Magistraţii instanţei supreme ar putea da aceeaşi soluţie, de reluare a proceselor, ca în cazul lui Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, şi pentru fostul vicepremier Gabriel Oprea şi foştii parlamentari Dan Şova şi Sebastian Ghiţă. Toate aceste procese au loc la acelaşi complet, iar judecătoarea Anamaria Dascălu se va pensiona şi nu va mai face parte din acest complet, motiv pentru care în cazul lui Dragnea şi Tăriceanu a fost pusă în discuţie din oficiu reluarea procesului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Marţi, instanţa supremă a decis ca procesul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este judecat pentru mărturie mincionoasă, să fie reluat de la zero, în condiţiile în care preşedintele Completului de judecată  Anamaria Dascălu se va pensiona. Noul preşedinte de complet, Constantin Epure, a anunţat la termenul de marţi că judecătoarea Anamaria Dascălu nu va mai face parte din acest complet şi că, în aceste condiţii, se impune readministrarea probelor, fiind invocată o decizie a CEDO.

Câteva ore mai târziu, aceeaşi decizie - ca procesul să fie reluat - a fost luată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi în cazul liderului PSD, Liviu Dragnea, din acelaşi motiv - judecătoarea Anamaria Dascălu se va pensiona şi nu va mai face parte din acest complet.

Primul termen al procesului în care Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman, a avut loc în 31 ianuarie.

În ambele procese, următoarele termene de judecată au fost stabilite pentru 3 octombrie.

Acelaşi complet de magistraţi, din care face parte judecătoarea Anamaria Dascălu, judecă şi procesele fostului vicepremier Gabriel Oprea şi ale foştilor parlamentari Dan Şova şi Sebastian Ghiţă.

În aceste condiţii, este de aşteptat ca instanţa supremă să invoce aceeaşi decizie CEDO şi să decidă reluarea proceselor şi în aceste cazuri.

Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de DNA în 11 mai 2016, în dosarul maşinii de lux cumpărate de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru protecţia demnitarilor şi folosită de Oprea. El este judecat pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.În acelaşi dosar sunt judecaţi foştii şefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zarnica, Nicolae Pavel şi Dănuţ Iacob, prejudiciul în dosar fiind de 410.000 de lei. Procurorii au pus sechestru asigurător pe mai multor bunuri ale lui Oprea, Nicolae şi Pavel, până la concurenţa sumei de 410.000 lei, în vederea recuperării pagubei produse de aceştia prin abuz în serviciu.

În cazul lui Sebastian Ghiţă, este vorba despre procesul în care omul de afaceri este acuzat că i-a dat o casă fostului primar din Ploieşti Iulian Bădescu, în schimbul finanţării de la bugetul local a echipei de baschet Asesoft Ploieşti. În iulie 2015, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Sebastian Ghiţă şi Iulian Bădescu sub acuzaţiile de dare, respectiv luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani.

În cazul fostului senator Dan Şova, este vorba despre procesul "CET Govora", în care este acuzat că a produs un prejudiciu de un milion de euro complexurilor energetice Turceni şi Rovinari. Fostul senator Dan Şova a fost trimis în judecată în ianuarie 2016, fiind acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură. Alături de Şova este judecat şi Mihai Bălan, fost director general al CET Govora, pentru trafic de influenţă şi abuz în serviciu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.