Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat joi că Ucraina nu va accepta niciun acord bilateral privitor la ţara sa încheiat de Moscova şi Washington fără implicarea Kievului şi a cerut ca Europa să aibă un loc la masa negocierilor pentru încheierea războiului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Liderul ucrainean a făcut aceste comentarii la o centrală nucleară, la Hmelnîţki, fiind în drum spre Conferinţa de Securitate de la Munchen, la o zi după ce preşedintele american Donald Trump a vorbit cu liderul rus Vladimir Putin şi cu Zelenski şi a anunţat începerea negocierilor.

„Noi, ca ţară independentă, pur şi simplu nu vom putea să acceptăm niciun acord fără noi”, a declarat Zelenski reporterilor.

Apelul lui Putin şi remarcile secretarului apărării al lui Trump, Pete Hegseth, care a declarat că Kievul nu poate adera la NATO sau că o revenire la frontierele Ucrainei de dinainte de 2014 este nerealistă, au provocat îngrijorare în Europa că Washingtonul ar putea încerca să încheie un acord cu Rusia fără ucraineni.

„Astăzi este important ca totul să nu decurgă conform planului lui Putin, în care vrea să facă totul pentru ca negocierile sale să fie bilaterale (cu SUA)”, a arătat Zelenski. El a subliniat că este important ca Statele Unite şi Ucraina să elaboreze un plan pentru a pune capăt războiului înainte de a-l discuta cu partea rusă.

Zelenski vrea să se întâlnească cu Trump înainte ca Trump să se întâlnească cu Putin, deşi preşedintele american a declarat miercuri că se aşteaptă să se întâlnească cu Putin în viitor, probabil în Arabia Saudită. Ucraina a declarat că lucrează la o întâlnire Zelenski-Trump, dar nimic concret nu a fost anunţat până acum.

Zelenskiy a mai spus că nu a discutat problema aderării la NATO în timpul convorbirii telefonice avute cu Trump, deşi a spus că ştia deja că Statele Unite sunt împotriva acestei idei. Nici administraţia Biden nu era favorabilă unei intrări imediate în NATO a Ucrainei.

De asemenea, Zelenski a încercat să minimalizeze semnificaţia faptului că Trump l-a sunat pe Putin înaintea lui miercuri, spunând că nu i se pare un indicator al priorităţilor reale ale Washingtonului. A adăugat însă că a fost, totuşi, „neplăcut”.

Pe măsură ce se apropie trei ani de la invazia rusă în Ucraina, Moscova controlează o cincime din Ucraina şi avansează treptat în est de luni de zile, în timp ce armata mai mică a Kievului se confruntă cu lipsa de personal şi încearcă să păstreze o bucăţică de teritoriu în vestul Rusiei ca eventuală pârghie în negocieri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.