Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri seară, la Antena 3, că va propune premierului adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă prin care persoanele care cred ca au fost condamnate în baza interceptărilor ilegale sau a protocoalelor cu SRI să poată cere revizuirea sentinţei. Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea (PSD) consideră adoptarea unei astfel de Ordonanţe de urgenţă ca fiind corectă, deoarece “ţine de rezolvarea unei situaţii extraordinare”. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că ”ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu încetează să se aşeze de partea infractorilor, în apărarea intereselor lui Liviu Dragnea şi camarilei sale, în loc să se preocupe de o justiţie egală, independentă şi accesibilă pentru toţi cetăţenii”. Orban spune că Toader îi pregăteşte lui Liviu Dragnea ”o amnistie mascată, prin Ordonanţă de Urgenţă”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Preşedintele USR, Dan Barna, susţine că adoptarea se înscrie în logica “statului infracţional” care încearcă eliminarea unor probe validate de justiţie din dosare. Secretarul general ajunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat pentru News.ro că ministrul Justiţiei este un profesionist desăvârşit, iar prin adoptarea OUG “încearcă din răsputeri să apere drepturile şi libertăţile cetăţenilor”. De asemenea, Ştefănescu a spus că majoritatea PSD-ALDE îl va susţine în acest demers pe ministrul Justiţiei. Preşedintele PMP, Eugen Tomac, afir că o asemenea decizie trebuie să plece de la premisa că ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, are suficiente informaţii în acest sens şi este obligat să le prezinte public.
CITEȘTE ȘI Tomac, despre OUG pentru revizuirea sentinţelor: Consider că orice încercare de a discuta aceste teme în Guvern trebuie să plece de la premisa că Toader are suficiente informaţii pentru a face un asemenea demers şi are obligaţia să le şi prezinte CITEȘTE ȘI Codrin Ştefănescu: Sunt convins că Tudorel Toader încearcă din răsputeri să apere drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Coaliţia PSD-ALDE îl susţine CITEȘTE ȘI Barna, despre OUG pentru revizuire sentinţelor: Declaraţia ministrului Toader se înscrie în aceeaşi logică a statului infracţional în care infractorii îşi creează propriile legi CITEȘTE ȘI Nicolicea, despre OUG pentru revizuirea sentinţelor date în baza protocoalelor SRI: Este o decizie corectă. Ţine de rezolvarea unei situaţii extraordinare"Toţi infractorii au sentimentul că sunt condamnaţi pe nedrept. Nedreptate: stai acolo condamnat, chiar dacă interceptarea nu e legală, dacă-i protocol. Cu privire la interpretarea modificărilor aduse în legătură cu revizuirea unei hotărâri, eu voi propune premierului şi Guvernului adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă. O Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care să modifice revizuirea ca metodă de reformare a unei hotărâri definitive. Să-i dăm celui care are sentimentul că este condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă", a declarat Tudorel Toader.
El a susţinut că printr-un astfel de act normativ îi va fi dată încredere românului că "justiţia se înfăptuieşte aşa cum cere Constituţia", iar cine este vinovat să plătească, dar cine nu este vinovat să nu rişte vreo condamnare pe nedrept.
"El să solicite revizuirea hotărârii, să avem un filtru de admisibilitate, un judecător să deschidă dosarul şi să vadă dacă a fost condamnat pe bază de interceptări sau pe bază de protocoale. Dacă e vorba de protocoale sau interceptări nelegale, să devină admisibilă cererea şi să o pună în procedura de reformare. Căutăm o pârghie de refrormare a unor hotărâri Să-i dăm încredere românului că justiţia se înfăptuieşte aşa cum cere Constituţia. Cine e vinovat să plătească, dar cine nu e vinovat să nu rişte vreo condamnare pe nedrept. Să sporim efectivitatea justiţiei", a declarat ministrul Justiţiei.
Întrebat ce va presupune exact această Ordonanţă de Urgenţă, Toader a spus că prin aceasta orice condamnat care este convins că a fost condamnat în baza unui protocol sau a unei interceptări va avea posibilitatea de a cere unui judecător să verifice decizia instanţei.
"Va da posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe interceptare sau protocol nelegal să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice. Judecătorul să spună: admite şi trimite la rejudecare sau să spună nu", a precizat Toader.
El a spus că această ordonanţă de Urgenţă va fi adoptată "într-un timp scurt, imediat ce se termină concediile".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.