Omul de afaceri turc Abdullah Atas, trimis în judecată pentru uciderea unui poliţist de la Brigada Rutieră pe care l-ar fi lovit intenţionat cu maşina, târându-l pe capotă, a fost condamnat, joi, la 23 de ani şi jumătate de închisoare, decizia instanţei nefiind definitivă. De asemenea, el trebuie să plătească despăgubiri de 400.000 de euro rudelor poliţistului ucis.
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au pronunţat, joi, sentinţa în cazul omului de afaceri turc, pe care l-au condamnat pentru mai multe infracţiuni: omor calificat - 22 de ani şi 6 luni de închisoare, părăsire a locului accidentului - 2 ani de închisoare şi conducere sub influenţa alcoolului - un an de închisoare. Pedeapsa de 23 de ani şi şase luni de închisoare a fost stabilită după contopirea pedepselor.
De asemenea, omul de afaceri turc trebuie să plătească despăgubiri de 400.000 de euro rudelor poliţistului ucis. Astfel, el trebuie să achite daune morale de 200.000 către Cristina Ionescu şi câte 100.000 de euro către Dumitru Ionescu şi Elena Mihai.
Potrivit deciziei instanţei, Abdullah Atas trebuie să plătească şi daune materiale de 88.314 de lei Direcţiei Generale de Poliţie Bucureşti. Totodată, este menţinut sechestrul pe 8.265 de părţi sociale deţinute de omul de afaceri la SC Maac Elite SRL, precum şi pe mai multe conturi bancare ale acestuia.
Decizia instanţei nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
În septembrie 2015, Abdullah Atas a fost trimis în judecată pentru omor calificat, conducere sub influenţa alcoolului şi părăsirea locului accidentului, fiind acuzat că a intrat intenţionat cu maşina în poliţistul Gheorghe Ionescu, care a decedat după trei săptămâni în care a fost în comă.
Accidentul s-a produs în 2 august 2015, în jurul orei 3.30, în zona intersecţiei străzii Nicolae Caramfil cu Şoseaua Pipera. Acolo, poliţistul Gheorghe Ionescu se afla împreună cu alţi agenţi de la Brigada Rutieră a Capitalei, pentru un control în trafic. Ionescu i-a făcut semn lui Abdullah Atas să oprească maşina pe care o conducea, omul de afaceri turc a încetinit, dar când a ajuns în dreptul agentului a accelerat şi l-a lovit. Gheorghe Ionescu a fost târât pe capotă pe o distanţă de aproximativ 350 de metri, apoi a fost aruncat pe şosea la 10 metri. Anchetatorii au stabilit că omul de afaceri turc consumase băuturi alcoolice într-un club din Capitală, iar la momentul producerii accidentului rutier avea o alcoolemie de 1,95 - 2 la mie.
În timpul procesului, Atas a susţinut că în noaptea în care l-a luat pe capota maşinii pe poliţistul Gheorghe Ionescu a încercat să evite doi poliţişti, care ar fi sărit în faţa maşinii. “Regret că a decedat un poliţist în urma accidentului. Am făcut tot posibilul să-i evit pe cei doi agenţi de circulaţie care au sărit în calea mea. Când am văzut un poliţist pe capotă şi alţii în urmărirea mea, m-am speriat. Când poliţistul de pe capotă şi-a îndreptat mâna spre armă, am intrat dintr-un şoc în altul. Mi-am pierdut cunoştinţa şi abia la spital am aflat ce s-a întâmplat”, a susţinut omul de afaceri în faţa judecătoarei Anamaria Trancă.
El a mai spus că accidentul a fost exploatat politic, iar el a devenit o victimă a mass-media, în condiţiile în care el este şi cetăţean român, soţia sa este româncă iar fiul lui nici nu ştie limba turcă. “Accidentul meu a fost folosit ca instrument politic. Mass-media m-a declarat ucigaş, am fost folosit. Ce vină are familia mea, soţia, mama? Copilul meu nu înţelege de ce nu vin acasă. Sunt cetăţeaan român, băiatul meu nu ştie limba turcă. Sunt judecat ca un terorist. Nu am nicio problemă cu poliţia”, a declarat în instanţă Abdullah Atas, asistat de un translator de limbă turcă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.