Preşedintele Tribunalului Timiş, Adriana Stoicescu, a transmis un nou mesaj pe pagina sa de Facebook, în care vorbeşte despre corupţie, despre pensiile speciale, dar şi despre protocoale. ”Marii infractori şi-au pus demult la adăpost averile şi ne râd în nas; prejudiciile nu le recuperăm, încurcaţi fiind în norme şi proceduri”, scrie Stoicescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mesajul postat de Adriana Stoicescu, preşedintele Tribunalului Timiş, pe pagina sa de Facebook, începe cu o descriere a ”românului mare amator de lupte drepte”, care porneşte pe front, dar se poticneşte la primul colţ de stradă.

”Mirobolant şi eclatant, românul e mare amator de lupte drepte. Când îşi găseşte ţelul potrivit, degrabă se hotărăşte să se apuce gospodăreşte de război. Scoate din dulap uniforma mirosind a naftalină, îşi lustruieşte cu puţin scuipat bocancii şi anunţă lumea că pleacă… Se strânge cuvenitul sobor şi, acompaniat de cântece mobilizatoare şi poezii înflăcărate, românul pleacă la luptă. Se poticneşte la primul colţ din cauza pietricelei strecurate în bocanc. Căzut pe gânduri, îşi dă seama că a făcut o băşică în talpă, că îl strâng izmenele şi, oricum, nu prea merită cauza asta atâta bătaie de cap… În cel mai fericit caz, ajunge la capătul drumului, dă ochii cu duşmanul şi întoarce armele, că n-o fi prost să lupte cu unul mai puternic. Sărbătoreşte îndelung neaşteptata, dar meritata victorie la birt, bucuros că are ce povesti mulţi ani de acum încolo”, scrie Adriana Stoicescu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Preşedintele Tribunalului Timiş face apoi o trimitere la lupta anticorupţie, dar şi la ”protocoalele multe şi ascunse”.

”Între atâtea lupte pornite şi neterminate, lupta anticorupţie a avut un alt parcurs. Începută de fapt numai la presiunile Coanei Europa, disperată la rândul ei de jaful masiv din anii 90, îndelung clamata luptă s-a materializat în strategii şi planuri, prognoze şi programe şi, mai ales, protocoale, multe şi ascunse. Iar de la o vreme, în achitări. După 15 ani de luptă crâncenă, tot nu avem autostrăzi, iar cele existente se prăbuşesc; spitalele colcăie de bacterii, iar călătoria cu trenul înseamnă tot o mică atenţie dată naşului, mai cu frică, e drept. Mare lucru pare că nu s-a schimbat. Doar îngrijorările ne copleşesc mai abitir decât până acum, că dă bine pe sticlă… Marii infractori şi-au pus demult la adăpost averile şi ne râd în nas. Prejudiciile nu le recuperăm, încurcaţi fiind în norme şi proceduri ”, mai scrie preşedintele Tribunalului Timiş.

Comentariul Adrianei Stoicescu continuă, apoi cu idea eliminării din sistem a procurorilor ”dovediţi vinovaţi”, care comit greşeli.

”Am găsit degrabă vinovaţii: procurorii, doar ei. Tributari unei mentalităţi păguboase, în loc să recunoaştem greşelile comise şi să îi eliminăm din sistem pe cei dovediţi vinovaţi, preferăm anatemizarea tuturor, închizând ochii şi urechile, rămânând muţi în faţa acuzaţiilor. I-am aruncat în malaxor şi privim spre ei ţâţâind dezaprobator, acompaniaţi de corul îngrijoraţilor care, oricum, nu înţeleg nimic din ce înseamnă justiţia independentă. Nu spunem nimic, însă, despre mandatele semnate de noi, judecătorii, cu largheţe; de hotărârile ce semănau izbitor, desigur întâmplător, cu rechizitoriile; de probele în apărare respinse pe bandă rulantă, dată fiind necesitatea judecării cu celeritate a cauzelor de mare corupţie, fiind altfel certaţi de Coana Europa”, spune preşedintele Tribunalului Timiş.

Adriana Stoicescu mai spune că de o vreme ”avem doar drepturi, obligaţii mai puţin” şi îşi încheie expunerea spunând că atunci când oamenii îşi vor căuta dreptatea, vor găsit porţine instanţelor încuiate.

”De o bună bucată de vreme nu mai vorbim despre drept şi principii, de practică unitară. Avem doar drepturi, obligaţii mai puţin. Cu foarte puţine excepţii, vorbim doar despre pensionari la 50 de ani, cu venituri mai mari decât salariile «prăpădiţilor» din tranşee, care mor de cancer sau infarct, la ieşirea din sala de judecată, unde sunt îngropaţi în dosare. Fără noimă, fără a fi treaba noastră, ne dăm de ceasul morţii de dragul unor personaje, în fapt obscure, dar care se cred mesianice. Desigur, când preşedinţii Curţilor de Apel au adus în discuţie problema protocoalelor, am tăcut chitic, fiind noi foarte preocupaţi de cu totul alte probleme, mult mai importante decât fleacurile astea. În curând, în ritmul acesta, oamenii care îşi caută dreptatea, vor găsi porţile instanţelor închise. Lipită cu scotch, o foaie ruptă dintr-un caiet dictando, scrisă cu mână tremurândă, îi va anunţa sec: «Nu suntem acasă. Nu aşteptaţi. Câţiva dintre noi au plecat să facă politică»”, a mai scris Adriana Stoicescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.