Ministerul Public precizează joi, referitor la cuantumul sporurilor, că procurorii şi personalul auxiliar de specialitate beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă grele, pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică şi pentru păstrarea confidenţialităţii şi că acestea au fost menţinute la nivelul din 2018. Precizările vin după ce ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat că un magistrat care câştigă un salariu de 29.000 de lei beneficiază de un spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică de 5.660 de lei, valori duble faţă de cât câştigă un medic. Turcan anunţă că acest spor, ca şi altele, va fi ”evaluat” în viitoarea lege a salarizării.
Conform Ministerului Public, sporurile de care beneficiază procurorii şi personalul auxiliar de specialitate sunt: spor pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat; spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de până la 25% aplicat la salariul de bază; spor pentru păstrarea confidenţialităţii de până la 5% aplicat la salariul de bază.
Totodată, instituţia precizează că art. 25 alin. (1) din aceeaşi lege prevede: ”Suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizaţiilor de încadrare şi a indemnizaţiilor lunare, după caz.”
”În consecinţă, sporurile de maxim 45% prevăzute de Legea nr. 153/2017 nu au fost acordate, cuantumul sporului pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică şi al sporului de confidenţialitate, precum şi cuantumul sporului pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, transformate în procente, reprezintă maxim 30% din indemnizaţia de încadrare, pentru procurori, personalul asimilat şi personalul auxiliar de specialitate, fiind menţinute la nivelul valoric din anul 2018 prin reglementări legale succesive”, susţine ministerul.
Celelalte categorii de personal (funcţionari publici, personal contractual, personal conex) beneficiază de un singur cuantum pentru condiţii de muncă periculoase reprezentând maxim 15% din salariul de bază.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.