Biopsia sau puncţia reprezintă o investigaţie medicală esenţială în diagnosticul cancerului. Mulţi pacienţi refuză să accepte această analiză, trăind cu teama că celulele canceroase s-ar putea răspândi mai mult în corp. Prezent în studioul Medika TV, medicul Dan Corneliu Jinga, medic primar oncologie medicală şi Director Medical al Centrului Medical Neolife a explicat că această temere este, de fapt, un mit şi-i sfătuieşte pe pacienţi să accepte această metodă de diagnostic.
Efectuarea tardivă a biopsiei poate întârzia diagnosticarea bolilor oncologice. Tocmai de aceea pacienţii trebuie să renunţe la crezurile conform cărora această investigaţie le-ar face rău.
„A existat cutuma conform căreia puncţia ar disemina cancerul, că din cauza puncţiei s-a răspândit cancerul în corp. Din punct de vedere apriori cancerul este o boală sistemică. Celulele maligne se produc în corpul nostru în fiecare zi cu miile. Este un proces de îmbătrânire fiziologică. Toate organele pe măsură ce-şi îndepărtează celulele moarte, se produce fenomenul de carcinogeneză. Sistemul nostru imunitar este capabil să le recunoască şi să le distrugă, până la un punct. Se preconizează că acel punct este echivalentul la 10 la a-3a celule, 5-6000 de celule de acelaşi tip care nu mai pot fi controlate de sistemul imunitar. Acest moment T0 al cancerului noi nu-l ştim. Poate fi calculat matematic, biologic, uneori să fie anterior diagnosticului cu 5 ani sau 20 de ani. În acest moment, dacă înţelegem acest lucru, o biopsie nu mai are ce să disemineze. Cancerul automat presupune o masă critică de celule maligne care se deplasează prin corp. Întârziere biopsiei, întârzie diagnosticul cancerului şi tratamentul” a precizat medicul Dan Corneliu Jinga, medic primar oncologie medicală şi Director Medical al Centrului Medical Neolife Bucureşti.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Mai mult decât atât, celulele canceroase care s-ar putea răspândi în corp prin biopsie sunt distruse imediat datorită terapiilor prescrise de medici pentru bolile oncologice.
„Tratamentul sistemic sau tratamentul medicamentos au drept scop distrugerea celulelor maligne circulante. Să le împiedice să se răspândească prin organism şi să facă metastaze. Să colonizeze alte organe în afara sânului. Plămâni, ficat şi aşa mai departe. Cumva acest mit noi l-am dărâmat, noi medicii, dar încercăm să le spunem şi pacienţilor că este o greşeală să întârzie biopsia. Întârzierea biopsiei întârzie diagnosticul şi pune viaţa în pericol pacientului. Chiar dacă unele celule pleacă în circuitul sangvin, în mai puţin de 3 săptămâni se intră cu atitudine chirurgicală sau medicamentoasă şi acele celule vor dispărea” a explicat, la Medika TV, medicul Dan Corneliu Jinga, medic primar oncologie medicală şi Director Medical al Centrului Medical Neolife Bucureşti.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.