Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că în viitorul apropiat statutul Secţiei de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi va fi consolidat, pentru ca aceasta să aibă şi un rol preventiv. Ministrul afirmă că procurorii vor ”să se apropie până la identitate cu judecătorii” şi că ”nu şi-au pus problema niciodată că se află sub autoritatea ministrului”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Într-un viitor foarte apropiat vom consolida statutul secţiei actuale de investigare a infracţiunilor comise de către magistraţi. Atât pot spune astăzi, vom consolida statutul, vom consolida funcţionarea, eventual transformarea acelei secţii, ca ea, secţia de astăzi, să poată să îşi îndeplinească rolul preventiv pe care-l are în raport cu judecătorii şi procurorii”, a afirmat ministrul Justiţiei, luni seară, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Referindu-se la înregistrările apărute în spaţiul public şi atribuite unor procurori de la DNA Oradea, Tudorel Toader a spus că are convingerea că ”dacă disciplinarul nu va fi suficient şi un exemplu puternic pentru alţii dispuşi la astfel de comportamente (la abuzuri – n.r.), penalul pe care-l va declanaă secţia specială va fi de natură să sancţioneze sever ceea ce s-a înâmtplat”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În acest context, ministrul a susşinut că nu îşi face iluzia că abuzurile procurorilor vor putea fi eliminate complet.

”Îmi pare rău să spun, dar ăsta este, cu certitudine, adevărul: procurorii au dezvoltat o abordare a statutului pe care-l au, statut constituţional, indiscutabil, vrând să se apropie până la identitate cu judecătorii. E adevărat că se numesc magistraţi şi unii şi alţii, dar au funcţii constituţionale, atribuţii diferite. Pe baza aceasta procurorii nu şi-au pus problema niciodată că se află sub autoritatea ministrului, indiferent cum se numeşte el, şi atunci cu greu au primit aceste argumente, deciziile Curţii Constituţionale, dar le vor accepta pentru că aşa scrie Constituţia deocamdată, aşa scrie legea deocamdată, aşa a clarificat, a dezvoltat Curtea Constituţională prin decizia pe care a dat-o. Sintetizând, eu cu regret constat astfel de abuzuri, dar am convingerea, în limita competenţelor mele, a faptului că Inspecţia Judiciară, CSM-ul pe de o parte, în deontologic, în disciplinar, secţia specială pe de altă parte, îşi vor îndeplini la rândul lor rolurile pe care le au şi vor face ca să diminuăm, nu-mi fac iluzia că vom elimina complet, să diminuăm astfel de abuzuri”, a mai spus Toader.

Parchetul ICCJ a anunţat, vineri, că a deschis un dosar penal după ce în spaţiul public au apărut înregistrări ale unor discuţii de la DNA Oradea, în care se vorbeşte despre "liniştirea" unor judecători.
Conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a transmis, sâmbătă, că se delimitează de ”orice act care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraţilor”.

”Procurorii DNA trebuie să îşi desfăşoare activitatea de urmărire penală cu imparţialitate şi stricta respectare a legii şi a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor”, a transmis conducerea instituţiei.

DNA a mai precizat că la Oradea au fost făcute două controale în 2018 şi s-a propus neprelungirea delegării pentru procurorul şef. Deficienţe manageriale a costatat şi Inspecţia Judiciară în controlul făcut acolo, tot în 2018, a mai transmis conducerea DNA.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.