Ionuţ Adrian Eftime, martorul cheie din dosarul lui Bogdan Olteanu, le-a spus procurorilor că în 2008 i-a dat lui Bogdan Olteanu, la sediul central al PNL, un million de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Eftime a fost testat cu detectorul de minciuni, rezultând că acesta nu are un comportament simulat, arată judecătorul de la ICCJ care a dispus plasarea în arest la domiciliu a lui Olteanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Instanţa supremă a decis, în 29 iulie, ca Bogdan Olteanu să stea în arest la domiciliu, respingând cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a fostului viceguvernator al BNR, în dosarul în care este acuzat că a primit un milion de euro şi sprijin electoral de la Sorin Ovidiu Vîntu, în schimbul unor demersuri la membri ai Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu, în 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Contestaţia lui Bogdan Olteanu şi a procurorilor DNA va fi judecată în 11 august, de un complet al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Judecătorul Angela Dragne, care a stabilit ca Bogdan Olteanu să fie plasat în arest la domiciliu, arată, în motivarea deciziei, că la dosarul cauzei există mai mult e declaraţii ale martorilor, iar dintre acestea, estenţială este declaraţia martorului cheie al procurorilor, Ionuţ Adrian Eftime.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

“În acest sens, relevanţă sub aspect probator prezintă declaraţiile martorilor care au arătat modalitatea în care, din dispoziţia lui Vîntu Sorin Ovidiu, s-a remis inculpatului Olteanu Bogdan suma de un milion de euro în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării”, a scris judecătorul în motivare.

Despre declaraţia martorului cheie, judecătorul arată că aceasta relevă modalitatea în care banii daţi de Sorin Ovidiu Vîntu pentru numirea lui Liviu Mihaiu au ajuns la Bogdan Olteanu.

”Transferul s-a realizat în două tranşe - o plată de 1 milion euro în contul unei societăţi (IT Media Productions Delaware),  iar o plată de 1 milion de euro în contul personal al martorului”, notează magistratul ICCJ.

Judecătorul mai arată, preluând date din referatul procurorilor DNA, că ”la cererea lui Vîntu Sorin Ovidiu, Eftime Ionuţ Adrian a retras un milion de euro, iar banii în numerar i-a predat lui Olteanu Bogdan la sediul central al Partidului Naţional Liberal”.

”Martorul Eftime Ionuţ a fost supus unei constatări tehnico-ştiinţifice de detectare a comportamentului simulat, rezultând că este sincer, astfel încât declaraţia acestuia va fi avută în vedere cu prioritate la stabilirea situaţiei de fapt. Declaraţia cuprinde numeroase detalii cu privire la împrejurările remiterii banilor, care se coroborează cu celelalte mijloace de probă administrate şi confirmă concluzia raportului de constatare”, se mai arată în motivarea judecătorului Dragne.

Magistratul notează că ”declaraţia martorului este esenţială, având în vedere relaţia apropiată a acestuia atât cu inculpatul Olteanu Bogdan, cât şi cu Vîntu Sorin Ovidiu”.

”Majoritatea întâlnirilor dintre cei doi erau intermediate de către martor, care ocupa o poziţie importantă în cadrul grupului de societăţi controlat de Vîntu Sorin Ovidiu şi gestiona relaţia acestuia cu mai mulţi politicieni, având astfel acces privilegiat la informaţiile relevante cauzei”, se mai arată în documentul citat.

Judecătorul menţionează că aceste declaraţii de martor se leagă între ele, dar şi cu cea a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

Declaraţiile martorilor şi ale suspectului Sorin Ovidiu Vîntu nu sunt singurele elemente probatorii în susţinerea acuzaţiei aduse lui Olteanu privind fapta de trafic de influenţă, judecătorul arătând că în cauză sunt relevante şi documentele bancare obţinute din Bulgaria, “din care rezultă că societatea Demera Investments Cipru a transferat, la data de 22.10.2008, un milion de euro în contul din Bulgaria deţinut de societatea IT Media Production, de unde a fost ridicat în numerar de Eftime Ionuţ Adrian în datele de 28, 29 şi 30 octombrie 2008”.

Potrivit documentului citat data la care s-au efectuat operaţiunile bancare descrise este apropiată de data la care Liviu Mihaiu a fost numit în funcţia de Guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării”, respectiv 18 septembrie 2008.

De asemenea, din interceptările deţinute de procurorii DNA rezultă că Sorin Ovidiu Vîntu urmărea numirea lui Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării şi a făcut demersuri pe lângă Bogdan Olteanu în perioada iulie-septembrie 2008 în acest sens, prin intermediul lui Ion Eftime, şi că a cunoscut că Mihaiu va fi numit guvernator încă din data de 2 septembrie 2008, cu mai mult de două săptămâni înainte de numirea efectivă a guvernatorului Deltei Dunării.

“Totodată, a rezultat poziţia de subordonare în care se afla Liviu Mihaiu faţă de Sorin Ovidiu Vîntu”, se mai arată în motivare.

Potrivit procurorilor DNA, în 28 iulie 2008 a avut loc o discuţie între Vîntu şi Ion Eftime referitoare la vizita pe care Olteanu urma să o facă la complexul Lebăda.

”Din conţinutul convorbirii rezultă că scopul acestei vizite era exclusiv discutarea numirii lui Liviu Mihaiu, împrejurare cunoscută de inculpat, precum şi interesul deosebit al suspectului Sorin Ovidiu Vântu ca discuţia să aibă loc, în condiţiile în care inculpatul avea în aceeaşi zi programată o deplasare cu avionul”, se mai arată în actul judecătorului.

Magistratul notează că apărările lui Olteanu privind inexistenţa unor elemente probatorii  care să contureze bănuiala legitimă şi să permită unui observator obiectiv că există indicii care susţin acuzaţia privind comiterea infracţiunii de trafic de influenţă ”sunt nefondate”.

Procurorii DNA l-au audiat şi pe Liviu Mihaiu în dosarul în care l-au pus sub acuzare pe Bogdan Olteanu.

Anchetatorii arată, în referatul prin care au cerut instanţei supreme arestarea preventivă a viceguvernatorului BNR, că în 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci preşedinte al Camerei Deputaţilor, a mers în Delta Dunării, însoţit de o altă persoană, care a intermediat discuţia cu omul de afaceri. ”Transportul celor doi în Deltă s-a realizat cu un elicopter”, potrivit documentului citat.

În schimbul folosirii influenţei sale pentru numirea în postul de guvernator al rezervaţiei Delta Dunării, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma să-i primească în numerar, susţin procurorii. Liviu Mihaiu a fost chemat la Guvern pe 2 septembrie 2009, cu două săptămâni înaintea adoptării hotărârii de Guvern prin care a fost oficializată numirea şi atunci i s-a adus la cunoştinţă că va fi desemnat pentru acel post, mai arată anchetatorii.

Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcţia de guvernator al rezervaţiei naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.

Bogdan Olteanu şi-a depus luni demisia din funcţia de viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), care a fost trimisă la Parlament, instituţia care trebuie să înregistreze demisia, au declarat surse oficiale, pentru News.ro.

Ionuţ Adrian Eftime, fost director în Petromservice, a fost condamnat definitiv, în iulie 2015, la şase ani şi patru luni de închisoare, pentru delapidare şi spălare de bani.

Procurorii arătau, în rechizitoriu, că persoane cu funcţii de conducere au scos din conturile companiei Petromservice 8,5 milioane de euro, sub pretextul plăţilor pentru studii de piaţă şi spoturi publicitare. Banii ar fi ajuns însă în conturile firmelor Boaz Active SRL şi Laveco SRL, controlate de omul de afaceri Laszlo Kiss, judecat şi condamnat în acelaşi dosar la şase ani şi patru luni de închisoare.

Din probele anchetatorilor a rezultat că 6,8 milioane de euro din cei peste 8 milioane de euro au ajuns în contul societăţii IT&Media, cu sediul în Delaware (SUA), un offshore creat de Laszlo Kiss, care i-a dat lui Ionuţ Adrian Eftime drept de administrare a conturilor.

Ion Efrime, tatăl lui Ionuţ Adrian Eftime, este un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu, el fiind fost lider sindical al Petromservice şi fost administrator la Realitatea Media când societatea era controlată de Vîntu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.