Magistraţii Tribunalului Constanţa vor judeca în 4 septembrie contestaţia DNA la decizia Judecătoriei Medgidia de eliberare condiţionată a lui Mircea Băsescu, condamnat la patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă, decizia instanţei urmând să fie definitivă.
Pe rolul Tribunalului Constanţa a fost înregistrată joi contestaţia procurorilor DNA la decizia Judecătoriei Medgidia prin care Mircea Băsescu poate fi eliberat condiţionat. Instanţa a stabilit ca termenul de judecată să fie pe 4 septembrie, iar decizia în acest dosar va fi definitivă.
Judecătoria Medgidia a admis în19 iulie solicitarea lui Mircea Băsescu de eliberare condiţionată, aceasta fiind cea de a treia cerere depusă de Mircea Băsescu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În toamna anului trecut şi la începutul acestui an, Judecătoria Medgidia a decis că fratele fostului preşedinte al României poate fi eliberat condiţionat. Deciziile respective au fost contestate de către DNA, iar Tribunalul Constanţa a hotărât în ambele cazuri să admită contestaţia procurorilor anticorupţie, astfel că Mircea Băsescu a rămas în penitenciar.
Tribunalul Constanţa a considerat, la finalul lunii martie, când a respins a doua cerere a lui Mircea Băsescu de eliberare condiţionată, că acesta îndeplineşte fracţia prevăzută de lege pentru a putea solicita liberarea condiţionată, precizând însă că nu există indicii temeinice că pedeapsa executată până în momentul respectiv şi-a atins scopul. Instanţa a decis atunci că Mircea Băsescu mai poate formula o nouă cerere de liberare condiţionată după trei luni.
Mircea Băsescu execută pedeapsa la Penitenciarul Poarta Albă, iar în luna februarie i-a fost schimbat regimul de detenţie de la semideschis la deschis, fiind mutat la secţia exterioară a penitenciarului de la Valu lui Traian.
Fratele fostului preşedinte Traian Băsescu a fost condamnat definitiv, în iunie 2016, de Curtea de Apel Constanţa, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi pentru soluţionarea unui proces care îl viza pe Sandu Anghel. Instanţa a păstrat astfel decizia dată iniţial de Tribunalul Constanţa, în ianuarie 2016.
În acelaşi dosar, Marian Căpăţână a primit trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la trafic de influenţă. Căpăţână a fost liberat condiţionat la sfârşitul lunii iunie, printr-o decizie a Tribunalului Mehedinţi, după ce anterior Judecătoria Drobeta Turnu Severin luase o decizie similară.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.