Toamna îşi face deja simţită prezenţa cu seri mai reci, vreme capricioasă şi un dor de vinuri bogate şi intense. Este anotimpul în care ne reîntoarcem la vinurile roşii, pline de arome complexe şi taninuri cu personalitate, care se potrivesc perfect cu mesele mai consistente şi cu momentele de relaxare în faţa unui şemineu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La Unvinpezi.ro, găsiţi o selecţie excelentă de vinuri roşii care se potrivesc perfect acestui sezon.

Odată cu plăcerea de a savura un pahar de vin roşu vin şi o mulţime de mituri despre vinurile roşii. De la cele clasice până la cele mai puţin cunoscute, să descoperim ce este adevărat şi ce nu.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Mit #1: Vinul roşu trebuie să fie servit la temperatura camerei

O informaţie des întâlnită care necesită explicaţii suplimentare întrucât temperatura camerei” este un concept variabil. Vinurile roşii se savurează cel mai bine la o temperatură între 15-18°C. În încăperile moderne, care pot fi mai calde, vinul poate deveni prea cald şi îşi poate pierde din prospeţime şi echilibru.

Mit #2: Cu cât un vin roşu este mai vechi, cu atât este mai bun

Nu toate vinurile sunt menite să fie îmbătrânite. Multe dintre vinurile roşii sunt destinate a fi consumate în primii 3-5 ani de la producţie. Doar anumite vinuri, cu o structură şi taninuri puternice, evoluează frumos în timp. Este important să cunoaşteti tipul de vin şi recomandările de învechire.

Mit #3: Vinul roşu trebuie neapărat decantat

Decantarea este utilă pentru vinurile mai vechi sau cele cu mult sediment. Majoritatea vinurilor roşii tinere pot beneficia de aerare, dar nu este obligatoriu să fie decantate. Până şi simpla turnare într-un pahar mare poate ajuta la deschiderea aromelor.

Mit #4: Vinul roşu este mai sănătos decât vinul alb

Vinul roşu conţine antioxidanţi precum resveratrolul, însă beneficiile pentru sănătate sunt adesea exagerate. Consumul moderat poate avea efecte benefice, dar atât vinul roşu, cât şi cel alb pot contribui pozitiv în cantităţi moderate.

Mit #5: Vinul roşu nu poate fi răcit

Contrar credinţei populare, vinul roşu poate fi răcit, mai ales în cazul soiurilor mai uşoare, cum ar fi Pinot Noir sau Gamay. O uşoară răcire poate intensifica prospeţimea şi poate face vinul mai plăcut în zilele mai calde.

Mit #6: Doar vinurile roşii scumpe sunt de calitate

Preţul nu este întotdeauna un indicator al calităţii. Există vinuri excelente la preţuri accesibile, iar valoarea unui vin depinde de preferinţele personale, de ocazia pentru care este cumpărat şi de combinaţia cu mâncarea.

Mit #7: Vinurile roşii dulci sunt inferioare celor seci

Deşi vinurile roşii seci sunt considerate superioare, există vinuri dulci de excepţie, cum ar fi Porto, care sunt apreciate pentru complexitatea şi bogăţia lor aromatică.

Mit #8: Vinurile roşii provoacă mai multe dureri de cap decât cele albe

Durerile de cap asociate cu vinul sunt adesea atribuite sulfiţilor, dar aceştia se găsesc şi în vinurile albe. Histamina şi taninurile pot fi, de asemenea, responsabile, iar reacţiile variază de la persoană la persoană. Moderaţia şi hidratarea pot ajuta la prevenirea acestora.

Mit #9: Vinurile roşii trebuie întotdeauna lăsate să “respire”

Lăsarea vinului “să respire” nu este întotdeauna necesară şi poate varia în funcţie de vin. Unele vinuri pot beneficia de aerare, dar altele, mai ales cele mai delicate sau mai vechi, îşi pot pierde rapid aromele subtile.

Mit #10: Vinurile roşii sunt doar pentru carne roşie

Această regulă clasică de asociere vin roşu-mâncare a fost de mult depăşită. Vinurile roşii pot acompania cu succes o gamă variată de preparate, inclusiv peşte gras, legume prăjite şi chiar deserturi. Important este echilibrul între intensitatea vinului şi a preparatului.

Mit #11: Vinul roşu organic nu conţine deloc sulfiţi

Sulfiţii sunt compuşi care se formează în mod natural în timpul procesului de fermentaţie a vinului, inclusiv în vinurile organice. Vinurile organice sunt adesea promovate ca având o cantitate mai mică de sulfiţi. Regulamentele permit adăugarea unui anumit nivel de sulfiţi pentru a preveni oxidarea şi a menţine stabilitatea vinului, dar acest nivel este strict reglementat şi, de obicei, mai mic.

Mit #12: Vinurile roşii sunt toate grele şi robuste

Există o varietate considerabilă în stilurile de vin roşu, fiecare având caracteristici distincte. De exemplu, vinurile din soiul Beaujolais sunt cunoscute pentru caracterul lor uşor şi fructat, fiind adesea apreciate pentru prospeţimea şi aroma sa vibrantă. Pe de altă parte, vinurile precum Cabernet Sauvignon sunt renumite pentru structura lor robustă şi taninii puternici. Alte stiluri, cum ar fi Pinot Noir, oferă un profil de vin roşu mai delicat şi elegant, cu arome subtile şi o textură mai uşoară.

Mit #13: Toate vinurile roşii trebuie consumate la mesele principale

Să alegi un vin roşu pentru o varietate de ocazii şi tipuri de mese nu este o greşeală.Vinurile roşii uşoare, cum ar fi Gamay sau Pinot Noir, pot fi asociate foarte bine cu deserturi pe bază de ciocolată sau brânzeturi. În plus, vinul roşu poate fi savurat şi ca băutură de aperitiv, mai ales în combinaţie cu tapas sau gustări uşoare.

Mit #14:: Vinul roşu nu se asociază niciodată cu peşte

Unele vinuri roşii uşoare se potrivesc şi cu preparatele din peşte, adăugând o notă rafinată mesei.Vinurile roşii cu taninuri mai uşoare (Pinot Noir sau Gamay) pot merge bine cu peştele, în special cu preparatele mai bogate sau mai condimentate.

Vinul roşu este un univers plin de surprize, unde tradiţiile se întâlnesc cu noile descoperiri, iar miturile sunt demontate una câte una. Toamna aceasta, “Back to RED” este noul statement şi la Unvinpezi.ro! Până pe 30 septembrie, aveţi reduceri de toamnă la toate vinurile roşii: -10% şi încă 10% extra-reducere pentru membrii Clubului. Indiferent de stilul de vin roşu preferat, de la vinuri bogate în taninuri până la cele mai uşoare şi fructate, sigur veţi găsi ceva pentru toate gusturile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.