Ministerul Justiţiei (MJ) anunţă că au fost aprobate două proiecte de legi care vizează extrădarea şi asistenţa judiciară reciprocă în materie penală cu Malaysia. Astfel, se va asigura posibilitatea extrădării reciproce a oricărei persoane aflate pe teritoriul uneia dintre părţi, care este inculpată sau judecată pentru o infracţiune sau este urmărită în vederea executării unei pedepse privative de libertate.
Ministerul Justiţiei a anunţat, marţi, că în şedinţa de Guvern de luni au fost aprobate două proiecte de legi iniţiate de Ministerul Justiţiei: unul pentru ratificarea Tratatului între România şi Guvernul Malaysiei privind extrădarea, semnat la Kuala Lumpur la 6 decembrie 2021, şi altul pentru ratificarea Tratatului între România şi Guvernul Malaysiei privind asistenţa judiciară reciprocă în materie penală, semnat la Kuala Lumpur la 6 decembrie 2021.
"Având în vedere importanţa dezvoltării cooperării cu acest stat, Ministerul Justiţiei a continuat şi finalizat negocierile, Tratatul fiind semnat la Kuala Lumpur, la 6 decembrie 2021. Partea malaysiană a acceptat, în general, propunerile părţii române de modificare, textul rezultat din negocieri fiind unul adaptat realităţilor legislative actuale din cele două state. De la momentul intrării în vigoare a tratatului, acesta va asigura posibilitatea extrădării reciproce a oricărei persoane aflate pe teritoriul uneia dintre părţi şi care este inculpată sau judecată pentru o infracţiune sau este urmărită în vederea executării unei pedepse privative de liberate aplicate de autorităţile judiciare ale părţilor, în condiţiile şi termenele prevăzute de legea statului solicitat", a arătat MJ.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Reprezentanţii Ministerului au precizat, referitor la Tratatul de asistenţă judiciară în materie penală, semnat la Kuala Lumpur la 6 decembrie 2021, că, în contextul creşterii semnificative a fenomenului infracţional transnaţional, România este interesată să îşi extindă cadrul juridic privind cooperarea judiciară în materie penală cu un număr cât mai mare de state ale lumii.
Conform sursei citate, aceste acte normative vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, însoţite de textele în limba română ale celor două Tratate. Pentru partea malaysiană, acestea vor intra în vigoare tot după publicarea în Jurnalul Oficial al acestui stat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.