Fracturile reprezintă unul dintre cele mai frecvente motive de solicitare a unui consult ortopedic. „Cele mai frecvente fracturi cu care m-am întâlnit în ultima perioadă au fost fractura de şold, fractura de epifiză distală de radius şi fractura de umăr”, a declarat dr. Roman Popescu, medic specialist ortopedie-traumatologie, în cadrul MedLife.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Medicul şi-a ales această specialitate după ce a examinat un pacient care suferise multiple fracturi :„În vara în care eram student în practică, am văzut la Unitatea de Primiri Urgenţe un pacient cu multiple fracturi în urma unui accident de maşină, venit pe targă, care, la externare, a plecat pe picioarele lui. Chiar dacă era în cârje, fusese recuperat cvasi-complet, acesta fiind foarte mulţumit. Acela a fost momentul în care am decis că mă voi specializa pe ortopedie-traumatologie”, a povestit dr. Roman Popescu.

Fracturile sunt frecvente la toate categoriile de vârstă

La tineri, uzual apar fracturi în urma traumatismelor determinate de accidente de energie înaltă ( accidente de maşină/ motocicletă/ trotinete, snowboard, ski, sărituri cu parapanta etc.), iar la vârstnici apar fie în urma patologiilor asociate (osteoporoză, os patologic, boli neurologice ce determină căderi etc.), fie în urma traumatismelor de energie joasă (căderi accidentale la domiciliu).

Consultarea unui specialist în ortopedie-traumatologie este esenţială în cazul unei fracturi sau chiar al unei suspiciuni de fractură, pentru că o evaluare medicală precisă şi un tratament corespunzător pot preveni complicaţii ulterioare.

Tratamentul fiecărei fracturi depinde de: severitatea şi localizarea acesteia, precum şi de încadrarea în clasificări menite să faciliteze managementul cazului, patologiile asociate ale pacientului, debutul fracturii etc.. Fiecare caz este unic, necesitând o evaluare şi o abordare personalizată”, a explicat dr. Roman Popescu.

Medicul consideră că fracturile sunt frecvente la vârstnici, indiferent de sex, motiv pentru care consultul endocrinologic şi efectuarea osteodensitometriei sunt importante pentru prevenţia osteoporozei şi scăderea riscului apariţiei fracturilor. „Le recomand pacienţilor să renunţe la fumat şi la consumul de alcool, deoarece îngreunează recuperarea după o fractură/ o intervenţie chirurgicală. Orice pacient trebuie abordat prin prisma tuturor afecţiunilor sale asociate. Nu există doar pacient ortopedic. Fiecare pacient poate fi şi cardiologic, neurologic, oncologic etc.”, a explicat ortopedul.

Coxartroza, o altă afecţiune ortopedică frecventă

Mai sunt şi alte afecţiuni frecvent întâlnite în sfera ortopediei precum: artrozele de şold (coxartroza), de genunchi (gonartroza), umăr (omartroza) şi nu numai.

Prevalenţa coxartrozei în Europa este raportată într-un studiu recent la 12,59% comparativ cu America de Nord 7,95% şi creşte odată cu vârsta”, a afirmat ortopedul român.

În România, unul din factori care contribuie la apariţia mai timpurie a coxartrozei este obezitatea ”, a spus dr. Roman Popescu. Tratamentul iniţial al coxartrozei presupune acţiunea pe mai multe planuri: modificarea stilului de viată al pacientului (scădere ponderală, renunţarea la fumat etc), respectiv îmbinarea unei terapii de recuperare cu tratamentul medicamentos.

Kinetoterapia reprezintă unul din tratamentele conservatoare în coxartroză, indiferent de vârsta pacientului, bolile asociate pe care acesta le are sau severitatea durerii, iar tratamentul chirurgical (artroplastia) este rezervat pacienţilor care nu înregistrează progrese după terapia conservatoare şi acuză în continuare durere, fără îmbunătăţirea funcţionalităţii.

În primul rând, un pacient cu coxartroză trebuie să treacă prin tratamentul conservator – scădere ponderală, sevrajul total al fumatului şi al consumului de alcool, recuperare medicală. Dacă se prezintă într-o fază avansată a coxartrozei atunci discutăm despre intervenţia chirurgicală – protezarea şoldului. Intervenţia este posibilă după efectuarea consulturilor interdisciplinare pentru siguranţa deplină a pacientului – consult cardiologic, anestezic, neurologic, diabetologic etc., în funcţie de patologiile asociate”, a precizat dr. Popescu Roman.

Prezentarea tardivă la medic, una dintre greşelile frecvente ale pacienţilor

În România, de cele mai multe ori pacienţii cu coxartroză vin la medic în stadiul avansat. Ortopedul a subliniat că prezentarea tardivă este cea mai des întâlnită greşeală la  pacienţii săi. „Durerile persistente care nu cedează la medicaţie pot ascunde patologii grave, inclusiv formaţiuni tumorale. Consultul ortopedic trebuie să fie făcut la timp pentru a preveni complicaţiile majore”, a semnalat ortopedul.

Am făcut parte dintr-o echipă pluridisciplinară la cazul unei paciente cu o formaţiune tumorală la nivelul umărului ce avea dureri persistente de mult timp; rezecţia făcută la momentul respectiv a fost suficientă (cu margini de siguranţă) încât formaţiunea să nu se mai refacă până în prezent. Nu ignoraţi durerile persistente sau traumatismele! Prezentarea la scurt timp de la debutul simptomelor la un specialist ortoped poate face diferenţa între recuperare rapidă şi complicaţii ulterioare”, a spus dr. Roman Popescu.

În opinia ortopedului, comunicarea medic-pacient este esenţială pentru a câştiga încrederea pacienţilor. Odată ce este fundamentată, aceasta poate diminua din frica pacienţilor pentru a se prezenţa la ortoped în timp util.

Educaţia continuă, un stil de viaţă

În afecţiunile ortopedice complexe, dr. Roman Popescu consideră că abordarea multidisciplinară este esenţială. „Niciun caz complex nu poate fi rezolvat dintr-un singur unghi. Cooperarea cu medici din alte specialităţi chirurgicale şi non -chirurgicale este vitală”, a concluzionat ortopedul, care înainte de orice caz  studiază cele mai recente articole şi se informează pentru a oferi cele mai bune opţiuni de tratament fiecărui pacient.

Educaţia continuă a început încă din studenţie, pentru mine este un stil de viaţă”, a mărturisit dr. Roman Popescu. Chiar dacă meseria de ortoped este solicitantă, medicul a reuşit să-şi păstreze pasiunea pentru activităţi recreative precum: traseele montane, ciclismul şi înotul.

Deşi îmi dedic timpul muncii mele şi o fac cu mare plăcere, cea mai mare pasiune pe care o am este să petrec timpul cu familia. Îmi place să fac trasee montane, ciclism sau înot când îmi permite timpul. Înotul mă ajută să îmi întăresc musculatura paravertebrală cervicală şi lombară şi astfel previn patologiile de coloană, meseria mea implicând ca o bună parte din timp să stau în picioare”, a povestit dr. Roman Popescu. Folosindu-se de cunoştinţă, experienţă şi empatie, ortopedul aduce alinare pacienţilor săi, demonstrând că ortopedia şi traumatologia reprezintă mai mult decât o meserie – este o vocaţie. „Dacă ar trebui să-mi schimb meseria, mi-aş alege tot ortopedia”, a concluzionat medicul.

Surse:

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/coxartroza-cauze-simptome-tratament

**

Acest articol este susţinut de MedLife, cea mai mare reţea de servicii medicale private din România, şi îşi propune să fie o sursă de informare şi inspiraţie pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură şi ne motivează să oferim soluţii medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găseşti oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical şi o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.