Ţuca Zbârcea & Asociaţii a reprezentat cu succes un mare producător independent de petrol şi gaze din România într-un arbitraj ICC cu sediul la Paris, rezultat dintr-un acord de operare în comun a unor blocuri petroliere din România.
Acordul de operare în comun a unor blocuri petroliere din România („JOA”) a fost încheiat într-o formulă ajustată realizată pe baza modelului AIPN, versiunea din 2002 (AIPN - Association for International Petroleum Negotiators, în prezent AIEN - Association for International Energy Negotiators), pentru executarea în comun a operaţiunilor petroliere şi a activităţilor conexe pentru obţinerea şi utilizarea unei producţii suplimentare de gaze naturale. Pe parcursul executării JOA, producţia de gaze naturale a scăzut considerabil, iar operatorul a înregistrat unele pierderi rezultate din vânzările de gaze către terţe părţi, cu privire la care a solicitat includerea în costurile asocierii.
Principalele aspecte disputate în dosarul arbitral de la ICC Paris au fost următoarele: (i) dacă vânzările de gaze intră în domeniul de aplicare al JOA, (ii) dacă operatorul a acţionat în conformitate cu mandatul încredinţat în temeiul JOA atunci când a încheiat contractele de vânzare a gazelor, pe de o parte, şi atunci când gestionat contractele de vânzare a gazelor după apariţia deficitului de producţie, în vederea minimizării pierderilor asocierii, pe de altă parte, (iii) dacă pârâtul trebuie să suporte riscurile şi costurile vânzărilor de gaze conform cotei sale de participaţie şi, în special, (iv) dacă principiul „no gain, no loss”, inerent contractelor de exploatare în comun din industrie, este aplicabil şi vânzărilor de gaze.
Prin hotărârea sa arbitrală, Tribunalul a decis că răspunsul la toate aceste întrebări este afirmativ, şi a dispus ca pârâtul să suporte pierderile asocierii derivate din deficitul de producţie, conform cotei sale de participaţie, respectiv 50%. La pronunţarea deciziei sale, Tribunalul a avut în vedere, printre alte elemente, intenţia comună a părţilor cu privire la conţinutul clauzelor contractuale relevante şi care au fost redactate în formă modificată faţă de modelul AIPN din 2002, stabilită inclusiv prin raportare la conduita efectivă a părţilor pe parcursul executării Contractului.
Reclamantul în această procedură de arbitraj a fost reprezentat de o echipă de avocaţi din departamentul de arbitraj al Ţuca Zbârcea & Asociaţii, care a fost formată, între alţii, din Cornel Popa (Partener), Cornelia Tăbîrţă (Managing Associate), Maria Avram (Avocat) şi Darius Şerban (Avocat).
Ţuca Zbârcea & Asociaţii este cea mai bine cotată firmă de avocatură din România pentru expertiza în domeniile cheie ale avocaturii de afaceri conform directorului britanic Legal 500, fiind totodată şi printre cele mai premiate la nivel naţional şi internaţional.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.