Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a anunţat, marţi, că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict de natură constituţională în legătură cu acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall. De asemenea, Savonea a vorbit despre o ”criză fără precedent în interiorul Consiliului”, generată de refuzul unor membri de a participa la şedinţe. Savonea a anunţat că se va propune reducerea numărului de persoane pentru a se întruni cvorumul, dar şi sancţionarea membrilor permanenţi ai Consiliului care refuză să participe la şedinţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele CSM, Lia Savonea, a susţinut, marţi, o declaraţie de presă, vorbind despre ”criza fără precedent din interiorul Consiliului”, generată de atitudinea unor membri, dar şi despre un conflict de natură constituţională.

”Avem cinci şedinţe amânate, pentru acelaşi motiv, lipsa cvorumului legal în vederea desfăşurării şedinţelor de plen. De fiecare dată, lipseşte un număr de membri, aşa încât cvorumul de 15 membri cât este legal să nu se poată întruni. Astăzi au lipsit trei procurori, fără nicio justificare. Aşa cum am văzut în comunicarea publică, invocă o pretinsă şedinţă care ar fi fost convocată la Parchetul General încă de săptămâna trecută, am verificat evidenţele Consiliului şi ceea ce se afirmă nu se regăseşte în realitate, respectiv în evidenţele noastre nu figurează înregistat în ziua de 3 octombrie nicio solicitare din partea Parchetului General şi nicio invitare. De altfel, în calitatea mea de preşedinte ar trebui să fiu încunoştinţată, fie de procurori, fie de procurorul general al României vizavi de această situaţie cu atât mai mult, cu cât şedinţa de plen fusese convocată încă din data de 2 octombrie într-o şedinţă informală”, a spus, marţi, Lia Savonea. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit acesteia, atitudinea celor care lipsesc nejustificat la şedinţele de plen ”a produs consecinţe în sistemul judiciar, a vulnerabilizat anumite instituţii, a slăbit capacitatea instituţională a altora, a împiedicat derularea anumitor activităţi la timp, cum ar fi concursul de admitere în magistratură, astăzi avizarea unor proiecte vizând bugetul instanţelor, bugetul Consiliului Superior al Magistraturii”.
 
”Din luna iunie se evită validarea unor concursuri pentru secţia de investigare, atât pentru funcţii de conducere, cât şi pentru funcţii de execuţie, în fapt este un veritabil boicot instituţional. Având în vedere această situaţie şi pentru a asigura funcţionalitatea instituţională a Consiliului Superior al Magistraturii, nouă membri ai acestuia au hotărât să iniţieze nişte propuneri de modificări legislative pe care să le discutăm şi să le formalizăm instituţional, aşa încât să asigurăm desfăşurarea şedinţelor în mod legal în această instituţie. Măsurile vizează, aşa cum probabil aţi auzit şi în cadrul şedinţei de plen de astăzi, reducerea cvorumului pentru situaţiile în care anumiţi membri refuză nejustificat să se prezinte la şedinţele acestuia, respectiv şedinţele să fie legal constituite cu două treimi dintre membrii Consiliului. Când spun că unii membri refuză să se prezinte, eu mă refer la membrii cu activitate permanentă şi nu la membrii de drept, la preşedintele Înaltei Curţi, procurorul general sau ministrul Justiţiei, care au şi alte activităţi, mă refer la membrii Consiliului cu activitate permanentă, care în mod legal şi regulamentar trebuie să îşi desfăşoară activitatea în cadrul Consiliului. Şi pe lângă reducerea cvorumului, propunem şi sancţionarea acestui tip de comportament cu pierderea funcţiei în cadrul Consiliului”, a mai afirmat preşedintele CSM. 
 
Lia Savonea a explicat şi că va sesiza CCR în legătură cu activitatea ministrului Justiţiei. 

”În calitate de preşedinte al CSM am decis să sesizez Curtea Constituţională faţă de acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall”, a anunţat, Lia Savonea.

Aceasta a făcut referire la două motive, între care ”ingerinţa gravă” a ministrului Justiţiei în activitatea de urmărire penală a procurorilor. 

”În principal pentru două motive: primul, o ingerinţă gravă în activitatea procurorilor, mă refer la activitatea de urmărire penală şi al doilea, acţiuni de subminare a autorităţii Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa constituţională de garant al independenţei Justiţiei”, a declarat Lia Savonea.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.