Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) cere Guvernului să revină asupra modificărilor aduse codurilor penale prin ordonanţă de urgenţă, care nu au intrat încă în vigoare şi să le trimită în Parlament ca proiect de lege.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Judecătorii condamnă modul netransparent în care, marţi noapte, Guvernul a ales să modifice Codul penal şi Codul de procedură penală, fără o dezbatere reală şi efectivă, printr-o Ordonanţă de Urgenţă care nici nu a fost pe ordinea de zi a şedintei Executivului.

“Acest mod de acţiune este cu atât mai inadecvat cu cât ministrul Justitiei a solicitat avizul Consiliului Superior al Magistraturii, ca apoi Guvernul să adopte intempestiv ordonanţa de urgenţă, fără să mai aştepte avizul Consiliului, încălcând în acest mod competenţele acestuia”, susţin judecătorii.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Aceştia menţionează că dreptul Parlamentului şi al Guvernului de a stabili politici penale este de necontestat, dar subliniază că orice modificare a legislaţiei penale necesită existenţa prealabilă a unor dezbateri solide şi analiza reală a tuturor posibilelor argumente în favoarea sau în defavoarea unor modificări.

“Or, dezbaterile ce au avut loc în aceste zile la Ministerul Justitiei sunt departe de a atinge acest deziderat. În acelasi timp, UNJR subliniază că la baza unor dezbateri constructive stă informarea corectă a cetăţenilor, motiv pentru care cerem tuturor instituţiilor implicate să facă toate eforturile necesare în acest scop”, susţin judecătorii.

UNJR mai arată că promovarea unor modificări ale legislaţiei penale prin intermediul ordonanţelor de urgenţă nu este permisă decât în situaţii extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată, dupa cum prevede în mod imperativ articolul 115 din Constituţie.

“Competenţa primară de legiferare revine în primul rând Parlamentului, ca organ reprezentativ suprem al poporului şi unică autoritate legiuitoare. Existenţa unor practici din trecut nu poate legitima un atare demers atunci când acesta vine în contradicţie cu norma constituţională”, a precizat UNJR.

Organizaţia profesională arată că a solicitat încă de la apariţia în spaţiul public a OUG privind codurile penale ca modificarea să se facă în Parlament, în urma unor dezbateri în care să fie implicaţi toţi actorii interesaţi, inclusiv societatea civilă şi profesioniştii dreptului.

“Acest lucru era cu atât mai necesar cu cât interesul public este unul major, iar lipsa dezbaterii poate conduce la fracturi majore în rândul societăţii. În concluzie, UNJR solicita Guvernului României să revină asupra dispoziţiilor ce nu au intrat încă în vigoare şi să le transmită in Parlament sub forma unui proiect de lege, unde să fie dezbătute în mod real şi efectiv”, potrivit sursei citate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.