Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, vineri, la Timişoara, unde a avut întâlniri cu preşedinţii instanţelor, că ştie care sunt dificultăţile din sistem. ”Vorbim de supraaglomerarea instanţelor, durata procedurilor judiciare, schemele reduse de personal. De aceea, investiţiile în tot ceea ce înseamnă infrastructura justiţiei sunt şi rămân prioritare”, a afirmat ea.
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a avut, vineri, întâlniri cu preşedinţi ai instanţelor de judecată din Jud Timiş, cu reprezentanţi ai corpului profesional al avocaţilor şi a participat la un eveniment care a reunit antreprenori timişeni, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Justiţiei.
Ea a discutat cu preşedintele Curţii de Apel Timişoara, Mircea Creţu, despre proiectele instanţelor şi investiţiile în curs în zona de vest a ţării. Printre subiectele discutate s-au numărat aspectele legate de logistică, finanţarea investiţilor imobiliare şi digitalizarea instanţelor din raza teritorială a Curţii. În concret, s-au analizat stadiul principalelor proiecte imobiliare aflate îin derulare la nivelul Curţii de Apel Timişoara, cum ar fi finanţarea prin Compania Naţională de Investiţii a lucrărilor de renovare şi consolidarea Palatului Dicasterial, proiect care include crearea unor spaţii suplimentare de birouri şi a unei săli de conferinţă, prin mansardarea în volumul podului existent, renovarea şi ventilarea subsolurilor pentru arhive.
De asemenea, s-au căutat soluţii viabile în vederea finanţării până la sfârşitul anului in curs, din tranşa a III-a din Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a proiectului pentru sporirea valorii energetice a aceluiaşi imobil, prin înlocuirea ferestrelor degradate cu unele termopan din lemn şi montare de panouri fotovoltaice. Totodată, au fost discutate şi proiectele care se află în faza studiului de fezabilitate, şi anume iluminatul arhitectural al Palatului Dicasterial şi reabilitarea Palatului de Justiţie din Oraviţa, cu asistenţă tehnică şi financiară din partea Băncii Mondiale, în parteneriat cu Ministerul Justiţiei.
Conform sursei citate, problemele sistemului judiciar s-au aflat şi pe agenda întâlnirilor cu preşedintele Tribunalului Timiş, Ştefan Caravelea, şi cu preşedinta Judecătoriei Timişoara, Nicoleta Burlacu.
Alina Gorghiu a afirmat că este deschisă colaborării pentru găsirea celor mai bune şi echilibrate soluţii pentru problemele din sistemul judiciar. Ea a precizat că este necesar ca toate părţile să dovedească moderaţie şi să se concentreze asupra găsirii soluţiilor optime care să asigure atât funcţionalitatea şi eficienţa sistemului judiciar, cât şi calitatea actului de justiţie văzut ca serviciu public.
”Mă bucură faptul că primele întâlniri pe care le am în calitate de ministru al Justiţiei cu preşedinţi ai unor instanţe au loc aici, la Timişoara. Am intenţia de a vizita în perioada următoare o mare parte din instanţele din ţară, din parchete şi penitenciare, vreau să cunosc cât mai mulţi dintre cei care ajută ca justiţia să fie un serviciu public la înălţime. Am avut astăzi discuţii de substanţă dedicate proiectelor instanţelor şi investiţiilor din zona de vest a ţării. Am menţionat faptul că de la preluarea mandatului, acum o săptămână, am avut un dialog bun, constructiv cu reprezentanţii sistemului judiciar. Ştim care sunt dificultăţile din sistem, nu de ieri, de azi. Vorbim de supraaglomerarea instanţelor, durata procedurilor judiciare, schemele reduse de personal. De aceea, investiţiile în tot ceea ce înseamnă infrastructura justiţiei sunt şi rămân prioritare”, a arătat Alina Gorghiu.
La Timişoara, ministrul Justiţiei a avut o întâlnire şi cu reprezentanţi ai corpului profesional al avocaţilor, în frunte cu prodecanul Baroului Timiş, Cristian Banda, discuţiile vizând problemele şi evoluţiile recente ale profesiei.
De asemenea, Gorghiu a participat la evenimentul ”Ziua porţilor deschise” de la Serele ”SupeR” din comuna Biled, având o întâlnire cu antreprenorii timişeni, unde a făcut referiri la priorităţile sale aşa cum reies din Programul de Guvernare.
”Am preluat acest mandat în baza unui Program de Guvernare care prevede faptul că justiţia trebuie să fie un serviciu public eficient şi predictibil pentru mediul de afaceri. Ne propunem îmbunătăţirea permanentă a legislaţiei aplicabile mediului de afaceri pentru a avea un cadru legislativ care să ofere stabilitate raporturilor juridice. Dorim ca serviciile publice prestate către cetăţeni, inclusiv justiţia, să fie partenere ale mediului de afaceri. Sistemele judiciare eficiente sunt esenţiale pentru creşterea încrederii şi pentru îmbunătăţirea climatului investiţional”, a transmis ministrul Justiţiei.
Potrivit MJ, pe agenda noului ministru se află şi alte obiective cuprinse în programul de guvernare şi de interes pentru mediul de afaceri, precum: specializarea magistraţilor în domeniul legislaţiei economice pentru cauzele privind insolvenţa şi falimentul, precum şi în litigiile de muncă sau promovarea unor mijloace de soluţionare alternativă a litigiilor, precum medierea şi arbitrajul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.