O neînţelegere a apărut între Primăria Râmnicu Vâlcea şi Judecătorie, după ce instanţa a dat câştig de cauză unei firme care are un teren între blocuri de locuinţe din oraş, obligând municipalitatea şi trei asociaţii de proprietari ”să respecte proprietatea” respectivei societăţi şi să elibereze terenul. Primăria a catalogat sentinţa drept ”o soluţie care frizează absurdul”, iar Judecătoria Râmnicu Vâlcea cere autorităţilor locale ”să se abţină de la comentarii publice referitoare la soluţie până la rămânerea definitivă” a acesteia.
Disputa dintre Primăria Râmnicu Vâlcea şi instanţă a apărut, după ce, în 16 mai, judecătorii s-au pronunţat într-un dosar civil, dând o sentinţă prin care o societate comercială care are un teren în municipiu poate obliga autorităţile locale să scoată asfaltul de pe terenul respectiv, dar şi să achite o sumă importantă de bani pentru că, timp de trei ani, reprezentanţii firmei nu au putut folosi terenul.
Astfel, conform datelor făcute publice de Primăria Râmnicu Vâlcea, SC Socom SA a primit, în baza unei hotărâri de Guvern din anul 1991 privind stabilirea şi evaluarea unor terenuri deţinute de societăţile comerciale cu capital de stat, o suprafaţă de 1.508 metri pătraţi de teren, între trei blocuri de locuinţe, pe bulervardul Nicolae Bălcescu din municipiu.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Pe această suprafaţă, SC SOCOM SA solicita şi obţinea în anul 2010 Certificatul de Urbanism nr. 690/12418/11.05.2010 în vederea elaborării unui Plan Urbanistic de Detalii pentru construirea unei grădiniţe cu program normal. Doi ani mai târziu, Primăria municipiului aproba prin HCL nr. 36/2012 PUD Grădiniţă cu program normal, bd. Nicolae Bălcescu nr. 41-43, investitor SC SOCOM SA, impunând, conform legislaţiei în domeniu, unele condiţii, printre care asigurarea locurilor de parcare conform funcţiunilor zonei şi analiza circulaţiei carosabile şi pietonale pentru asigurarea deservirii clădirilor din zonă şi accesul autospecialelor – PSI, SMURD, ambulanţe şi altele. Pentru că se modifica categoria de folosinţă a terenului, solicitantul era, de asemenea, obligat să obţină acordul locatarilor blocurilor din zonă”, susţine Primăria.
Conform reprezentanţilor administraţiei locale, SC SOCOM SA nu a contestat în contencios administrativ această decizie, însă a atacat în instanţă decizia Primăriei, solicitând despăgubiri ”pentru o pretinsă lipsă de folosinţă a terenului”.
În 16 mai 2017, după un proces care a durat doi ani, Judecătoria Râmnicu Vâlcea a admis parţial cerea firmei proprietare a terenului, obligând Primăria şi trei asociaţii de proprietari să scoată asfaltul dintre blocuri, dar şi să achite câteva sute de mii de lei firmei SOCOM pentru neutilizarea terenului.
”Obligă pârâţii în solidar să procedeze la eliberarea terenului în suprafaţă de 1.508 mp anterior identificat, respectiv la ridicarea suprafeţei asfaltice şi la readucerea în starea anterioară ocupării iar în caz de refuz autoriză reclamanta la efectuarea lucrării, pe cheltuiala pârâţilor. Obligă pârâţii în solidar la plata către reclamantă a lipsei de folosinţă a terenului pe ultimii trei ani calculată de expertul Horincar Dorel la suma de 393.900 de lei. Obligă pârâţii în solidar la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată în cuantum de 26.440 lei reprezentând onorarii expert taxe judiciare timbru onorariu avocat”, se arată în decizia Judecătoriei Râmnicu Vîâlcea, care nu este definitivă.
Primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a catalogat decizia instanţei drept ”o soluţie care frizează absurdul”, susţinând că este ”luată la birou, fără nici cea mai mică legătură cu realitatea din teren”.
”Printr-o soluţie care frizează absurdul, instanţa de judecată impune locatarilor din zonă să nu mai poată ieşi din blocuri decât călcând pe proprietatea privată a SC SOCOM SA, nemaivorbind de faptul că accesul maşinilor de intervenţii într-o situaţie de urgenţă majoră este restricţionat de încălcarea unei proprietăţi private. (…) Primăria va ataca prin toate mijloacele legale această decizie, luată «la birou», fără nici cea mai mică legătură cu realitatea din teren, astfel încât locuitorii din zonă să beneficieze, într-un final, de condiţiile decente oferite de o aşezare urbană. Sperăm ca raţiunea să triumfe şi să avem mai mult câştig de cauză la o instanţă superioară”, susţinea primarul Mircia Gutău, într-un comunciat dat publciităţii după aflarea deciziei instanţei.
Câteva zile mai tîrziu, Judecătoria Râmnicu Vâlcea a reacţionat, tot printr-un comunicat de presă, în care cerea autorităţilor locale ”să se abţină de la comentarii”.
”Situaţia expusă în curpinsul respectivului comunicat nu este veridică, iar aprecierile autorului comunicatului pe marginea acestui subiect sunt exagerate. Hotărârea pronunţată în cauză nu a fost adoptată în mod iresponsabil, absurd sau «în birou, fără legătură cu realitatea din teren». (…) Judecătoria Râmnicu Vâlcea recomandă părţilor implicate într-o cauză sau persoanelor interesate de o soluţie adoptată într-un litigiu să se abţină de la comentarii publice referitoare la soluţie până la rămânerea definitivă a acesteia sau, cel puţin, până la motivarea hotărârii”, solicita Judecătoria Râmnicu Vâlcea, într-un comunciat postat pe 29 mai pe portalul instanţei.
La rândul său, primarul din Râmnicu Vâlcea a reacţionat din nou spunând: ”Ce rost ar mai avea să comentăm după ce decizia este definitivă?”
”Doresc să subliniez că demersul comunicatului de presă transmis de Primăria municipiului la începutul săptămânii trecute a fost motivat strict de dorinţa de informare a celor 300 de familii care locuiesc în zonă asupra unei situaţii de moment, generate de o decizie nedefinitivă a instanţei, considerând - şi din proprie experienţă - că este important ca toate părţile implicate să aibă toate datele necesare pentru a putea acţiona în consecinţă. Îmi pun întrebarea dacă am ţine cont de sfaturile primite şi ne-am abţine de la a comenta o soluţie până când ea să devină definitivă, ce rost ar mai avea să comentăm după ce decizia este definitivă?”, transmite primarul Mircia Gutău într-un comunicat dat publicităţii miercuri.
El a mai precizat că va ataca la instanţa superioară decizia Judecătoriei Râmnicu Vâlcea.
Până atunci, însă, edilul a făcut o delimitare a proprietăţilor din zonă, ”pentru ca cei aproape 1.000 de locuitori afectaţi să realizeze ce li se poate întâmpla dacă nu se apără în instanţă şi dacă decizia instanţei rămâne definitivă”. Astfel, Primăria a montat bandă care delimitează proprietatea fimei SOCOM.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.