Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat vineri, la sediul instituţiei, că vrea consolidarea autonomiei Inspecţiei Judiciare şi a amintit că în mai multe ţări europene Inspecţia Judiciară este în subordinea Ministerului Justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Inspecţia judiciară are autonomia pe care o ştim din lege. Dacă va referiţi la un impact financiar, categoric nu există, pentru că avem 7.000 de magistraţi şi 70 de inspectori judiciari. Nu-i niciun leu în plus sau în minus, că-s aceiaşi oameni, aceeaşi activitate. Eu am convingerea că nu va fi un impact nici din perspectiva profesională. Nu uitaţi că sistemul nostru juridic este de pe sistemul francez, iar în Franţa Inspecţia judiciară este la Ministerul Justiţiei. Şi în Italia la fel, şi în alte ţări la fel. Autonomia Inspecţiei Judiciare (IJ) va fi consolidată indiferent dacă trece la MJ, indiferent dacă rămâne la CSM. Sigur va fi consolidată în aceeaşi parametri”, a arătat Tudorel Toader.

Ministrul a mai avansat ideea ca IJ să fie total independentă, adică să nu mai fie nici în subordinea MJ şi nici a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

"Eu spuneam miercuri faptul că Inspecţia Judiciară are nevoie de consolidarea autonomiei, că Inspecţia judiciară de multe ori a ridicat problema subordonării faţă de cei pe care-i controlează. Aici este problema. CSM îi face regulamentul şi IJ verifică judecătorii şi procurorii. Miercuri avansam şi o altă propunere, dar n-am văzut ca nimeni să spună că-i bine sau nu-i bine ca IJ să nu fie sub nicio umbrelă. Nici a CSM-ului, nici a MJ-ului, să fie o entitate autonomă, că un corp de control, în ghilimele, care verifică, autonomă, cu aceleaşi competenţe şi să răspundă pentru ceea ce face. Ei la rândul lor să aibă sentimentul deplinei independenţe în exercitarea acţiunilor de control”, a completat Toader.

Ministrul s-a arătat deranjat de o întrebare privind discuţia avută cu premierul după şedinţa de guvern de miercuri şi a ţinut să precizeze că nu a fost convocat de urgenţă pentru discuţii, ci invitat pentru lămuriri suplimentare.

"Nu am fost convocat de urgenţă la discuţia cu premierul. Am fost invitat la o discuţie şi am dezvoltat ceea ce în partea introductivă a şedinţei de Guvern am discutat în plen. Acolo am vorbit două minute şi a trecut şedinţa de guvern şi am discutat. Deci, nici convocat şi nici de urgenţă”, a mai declarat Toader.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut, vineri dimineaţă, o conferinţă de presă în care a spus că nu va da forma finală şi nu va trimite mai departe proiectul privind legile justiţiei până când nu va avea toate punctele de vedere exprimate pe fiecare propunere, arătând că "societatea trebuie să spună ce e bine şi ce nu este bine" din ceea ce a propus. El a mai susţinut că nu este înregimentat politic şi că nu are niciun interes prin promovarea acestor modificări.

Tudorel Toader a prezentat, miercuri, proiectul de lege privind legile justiţiei, el anunţând modificări semnificative care vizează statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Una dintre propuneri este ca Inspectia judiciară a CSM s[ treac[ la Ministerul Justiţiei.

Propunerile au fost aspru criticate, inclusiv de preşedintele Klaus Iohannis, care a afirmat că modificările reprezintă "un atac asupra statului de drept" şi asupra luptei anticorupţie, iar dacă vor fi adoptate ele vor "anula" eforturile României din ultimii 10 ani.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.