O echipă formată din avocaţii Coman Mindru Popescu – Societate Civilă de Avocaţi (CMPLAW), av. Alexandru Soare şi av. Dragoş Popa, a obţinut în faţa ICCJ o soluţie de admitere a unei contestaţii în materie electorală, împotriva procesului – verbal de constituire a Biroului Electoral Central în temeiul Legii nr. 208/ 2015 privind alegea Senatului si a Camerei Deputaţilor (Decizia nr. 3697 din 7 septembrie 2024, în cauza nr. 1894/ 1/ 2024).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Astfel, echipa de avocaţi din care fac parte av. Remus Mîndru, av. Alexandru Popescu, av. Laurenţiu Coman  şi av. Daria Angheluş, toţi parte a CMPLAW, a supus controlului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie soluţia de neincludere a Partidului Partidul Dreptate şi Respect în Europa Pentru Toţi (DREPT) în componenţa Biroului Electoral Central, decizie fundamentată, aşa cum bine a reţinut Înalta Curte, pe un formalism excesiv, în contextul în care solicitarea contestatoarei s-a întemeiat pe dispoziţiile articolului 118 ind.1 din legea 208/ 2015 privind alegea Senatului si a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

Soluţia obţinută este una de referinţă în materie electorală, în contextul în care problemele de drept supuse analizei vizau aspecte neclarificate până în prezent şi a căror interpretare defectuoasă afectau procesul electoral în ansamblu. Este important de menţionat faptul că procesul electoral are un impact social semnificativ, putând cauza ingerinţe grave în drepturile cetăţenilor cu drept de vot din perspectiva dreptului de a fi reprezentaţi în cursa electorală.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Magistraţii Înaltei Curţi au statuat faptul că dreptul subiectiv al contestatoarei de a fi calificată drept partid parlamentar, potrivit art. 118 ind. 1 din Legea nr. 208/ 2015, de a intra în componenţa Biroului Electoral Central şi, ulterior, în componenţa birourilor secţiilor de votare, prevalează oricăror proceduri cu caracter administrativ, fiind superior formalităţilor, în măsura în care condiţiile legale de fond sunt îndeplinite. În fine, raportat la motivarea Înaltei Curţi, se lămuresc totodată aspecte de natură juridică ce ţin de obligaţiile ce incumbă Biroului Electoral Central, precum şi aspecte privind interpretarea datei de referinţă în declanşarea calendarului electoral.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.