Liviu Mihaiu le-a spus procurorilor DNA că ştia de la Sorin Ovidiu Vîntu de aranjamentul pe care îl va face pentru numirea sa ca guvernator al Deltei Dunării, dar că abia după numirea sa a aflat că s-au dat şi bani pentru acest lucru, potrivit motivării deciziei de arestare la domiciliu a lui Bogdan Olteanu.
Instanţa supremă a decis, în 29 iulie, ca Bogdan Olteanu să stea în arest la domiciliu, respingând cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a fostului viceguvernator al BNR, în dosarul în care este acuzat că a primit un milion de euro şi sprijin electoral de la Sorin Ovidiu Vîntu, în schimbul unor demersuri la membri ai Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu, în 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Contestaţia lui Bogdan Olteanu şi a procurorilor DNA va fi judecată în 11 august, de un complet al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Judecătorul Angela Dragne reţine, în motivarea deciziei, aspecte esenţiale din declaraţia dată de Liviu Mihaiu la DNA, în calitate de martor.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
“Martorul Mihaiu Liviu a arătat că a fost întrebat de Vîntu dacă vrea să ocupe postul de guvernator al Deltei Dunării. Întrucât Mihaiu Liviu a fost de acord, Vîntu i-a spus că va aranja acest lucru. Ulterior, Mihaiu Liviu a fost chemat la Guvern, unde premierul Tăriceanu i-a spus că va fi numit guvernator. Martorul a precizat că: «Vântu discutase cu factorul politic numirea mea, dar atunci nu mi-am dat seama ce implică acest lucru». Ulterior, Mihaiu Liviu a aflat că Vântu a dat bani pentru această numire”, potrivit documentului citat.
Procurorii au arătat în faţa instanţei că, iniţial, Liviu Mihaiu nu a fost mulţumit de acest aranjament, din punct de vedere financiar, respectiv pentru că pierdea funcţiile pe care le avea atunci, cea mai importantă fiind cea de director editorial la Radio Guerrilla, care presupunea un salariu mai mare decât cel de guvernator al Deltei Dunării.
Ulterior discuţiilor pe care le-a avut cu Vîntu, Liviu Mihaiu a acceptat, iar la solicitarea omului de afaceri, ieşirea din acţionariat a lui Mihaiu s-a realizat într-un termen foarte scurt, se mai arată în documentul citat.
Un martor audiat de procurori a arătat, în declaraţia dată la DNA, că ”după destituirea lui Liviu Mihaiu din funcţia de guvernator al Deltei Dunării, Vîntu a fost extrem de supărat, context în care ar fi spus că a pierdut un milion de euro sau că l-a costat un milion de euro, ceva de genul acesta”.
Ionuţ Adrian Eftime, martorul cheie din dosarul lui Bogdan Olteanu, le-a spus procurorilor că în 2008 i-a dat lui Bogdan Olteanu, la sediul central al PNL, un million de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Eftime a fost testat cu detectorul de minciuni, rezultând că acesta nu are un comportament simulat, mai arată judecătorul care a dispus plasarea în arest la domiciliu a lui Olteanu.
Anchetatorii arată în referatul prin care au cerut instanţei supreme arestarea preventivă a viceguvernatorului BNR că, în 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci preşedinte al Camerei Deputaţilor, a mers în Delta Dunării, însoţit de o altă persoană, care a intermediat discuţia cu omul de afaceri. Cei doi au fost transportaţi în Deltă cu un elicopter pus la dispoziţie de Vîntu, fiind duşi la baza Lebăda din localitatea Crişan, unde Vîntu deţinea o ambarcaţiune folosită cu rol de locuinţă de vară, potrivit documentului citat.
În schimbul folosirii influenţei sale pentru numirea în postul de guvernator al rezervaţiei Delta Dunării, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma să-i primească în numerar, susţin procurorii. Liviu Mihaiu a fost chemat la Guvern pe 2 septembrie 2009, cu două săptămâni înaintea adoptării hotărârii de Guvern prin care a fost oficializată numirea şi atunci i s-a adus la cunoştinţă că va fi desemnat pentru acel post, mai arată anchetatorii.
Sorin Ovidiu Vîntu ar fi început în vara anului 2008 demersurile pentru ca Liviu Mihaiu să fie numit guvernator al Deltei Dunării. Interesul lui Vîntu era în primul rând economic, legat de faptul că o parte din proprietăţile sale imobiliare se aflau în Deltă şi aici petrecea o mare parte a timpului, exprimându-şi intenţia de a transforma Delta într-o destinaţie de turism exclusivist, susţin anchetatorii.
Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcţia de guvernator al rezervaţiei naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.
Bogdan Olteanu şi-a depus luni demis din funcţia de viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), care a fost trimisă la Parlament, instituţia care trebuie să înregistreze demisia, au declarat surse oficiale, pentru News.ro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...