Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, marţi, că subiectul protocoalelor nu fost suficient dezbătut, după denunţarea acestora. ”A rămas că au fost abuzive prin ele însele şi puse în legătură cu practicile unor procurori care au ieşit din marginea normalităţii procedurale”, a spus ministrul, precizând că este nevoie de cooperare între Ministerul Public şi alte instituţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Legat de protocoale, eu consider că e un subiect care n-a fost dezbătut suficient. Au fost denunţate şi cu asta s-a închis subiectul, a rămas, cumva, că au fost abuzive prin ele însele şi puse în legătură cu practicile unor procurori care au ieşit din marginea normalităţii procedurale”, a declarat, marţi seară, la Europa FM, Cătălin Predoou.

Acesta a spus că este necesară cooperareaîntre Ministerul Public şi alte instituţii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Nu poţi să negi nevoia de cooperare între Ministerul Public şi alte instituţii pe orizontală. Cum se fac aceste cooperări, că ele trebuie să fie transparente, în limita legii, a Constituţiei, nu e caz de îndoială aici”, a mai spus Predoiu.

Curtea Constituţională a admis, în ianuarie 2019, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Parchetul ICCJ în legătură cu protocoalele cu SRI. Protocolul încheiat între Parchetul General şi SRI în 2009 a fost declarat integral neconstituţional, iar cel din 2016, parţial neconstituţional.

Curtea Constituţională a dezbătut, în 28 noiembrie 2018, cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de-o parte, şi Parlamentul României, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, declanşat de semnarea a două protocoale între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii, cerere formulată de preşedintele Camerei Deputaţilor.

Sesizarea a fost depusă la Curtea Constituţională în 8 octombrie 2018, fiind semnată de către vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, căruia preşedintele Camerei de atunci, Liviu Dragnea, i-a delegat atribuţiile în aceeaşi zi.

În 24 august 2018, Darius Vâlcov, atunci consilierul premierului Viorica Dăncilă, a publicat, pe pagina sa de Facebook un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) în 7 decembrie 2016.

A doua zi, ministrul Justiţiei de atunci, Tudorel Toader, a anunţat, pe Facebook, că declanşează procedura legală pentru evaluarea activităţii manageriale desfăşurată de către procurorul general Augustin Lazăr.

În replică, procurorul general afirma că tema protocoalelor ”este falsă” şi că toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunoştinţa Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului de Justiţie.

Ulterior, mai multe protocoale încheiate între instituţii din sistem au fost denunţate.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.