Sângerările gingivale reprezintă un simptom care ar trebui să ne trimită cât mai repede în cabinetul medicului stomatolog. Totul din cauza faptului că în spatele acestei probleme se ascunde o afecţiune dentară destul de complicată, denumită boală parodontală sau parodontoză. Dr. Andra Călin, medic stomatolog şi specialist parodontolog în cadrul Regina Maria Dental Clinics a detaliat care sunt riscurile acestei afecţiuni.
„Sângerarea nu este o normalitate atunci când ne spălăm pe dinţi. Mereu le spun pacienţilor că dacă ne-ar sângera nasul sau urechea ne alarmăm, şi atunci şi gingia reprezintă un organ, iar sângerarea gingivală la periaj cu siguranţă nu este o normalitate. Din potrivă este un semnal de alarmă al organismului că ceva este în neregulă şi trebuie să luăm atitudine” a explicat, dr. Andra Călin, medic stomatolog, specialist parodontolog în cadrul Regina Maria Dental Clinics.
Pe lângă sângerarea gingivală, un alt simptom specific pentru boala parodontală sau parodontoză este mirosul neplăcut al gurii. Indiferent de cât de mult s-ar săpla pe dinţi, persoanele care suferă de parodontoză vor avea probleme şi din cauza mirosului gurii.
„Totodată, acea halenă, acel miros neplăcut pe perioada zilei nu reprezintă ceva care ar trebui perceput ca o normalitate. De asemenea, o sensibilitate accentuată dar generalizat vorbind durere atunci pacientul mestecă sau muşcă din alimente. Şi, în cele din urmă, mobilitatea dentară, dar ne dorim ca tot mai puţini pacienţi să ajungă în acest punct” a mai spus dr. Andra Călin, medic stomatolog, specialist parodontolog în cadrul Regina Maria Dental Clinics.
Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze şi, totodată să ne trimită la medic, sunt sângerările gingivale care apar intempestiv. Fie atunci când mâncăm alimente, fie chiar şi în timpul somnului.
„„Ceea ce poate să observe pacientul este acasă este sângerarea gingivală la periaj. Dar ea poate fi şi spontană, atunci când muşcăm dintr-un măr sau când mâncăm orice aliment. Însă, în momentul somnului, sunt pacienţi care acuză prezenţa sângelui pe faţa de pernă. Cu siguranţă aceste semne nu reprezintă o normalitate” a punctat dr. Andra Călin, medic stomatolog, specialist parodontolog în cadrul Regina Maria Dental Clinics.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.