Procurorul Augustin Lazăr, propus pentru funcţia de procuror general, spune pentru News.ro că doreşte o "resetare managerială a Ministerului Public”, realizarea unor echipe manageriale pline de energie şi crearea unei "mentalităţi noi de procuror european”, bine pregătit profesional şi bun cunoscător al dreptului european.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Augustin Lazăr a declarat că propune mai multe aspecte importante în proiectul managerial pentru funcţia de procuror general, pe care îl va susţine în faţa CSM, iar măsurile propuse pornesc de la "resetarea managerială a Ministerului Public”.

"O primă chestiune ar fi resetarea managerială a Ministerului Public prin realizarea unor echipe noi care să fie pline de energie şi să poată da un suflu energetic nou, un dinamism Ministerului Public care are foarte multe probleme de rezolvat. Apoi ar fi ceea ce se reţine cu prioritate în raportul MCV, consolidarea rezultatelor bune obţinute de colegii noştri în ultimii ani în combaterea corupţiei, a conflictului de interese, a infracţiunilor care sunt asociate infracţiunilor de corupţie”, a spus Lazăr.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Procurorul a adăugat că doreşte realizarea unui mecanism de control şi verificare intern în cadrul Ministerului Public astfel încât să nu mai fie nevoie de exercitarea unui control din exterior asupra procurorilor.

"Procurorii Ministerului Public reprezintă un corp de magistraţi de elită care pot face acest lucru şi în perioada imediat următoare trebuie să facem această dovadă că putem. De asemenea, mă gândesc la faptul de a urmări infracţiunile care sunt cunoscute ca fiind în domeniile vulnerabile, foarte bine cunoscute de toată lumea, cele care afectează resursele bugetului naţional, care afectează nivelul de trai al populaţiei: evaziune fiscală, spălare de bani, o mulţime de alte fapte asociate şi problema recuperării prejudiciilor, care este de asemenea de strictă actualitate”, a mai spus Lazăr.

El a mai spus că o prioritate pe care şi-a stabilit-o ar fi crearea unei mentalităţi noi de procuror european care cunoaşte bine dreptul european şi care poate acţiona cu rol activ în toate jurisdicţiile Uniunii Europene.

"Nu în ultimul rând, vreau realizarea unei mentalităţi noi de procuror european care cunoaşte bine dreptul european şi care poate acţiona cu rol activ în toate jurisdicţiile Uniunii Europene pentru a recupera bunuri care au fost furate sau delapidate, ori sume de bani care au fost însuşite în România şi duse în alte jurisdicţii în străinătate. Este strict necesară o mentalitate nouă de magistrat care acţionează foarte liber, bun profesionist la nivel european, care cunoaşte instrumentele de cooperare judiciară internaţională, astfel încât să poată cere şi să poată şi obţine ceea ce vă spuneam. O mentalitate nouă este absolut necesară şi aceasta cuprinde inclusiv aspectele de disciplină pentru că Ministerul Public trebuie să fie un corp de elită cu mult mai puţine probleme disciplinare în continuare şi de asemenea trebuie să fie foarte bine pregătit profesional”, a afirmat Augustin Lazăr.

Întrebat cum se va face resetarea managerială a Ministerului Public , Lazăr a răspuns că aceasta va trebui să înceapă cu echipa managerială de la vârf care va trebui să schimbe instituţia într-un ritm mult mai alert.

"Ministerul Public va trebui să treacă printr-o resetare managerială care va trebui să înceapă cu echipa managerială de la vârful Ministerului Public care trebuie să aibă forţa de a duce înainte instituţia într-un ritm mult mai alert, aşa cum sunt schimbările din ziua de astăzi. Lumea se schimbă în jurul nostru şi nu putem aştepta să ne mişcăm într-un ritm mai puţin alert şi să facem o reformă care să nu fie atât de dinamică”, a mai spus Lazăr.

Augustin Lazăr nu a dorit să facă foarte multe comentarii legate de desemnarea sa drept candidat pentru conducerea Ministerului Public, spunând doar că este dovada că în România poţi avansa şi "fără pile”.  

Augustin Lazăr are 60 de ani, este căsătorit şi are doi copii. Este născut în localitatea Rădeşti, din judeţul Alba, şi a absolvit cursurile Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, promoţia 1981, cu media 9,92.

La începutul carierei în domeniul juridic, în 1981, Augustin Lazăr a fost avocat în Baroul Alba, iar din 1982 până în 1990 procuror criminalist în Alba Iulia. În perioada 1990 - 1997, Lazăr a activat ca procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, iar din 1998 ca procuror şef la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Din anul 1998 până în 2001 a ocupat funcţia de procuror şef la Secţia Anticorupţie, Urmărire penală şi Criminalistică Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie Bucureşti. Din 2001 până în 2013, a ocupat funcţia de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, iar din ianuarie 2013 ocupă funcţia de procuror general al acestui parchet.

Procurorul a coordonat anchetele din dosare mediatizate, precum furturile brăţărilor dacice şi altor bunuri de tezaur din zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, accidentul aviatic din Munţii Apuseni sau accidentul colectiv din Valea Jiului. De asemenea, el a lucrat pentru o perioadă şi la Parchetul General, Secţia Anticorupţie, Urmărire Penală şi Criminalistică. 

Augustin Lazăr este profesor universitar doctor la Facultatea de Drept de la Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, unde predă specializarea Drept Penal Special.

Augustin Lazăr a participat la numeroase specializări în străinătate şi are publicate mai multe lucrări în domeniul Dreptului Penal şi Criminalisticii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.