Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti (ccib), şi fostul vicepreşedinte Nicolae vasile sunt urmăriţi penal într-un dosar privind patru proiecte finanţate cu fonduri europene, în valoare totală de 18,5 milioane de lei, obţinute de CCIB în baza unor declaraţii false.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anricorupţie au dispus urmărirea penală a lui Sorin Petre Dimitriu, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, precum şi pentru schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, în formă continuată.

În acelaşi dosar, Nicolae Vasile, vicepreşedinte al CCIB la data faptei, este urmărit penal pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, arată DNA într-un comunicat de presă transmis miercuri.

Procurorii i-au pus sub învinuire şi pe Laurenţia Vasilescu, director economic al CCIB la data faptei, şi pe Gabriel Dan Mihuţ, director general la CCIB la data faptei, ambii fiind acuzaţi de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, în formă continuată.

Potrivit procurorilor DNA, în anul 2009, în contextul implementării a trei proiecte finanţate din fonduri europene, Sorin Dimitriu a atestat, în mod nereal, că CCIB îndeplinea condiţiile cerute de legislaţia Uniunii Europene pentru a putea obţine fonduri nerambursabile.

“În realitate, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti se afla într-o situaţie de excludere, deoarece înregistra obligaţii restante (datorii) în cuantum total de 682.811 lei, reprezentând drepturi de proprietate intelectuală, vărsăminte de la persoane juridice pentru persoane cu handicap încadrate, impozit convenţii civile etc. Acţionând în această manieră, instituţia condusă de suspectul Dimitriu Sorin-Petre a beneficiat de o finanţare nerambursabilă în valoare totală de 11.633.202,42 lei”, au scris procurorii în ordonanţa de începere a urmăririi penale.

În aceeaşi perioadă, Sorin Dimitriu, ajutat de Gabriel Dan Mihuţ şi Laurenţia Vasilescu, a schimbat destinaţia sumei de 288.984 de lei prin semnarea unor ordine de plată în baza cărora banii au fost transferaţi în contul curent al CCIB, fiind folosiţi ulterior pentru derularea activităţii curente, deşi erau destinaţi doar finanţării proiectelor, susţin procurorii.

Fostul vicepreşedinte al CCIB Nicolae Vasile este acuzat că, în august 2009, a procedat în mod similar cu Sorin Dimitriu, astfel că CCIB, deşi avea datorii de 226.360 de lei, a obţinut pe nedrept suma de 6.911.684,94 lei, în contextul implementării unui alt proiect finanţat din fonduri nerambursabile.

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a beneficiat astfel de fonduri nerambursabile în valoare totală de 18.544.887,36 de lei, au precizat procurorii. 

Suspecţii au fost la DNA pentru a li se aduce la cunoştinţă acuzaţiile din acest dosar.

Într-un alt dosar, în 1 octombrie 2014, Sorin Dimitriu, Laurenţia Vasilescu şi Gabriel Dan Mihuţ au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru infracţiuni similar.

Procurorii DNA au fost sprijiniţi în noul dosar de către Departamentul de Luptă Antifraudă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.