Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că a fost elaborat şi va fi trimis Parlamentului proiectul de lege pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală în conformitate cu deciziile Curţii Constituţionale şi a reafirmat că nu va pune un prag pentru abuzul în serviciu, dar, "dacă legiuitorul va aprecia pe parcurs să impună un prag, are libertatea să o facă".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Am elaborat proiectul de lege privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală, pentru punerea lor în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. Modificările vizează strict punerea de acord a codurilor cu deciziile Curţii Constituţionale, nimic mai mult, nimic mai puţin", a spus ministrul Justiţiei. 

Tudorel Toader a spus că proiectul de lege nu prevede un prag pentru abuzul în serviciu, dar, "dacă legiuitorul va aprecia pe parcurs să impună un prag, are libertatea să o facă".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Eu voi da drumul la proiectul de lege fără prag (pentru abuzul în serviciu - n.r.), pentru că în dispozitivul Curţii Constituţionale nu se vorbeşte de prag, ci de natura reglementării obligaţiei. Proiectul de lege îl voi da cu aprobarea Guvernului şi îl voi trimite în dezbatere parlamentară. Va trece pe la comisiile juridice, apoi la plenul celor două camere. (…) Vă rog să acceptaţi ideea că ştiu bine conţinutul şi raţiunile deciziei Curţii Constituţionale referit la abuzul în serviciu, pentru că eram judecător la CCR şi ştiu considerentele decizie, pentru că am participat la redactare”, a adăugat Toader.

Ministrul a repetat că modificările codurile penale au fost făcute pentru a pune de acord legislaţia atât cu deciziile de admitere, cât şi cu deciziile interpretative, prin care Curtea Constituţională elimină sensul neconstituţional al textului de lege.

"Vom continua cu elaborarea altor proiecte de lege, pentru punerea de acord a întregii legislaţii cu deciziile Curţii Constituţionale, de admitere sau respingere”, a precizat Toader.

Întrebat despre faptul că fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache a spus că nu se aşteaptă de la actuala conducere a Ministerului Justiţiei la o îmbunătăţire a legislaţiei penale în vigoare, în condiţiile în care ministrul Justiţiei intepretează „de la sine putere” deciziile CCR şi spune că la abuz în serviciu nu trebuie să existe prag, Tudorel Toader a răspuns: „Dânsul are perspectiva de a privi în viitor, eu am şansa de a privi în trecutul lui. (…) Când proiectul va ajunge la Parlament, unde se va întâlni cu domnul ministru Iordache, dumnealui având şi experienţele de legiuitor, poate să intervină asupra textului de lege, pentru că noi suntem iniţiatori, iar dânşii sunt decidenţi”.

Ministrul Justiţiei a mai spus că, aşa cum a arătat şi la Parlamentul European, nu a fost o problemă cu OUG 13 în sine, dar aceasta prevedea un prag de 200.000 de lei.

"Eu am spus că nu voi prevedea niciun prag, pentru că sunt în decizie considerente care spun că pragul face diferenţa dintre penal şi contravenţional. Procurorul, judecătorul în primă instanţă, în căile de atac apreciază pagubele. Aceeaşi faptă poate să prezinte pericol social diferit. (…) Judecătorul poate să constate în concret şi să se uite la limita minimă şi maximă în individualizarea judiciară în funcţie de particularităţi”, a precizat Toader.

Ministrul a reafirmat că el nu a spus că nu îşi asumă un prag, ci că obiectivele legii sunt de transpunere a deciziilor Curţii Constituţionale.

"Repetând răspunsul, nu am spus că nu trebuie să existe un prag, ci să eu nu voi prevedea niciun prag. Am spus că dacă legiuitorul vrea să pun un prag, poate să o facă, pentru că noi propunem şi el decide. (…) Am spus că rămânem cu proiectul de lege strict în limita deciziilor Curţii Constituţionale, care încă nu au fost stranspuse în legislaţia penală”, a mai spus Tudorel Toader.

Întrebat ce modificări au fost făcute în codurile penale prin proiectul de lege, Tudorel Toader a spus că acestea sunt toate constatate după ce s-a făcut un inventar al deciziile CCR pronunţate şi netranspuse.

Ministrul Justiţiei a spus că printre modificările la Codul penal sunt la articolul 5 din Codul penal, care se referă la aplicarea legii penale mai favorabile, articolul 159 alineatul 3 privind împăcarea părţilor, dar şi, din procedura penală, lămurirea situaţiei în care o persoană care a mai fost arestată poate fi din nou arestată preventiv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.