Mai multe organizaţii civice cer, joi, demisia ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, acuzând ”un posibil amestec într-un dosar de corupţie”. ”Există suspiciuni rezonabile că a avut acces la informaţii dintr-un dosar aflat pe rol, un dosar cu mare încărcătură politică„, au transmis organizaţiile, referindu-se la dosarul soţului fostei şefa a DIICOT Giorgiana Hosu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În ultimele două săptămâni, am urmărit cu atenţie şi îngrijorare o succesiune de fapte care indică un posibil amestec al ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, într-un dosar de corupţie aflat în dezbaterea instanţei.

Pe data de 18 ianuarie 2023, într-un interviu, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a afirmat că sentinţa în dosarul dlui. Dan Hosu (soţul fostei procuroare-şefe DIICOT, Georgiana Hosu), ar fi de achitare. Însă Ministrul a făcut o greşeală, deoarece dosarul respectiv încă se judecă, iar următorul termen este programat pe 7 februarie 2023”, au transmis, joi, într-un comunicat de presă, mai multe organizaţii civice.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Acestea au făcut referire şi la faptul că Predoiu şi-a cerut scuze pentru declaraţia respectivă, invocând ”surse neoficiale”, ”fără a explica în ce situaţii ministrul Justiţiei ajunge să discute ”neoficial" despre dosare aflate pe rolul instanţelor, mai ales despre un dosar cu o mare încărcătură politică”.

De asemenea, organizaţiile semnatare se referă la o investigaţie a G4Media care a arătat mai multe inadvertenţe în comunicarea publică.

”În 19 ianuarie, Predoiu a avut o întâlnire la Ministerul Justiţiei cu una din judecătoarele din dosarul amintit, pe care o convocase sub motivaţia oficială a discutării prezenţei magistratului de la Curtea de Apel Bucureşti pe lista de propuneri aprobată de Guvern pentru postul de judecător al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Totuşi, rezultatul acestei selecţii fusese  comunicat public, de către Guvernul României cu trei luni înainte, la data de 19 octombrie 2022. Într-un răspuns către aceeaşi publicaţie, transmis pe 31 ianuarie, Ministerul Justiţiei afirmă că decizia privind lista de candidaţi pentru judecător CEDO a fost luată în şedinţa de Guvern din data de 18 ianuarie 2023 (…) nu a existat niciun document legat de aceste numiri la CEDO pe agenda şedinţei de Guvern din 18 ianuarie”, se mai arată în comunicat.

”În aceeaşi zi, Guvernul a revenit cu precizări din care rezultă că în data de 19 octombrie s-ar fi amânat decizia, iar comunicatul de atunci reprezintă o „eroare materială". Iar în şedinţa din 18 ianuarie, memorandumul privind judecătorii pentru CEDO ar fi fost discutat în secţiunea actelor confidenţiale. Guvernul nu a furnizat nicio explicaţie pentru secretizarea bruscă a documentului, deşi acesta era public în octombrie”, au adăugat semnatarii comunicatului.

Având în vedere toate aceste aspecte, organizaţiile cer demisia miniastrului Justiţiei.

”Există suspiciuni rezonabile că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut acces la informaţii dintr-un dosar aflat pe rol, un dosar cu mare încărcătură politică. Cătălin Predoiu nu a furnizat nicio explicaţie rezonabilă pentru ”sursele neoficiale" ale informaţiilor sale”, se mai aratăm în comunicat.

Potrivit organizaţiilor semnatare, Cătălin Predoiu, a intrat într-un dialog direct cu una din judecătoarele din dosarul în cauză, a doua zi după ce a recunoscut public că are informaţii din dosar.

”Ministerul Justiţiei şi Guvernul României au modificat informaţii din comunicatele oficiale, aparent cu scopul de a acoperi pretextul invocat de dl. Predoiu pentru convocarea judecătoarei în cauză. Considerăm că domnul Predoiu şi-a depăşit mult atribuţiile de ministru, iar toată evoluţia faptelor ridică suspiciuni rezonabile cu privire la o încercare de muşamalizare a unei intervenţii politice în justiţie. În aceste condiţii, considerăm că domnul Predoiu este incompatibil moral cu poziţia de ministru al Justiţiei şi solicităm demisia sa imediată”, se mai arată în documentul citat.

Comunicatul a fost semnat de mai multe organizaţii membre ale Coaliţiei ONG-uri pentru Cetăţean, respectiv:

  • Centrul pentru Inovare Publică
  • CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
  • ActiveWatch
  • Funky Citizens
  • Miliţia Spirituală
  • Asociaţia Respiro
  • Centrul FILIA
  • Asociaţia CIVICA

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.