Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a făcut, joi, o vizită neanunţată, de o oră şi jumătate, la Penitenciarul Jilava, el declarând, pentru News.ro, că vineri va merge, probabil, şi la penitenciarele Rahova, Ploieşti şi Giurgiu, ca să vadă condiţiile de detenţie şi să analizeze ce este de făcut pentru a avea o situaţie normală în penitenciare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Florin Iordache a ajuns, potrivit unor surse din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), joi, în jurul orei 12.00, la Penitenciarul Jilava, fiind însoţit de directorul ANP, Marius Vulpe.

Cei doi au rămas în penitenciar aproximativ o oră şi jumătate, vizita fiind una neanunţată.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Am fost astăzi (joi, n.r.) la Jilava, mâine probabil o să mă duc la Rahova, la Poieşti, probabil la Giurgiu... Vreau să văd condiţiile de detenţie, relaţionarea deţinuţilor cu conducerile penitenciarelor. Vedem ce ar trebui făcut pentru o situaţie normală în penitenciare", a declarat Florin Iordache, pentru News.ro.

Vizita ministrului Justiţiei la Penitenciarul Jilava vine în contextul în care Iordache a anunţat că luni va organiza o dezbatere publică privind proiectele de ordonanţă de urgenţă care vizează graţierea unor pedepse şi modificările aduse codurilor penale.

Consiliul Superior al Magistraturii, reunit în plen, în absenţa lui Florin Iordache, a dat, miercuri, aviz negativ proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale. Avizul dat de CSM este unul consultativ.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.

În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi că beneficiari ai folosului patrimonial de pe urmă faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.