Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat, în şedinţa Guvernului de joi seară, că a înaintat executivului propunerea de a solicita Comisiei de la Veneţia retragerea fostului ministru al Justiţiei Tudorel Toader, în urma deciziei CEDO în favoarea Laurei Codruţa Kovesi. "Este un caz fără precedent şi o premieră, motivaţia fiind aceea că, în considerarea efectelor deciziei CEDO se pune în cauză credibilitatea angajamentului Guvernului României faţă de independenţa procurorilor”, a spus el. La rândul său, premierul Ludovic Orban a afirmat că guvernul va face "cu siguranţă" propunerea în acest sens.
"Am înaintat propunerea de a solicita Comisiei să facă aplicarea prevederilor statutare, există o procedură mai specială acolo. Din nefericire este un caz fără precedent şi o premieră, motivaţia fiind aceea că, în considerarea efectelor deciziei CEDO, se pune în cauză credibilitatea angajamentului Guvernului României faţă de independenţa procurorilor”, a afirmat Cătălin Predoiu joi, la începutul şedinţei de guvern.
Acesta a arătat că motivaţia invocată în propunere constă în faptul că iniţiatorul acţiunilor care au dus la decizia luată de CEDO în cazul fostului procuror şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a fost un membru al Guvernului.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Acest guvern nu va atenta în niciun fel la independenţa justiţiei, la independenţa procurorilor şi îşi va urma obiectivele în domeniul justiţiei în acord cu standardele europene, deci este un semnal această cerere pe care înţeleg că Guvernul României o va face către Comisia de la Veneţia de a face aplicarea prevederilor statutare ale Comisiei”, a mai spus Predoiu.
La rândul său, premierul Ludovic Orban a adăugat: "Cu siguranţă o vom face, domnule ministru".
Ministerul Justiţiei propune Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia ca urmare a implicaţiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României în ceea ce priveşte credibilitatea angajamentului Guvernului României faţă de independenţa procurorilor şi respectul regulilor de drept.
”În urma consultărilor cu Prim-Ministrul României, ca urmare a implicaţiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României (cererea nr. 3594/19), privind credibilitatea angajamentului Guvernului României faţă de independenţa procurorilor şi respectul regulilor de drept, Ministerul Justiţiei va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneţia solicitarea de a aplica dispoziţiile statutare ale Comisiei în privinţa domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia”, se arăta într-un comunicat al MJ.
Mandatul lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneţia a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitarii mandatului de ministru al Justiţiei.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare.
Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a declarat despre decizia CEDO în cazul revocării fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi, că decizia CCR a făcut ca preşedintele Iohannis să semneze actul de demitere, nu faptul că el, ca ministru, a propus acest lucru.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.