, politicile care vizează protecţia mediului înconjurător (energia verde), creşterea costului vieţii, îmbătrânirea populaţiei şi tensiunile geopolitice.

Raportul vorbeşte şi despre o cerere accelerată pentru anumite profesii. În topul meseriilor la mare căutare în următorii 5 ani se află: fermierii şi lucrătorii agricoli (cu o creştere de 34 de milioane de locuri de muncă la nivel global), şoferii de camioane şi livratorii, dezvoltatorii de software şi aplicaţii, lucrătorii calificaţi în construcţii, lucrătorii în domeniul procesării alimentelor, lucrătorii în comerţ, profesorii de liceu sau asistenţii medicali. În acelaşi timp, din ce în ce mai multe business-uri continuă să caute candidaţi care au atât abilităţi manuale, cât şi abilităţi de rezolvare a problemelor şi un grad ridicat de alfabetizare tehnologică. Meserii precum cea de mecanic, tehnician sau inginer vor fi din ce în ce mai solicitate în viitor. 

În România, domeniile cu cele mai multe locuri de muncă disponibile în 2024 au fost: retail, prestări servicii, industria alimentară, call center, turism/HoReCa, transport & logistică, construcţii, producţie, IT şi banking, acestea fiind şi cele mai atrăgătoare pentru candidaţi. În acelaşi timp, şi muncitorii care desfăşoară activităţi manuale au fost extrem de căutaţi, cu salarii din ce în ce mai bune, în timp ce lucrătorilor cu studii superioare li s-a propus să lucreze pe posturi cu pretenţii de studii non-superioare, la un nivel mai scăzut decât al calificărilor deţinute. Conform datelor oficiale, cele mai multe locuri vacante au fost înregistrate în construcţii - 68.739, activităţi poştale şi curierat - 38.522, activităţi specifice restaurantelor - 26.776 si transport rutier de marfă - 14.986.

Campusul BookLand: învăţământ dual dedicat tinerilor din mediul rural

În Campusul Preuniversitar Profesional în sistem Dual, pe care Asociaţia BookLand îl construieşte  în satul argeşean Vultureşti, copiii vor învăţa şi carte, şi meseria către care simt chemare, încă din clasele primare. Şi pentru că sistemul educaţional dual pune preţ pe principii sănătoase, valori şi respect faţă de muncă, generaţiile pe care le vom forma vor fi garanţia creării unei societăţi în care ne vom bucura să trăim. Această instituţie de învăţământ 100% modernă va dispune de toate ciclurile de învăţământ preuniversitar: primar, gimnazial, liceal şi postliceal. Primii 300 de elevi (din 1200) vor începe să studieze în Campus chiar din anul şcolar 2025-2026.

Campusul va fi pus GRATUIT la dispoziţia elevilor (atent selecţionaţi) şi va fi prevăzut cu toate facilităţile necesare pentru a susţine performanţa educaţională & profesională: cu săli de clasă ‘scoase’ în natură, ateliere de lucru, laboratoare, bibliotecă, sală de spectacole, teren & sală de sport, amfiteatru, spaţii de relaxare, mini-fermă de animale, cantină, brutărie, spălătorie textilă, atelier de croitorie, livadă, grădină şi sere de legume. Încă din clasele primare, elevii vor avea în programă atât activităţi teoretice, cât şi practice, pentru a experimenta ce li se potriveşte şi pentru a-şi dezvolta aptitudinile, având apoi ocazia să se pregătească pentru cele mai solicitate meserii din propriul judeţ. În plus, pregătirea în sistemul profesional dual le va asigura mii de ore de practică, atât la sediul operatorilor economici zonali, cât şi în întreprinderile sociale care vor fi deschise în Campusul BookLand pentru a-i asigura sustenabilitatea. 

Printre specializările disponibile în primele 6 clase de învăţământ dual care vor fi lansate în Sept’ 2025, în funcţie de cererile agenţilor economici argeşeni, se regăsesc cea de tehnician în turism (lucrător hotelier), tehnician în activităţi economice (recepţioner-distribuitor / comerciant-vânzător), tehnician în industria alimentară (brutar-patiser-preparator produse făinoase / operator în prelucrarea legumelor şi fructelor / operator în industria uleiului / operator în industra zahărului şi produselor zaharoase / preparator produse din carne şi peşte / preparator produse din lapte), tehnician prelucrări pe maşini cu comandă numerică (operator maşini cu comandă numerică), tehnician electromecanic (utilaje şi instalaţii industriale / centrale electrice / utilaje şi instalaţii comerciale, electrocasnice şi din industria alimentară / frigotehnist) sau tehnician mecatronist (mecanic echipamente hidraulice şi pneumatice / operator montator subansamble).

Primele întâlniri pentru selecţia elevilor vor avea loc în perioada 05 aprilie – 01 iunie 2025 în satele argeşene aflate pe o rază de aproximativ 50 de km faţă de Vultureşti. Astfel, părinţii şi copiii vor avea ocazia să afle ce beneficii oferă Campusul pentru elevii săi de vârstă mică (ciclul primar şi gimnazial), dar şi pentru tinerii care vor învăţa aici la liceu (profil teoretic, clasele IX-XII) sau în sistem dual (profil profesional, clasele IX-XI). 

„Credeţi că e posibilă o şcoală fără bullying, în care respectul faţă de educaţie şi muncă, precum şi dragostea de ţară se cultivă în fiecare zi? Unde vocaţia elevului să conteze şi să fie încurajată, asigurându-i stabilitatea unui loc de muncă? Unde să aibă transportul asigurat zi de zi, cu autocarul şcolii, să aibă o uniformă nou-nouţă, toate manualele şi rechizitele necesare, mese calde, şi sprijin constant din partea dascălilor care vor preda după o programă 100% modernă şi îi vor sprijini cu temele? Această şcoală va exista, vă asigur. O construim noi în satul Vultureşti din judeţul Argeş, unde le vom asigura copiilor toate beneficiile necesare pentru a învăţa şi carte, şi meserie. Şi totul va fi GRATUIT pentru ei! Ba mai mult, elevii din clasele de dual vor primi şi burse din partea companiilor unde vor face practică timp de 3 ani, pentru a-i încuraja să-şi continue studiile şi să înveţe o meserie, ca la final să aibă locul de muncă garantat!” – Mihaela Petrovan, Preşedinta Asociaţiei BookLand

De ce este sustenabilă şi durabilă viziunea BookLand?

Îndrumându-i pe tineri să-şi descopere vocaţia, oferindu-le o educaţie solidă teoretică şi practică, dar şi cultivându-le tăria de caracter şi dragostea de ţară, BookLand le oferă acestora toate uneltele necesare pentru a le asigura un trai prosper în comunitatea de care aparţin. În plus, tinerii profesionişti formaţi în Campusul din Vultureşti vor deveni angajaţi-model ai operatorilor economici, alături de care BookLand dezvoltă clasele de învăţământ dual. Nu vor primi cozonaci „cadou”, ci vor fi învăţaţi cum să-i prepare, ba chiar şi cum să-i vândă! Aceasta e soluţia sustenabilă, cu impact pe termen lung în comunitate, care va transforma satul românesc într-o pepinieră de meseriaşi adevăraţi.

Companiile care doresc să susţină misiunea educaţională BookLand o pot face accesând facilităţi fiscale precum Formularul 177 (până la data de 25 iunie) pentru a redirecţiona 20% din impozitul pe profit. Această facilitate fiscală îi permite unui operator economic să îşi acopere integral cheltuielile cu pregătirea unui elev care îi va deveni ucenic în timpul celor 3 ani de pregătire profesională. Iar beneficiile sunt numeroase: productivitatea companiei creşte, gradul de retenţie a personalului creşte, la fel şi renumele companiei, care contribuie, iată, la salvarea tinerelor generaţii, tot mai tentate să lase în urmă satele în care s-au născut, alegând calea străinătăţii. 

Campusul BookLand este un proiect cu sens şi soluţii concrete, susţinut deja de peste 1.000 de parteneri - companii private şi asociaţii care au venit în sprijinul misiunii educaţionale BookLand în mediul rural, printre care: Leroy Merlin, Verbund, CEC Bank, Zahăr Mărgăritar, Asevi, Coca Cola HBC, Puran Architecture & Design, Cargill, UniCredit, Zentiva, SAP, Novomatic, Teleperformance, Valrom Industrie, MaxBet, Aşa Cons, Corteva, Brico Depot, Timac Agro, Noventa, Sipex, Rotary Club Piteşti, Rofer Design, Collavini & Partners, Vopseaua Oskar, Huawei Technologies, Kober, Mediaposte Hit Mail, Asko Group, Decathlon, Siniat, Honeywell, Leoni, Linde Gaz, Rocas Decor, Serv Class, Turbomecanica, European Pastry, Stroia Product, BMI Group, Novaintermed, Somaco Grup Prefabricate, Bauelemente, LSG Building Solutions, BOMA Prefabricate, UP România, Intertrans Continental, Polon Alfa, Strizo, Virtuoso, Bella Casa.

Persoanele fizice pot completa online Formularul 230 prin care redirecţionează 3,5% din impozitul pe venit, pot trimite un SMS cu text CONSTRUIM la numărul 8845 pentru a activa o donaţie lunară recurentă de 2 EURO, sau pot achiziţiona Şoricelul BookLand.

De 14 ani BookLand contribuie la sublinierea importanţei educaţiei & dezvoltării personale prin Întâlnirile BookLand Evolution, care facilitează liceenilor excepţionali dialogul cu varii personalităţi, prin Taberele Coolturale BookLand, care le oferă copiilor un mix de activităţi educaţionale & distractive, prin Bursele BookLand care asigura unor elevi excepţionali de la sat şansa de a urmă liceul şi facultatea fără nicio grijă financiară, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea şcolilor. „Împreună CONSTRUIM oameni” a adus laolaltă sute de companii din mediul privat, autorităţi locale, profesori-părinţi-elevi care, la îndemnul BookLand, şi-au dat mâna pentru a contribui la modernizarea şcolilor de la sat. Reprezentativ pentru România, acest parteneriat public-privat a fost posibil datorită obiectivului comun de a reduce abandonul şcolar, oferindu-le elevilor acces la o educaţie de calitate în clădiri sigure, moderne şi prietenoase care oferă o perspectiva pentru o comunitate durabilă. Rezultatul? 80 de şcoli rurale renovate & echipate în 4 ani, 15.000 de copii anual care vin cu drag la şcoală, rezultate mai bune la învăţătură şi premisele unei vieţi împlinite! În 2025 BookLand va inaugura în Argeş primul Campus Preuniversitar Profesional în sistem Dual din mediul rural, construit exclusiv din bani privaţi, locul în care educaţia & formarea profesională se întâlnesc cu dezvoltarea economică sustenabilă, asigurându-le tinerilor locuri de muncă, stabilitate şi un nivel de trăi mai bun. Mobilizarea exemplară reuşită de Asociaţia BookLand a fost recunoscută printre bunele practici încurajate de Guvernul României în Raportul Naţional Voluntar al României, prezentat la Forumul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă (New York, 2023). 

(Articol susţinut de BookLand)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.