Managerul Spitalului de Oftalmologie din Bucureşti, Monica Pop, este urmărită penal de procurorii DNA, fiind acuzată de abuz în serviciu pentru că a încheiat patru acte adiţionale la un contract de închiriere cu o firmă. Monica Pop susţine că are o rezoluţie din partea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) care arată că nu este în incompatibilitate şi că s-a ajuns în această situaţie după ce fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu s-ar fi răzbunat pe ea pentru că l-a contrazis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Monica Daniela Pop, manager al Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, a fost pusă sub acuzare pentru patru fapte de abuz în serviciu şi conflict de interese, a anunţat, luni, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). 

CITEȘTE ȘI Monica Pop, urmărită penal de DNA: Am rezoluţie ANI că nu este incompatibilitate. Vor vedea când vor citi dosarul. Este doar răzbunarea lui Voiculescu pentru că mi-am permis să-l contrazic

Potrivit procurorilor, Monica Pop a încheiat, în 13 iunie 2003, 25 octombrie 2007, 1 decembrie 2007 şi 29 noiembrie 2012, cu încălcarea legislaţiei primare, patru acte adiţionale la un contract de închiriere ce fusese încheiat anterior cu o societate comercială.

“Prelungirea contractului de închiriere s-a făcut nelegal, deoarece, pentru respectarea prevederilor din Legea 213/1998 raportat la HG 1069/2002, exista obligaţia legală ca, începând cu anul 2003, închirierea spaţiilor din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti să fie efectuată de către Administraţia Fondului Imobiliar al Unităţilor Sanitare Publice - Sector 1 şi ulterior de către Administraţia Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi Unităţilor Sanitare Publice din cadrul Consiliului Local Sector 1 Bucureşti, iar sumele de bani încasate cu titlu de chirie să revină fie Primăriei Sectorului 1 (administrator), fie Primăriei municipiului Bucureşti (proprietar)”, susţin procurorii.

Mai mult, spun anchetatorii, deşi Consiliul Local Sector 1 a stabilit un cuantum minim al chiriei pentru închirierea de spaţii pentru servicii medicale şi alte activităţi decât cele medicale, cum sunt cele de alimentaţie publică, chiria la Spitalul de Oftalmologie stabilită prin cele patru acte adiţionale a fost sub acel prag minim.

“Prin aceasta, a fost cauzată o pagubă bugetului Primăriei Municipiului Bucureşti şi/sau bugetului Primăriei Sectorului 1 Bucureşti în valoare de aproximativ 24.478 euro şi, corelativ, a fost creat un folos de aceeaşi valoare societăţii comerciale care a închiriat spaţiul în incinta spitalului”, au scris procurorii în ordonanţa de începere a urmăririi penale.

Monica Pop este acuzată şi de conflict de interese pentru că, în 28 noiembrie 2012, la şedinţa Consiliului de Administraţie al Spitalului Clinic de Oftalmologie, a participat la luarea unei decizii privind încheierea unuia dintre actele adiţionale la contractul de închiriere, deşi în perioada 1 martie 2007 – 14 ianuarie 2011 a fost angajată la acea firmă cu contract de muncă cu normă parţială. Anchetatorii susţin că, fiind vorba de o perioadă de cinci ani ce precede data încheierii documentului, sunt întrunite condiţiile care definesc conflictul de interese.

Procurorii i-au adus la cunoştinţă managerului Spitalului de Oftalmologie, Monica Pop, acuzaţiile din dosar şi faptul că are calitatea de suspect.

În iulie 2016, Ministerul Sănătăţii a sesizat procurorii pentru posibile fapte penale privind contracte încheiate de Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti cu mai multe firme, printre acesta fiind închirierea unor spaţii pentru un bufet, un atelier de reparaţii optică medical şi pentru înfiinţarea unei farmacii. Neregulile au fost constatate în urma verificărilor făcute de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii. 

În ceea ce priveşte închirierea unui spaţiu pentru un bufet, Corpul de Control nu a putut identifica aprobarea Consiliului de Administraţie a Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, caietul de sarcini al licitaţiei sau aprobarea Ministerului Sănătăţii, conform HG 517/1991.

De asemenea, Corpul de Control a găsit două forme ale acestui contract, una bătută la maşina de scris, alta scrisă pe un calculator, acestea fiind diferite.

Corpul de Control a mai constatat că, în perioada 2007 - 2011, managerul spitalului a fost angajat al acestei societăţi, fapt ce contravine prevederilor Legii 95/2006.

În cazul contractului de închiriere a unui spaţiu pentru un atelier de reparaţii optică medicală, Corpul de Control a constat că lipsesc de la dosar aprobarea Ministerului Sănătăţii şi a Consiliului de Administraţie.

“Iniţial, acest contract a fost încheiat cu o societate comercială în 2002, firmă ce avea să se dizolve în anul 2008 prin decizie definitivă a Curţii de Apel Bucureşti. În 2009, Spitalul încheia un acord cu această firmă dizolvată în 2008 pentru înlocuirea în contractul de închiriere cu o altă societate a aceloraşi asociaţi”, arăta atunci Ministerul Sănătăţii.

În ce priveşte închirierea unui spaţiu pentru înfiinţarea unei farmacii în 1993, Corpul de Control a constatat că nu se poate proba respectarea prevederilor contractuale.

Managerul Spitalului de Oftalmologie arăta atunci că spaţiile din unitatea medicală închiriate aparţin primăriei şi sunt concesionate pentru 49 de ani. Ea preciza că nu înţelege care a fost prejudiciul adus spitalului dacă două ore din timpul său liber a lucrat în privat.

Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a făcut verificările după ce jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au scris, la începutul lunii iunie 2016, că Monica Pop a închiriat firmei Monona, care vinde mâncare, dar şi rame de ochelari, lentile şi cristaline pentru bolnavi, un spaţiu în spital şi a prelungit contractul de patru ori de atunci, iar, în schimb, firma a angajat-o, timp de patru ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.